diumenge, 29 de gener del 2012

Biomarcadors per controlar la malaltia de Chagas

Un equip de la Red d’Investigació en Enfermetats Tropicals (RICET) ha descobert una nova tècnica mitjançant biomarcadors per a prevenir la malaltia de Chagas, també coneguda com el mal de Chagas. Aquest descobriment pot ser clau per a controlar l’enfermetat ja que detecta els teixits que han estat danyats en les primeres fases.

Està provocada pel paràsit “Trypanosoma cruzi” (popularment conegut amb el nom de “vinchuca” o xinxa) i està considerada una enfermetat molt perillosa, ja que es caracteritza per una primera fase aguda similar a la d’una grip, amb símptomes silenciosos. D’aquesta forma podem contenir el temut paràsit reproduint-se i danyant els nostres teixits durant quasi 30 anys, i no saber-ho.

Precisament amb l’objectiu d'identificar aquesta primera fase “silenciosa” s’han creat els biomarcadors, ja que fins al moment no es disposava de marcadors que indicaren al metge com actuar en cada determinat cas.

Però no és aquesta l’única funció dels marcadors biològics, sinó que també permeten identificar la caiguda d’anticossos i, amb això, si està seguint el tractament adequat per a aconseguir satisfactòriament la curació i la total recuperació de l’enfermetat.

Tot i que a Espanya les úniques vies de propagació són la materno-fetal i la immigració (ja que el paràsit transmissor habita a Amèrica), és evident que els biomarcadors suposen un gran avanç en la prevenció i cura de la malaltia de Chagas, ja que són totalment fiables i no presenten cap inconvenient, al contrari que els medicaments utilitzats fins avui, que ,al ser tòxics, poden provocar múltiples alteracions com hipersensibilitats, alergies...

Notícia original

Notícies relacionades
- La malaltia de Chagas es consolida a Espanya
- Vigilant el mal de Chagas

Vídeo

1 comentari:

  1. molt bona noticia ivan!
    he trobat una pàgina on descriu mol detalladament tot el relacionat amb la malaltia: http://www.mflor.mx/materias/temas/malchagas/malchagas.htm
    salut!

    ResponElimina