dilluns, 2 de gener del 2012

La cimera de l’ONU sobre el clima en Sud-àfrica a la vora del fracàs.

Una polèmica cimera que va durar més dies de lo previst va acordar que quasi dos cents països deuen rebaixar les emissions de diòxid de carboni i també allargar un debilitat i fragmentat Protocol de Kioto que avança suportat per menys països. De la cimera ix que d’ací tres anys es negociarà un protocol més fort legalment que limitarà les emissions de totes les nacions a partir de 2020. Un procés molt difícil d’elaborar ja que els països més rics no es posen d’acord en si volen un pacte o un protocol i també el polèmic repartiment de les emissions. 
Segons Christiana Figueres, secretària de l’ONU per al canvi climàtic, afirmà que va ser un bon acord i que obri una nova etapa en el recorregut del canvi climàtic. En canvi, Greenpeace califica que d’aquesta cimera ixen guanyant les grans potències contaminadores i que perd la ciutadania. 

Mentrestant, La Unió Europea assegura que no renovarà el Protocol de Kioto si no s’aconseguia en la cimera de Sud-àfrica que s’acordara un nou tractat en que estigueren presents els Estats Units, la Xina i la India. Els dos primers han acceptat però la India es nega a firmar-lo, la justificació es que la seua nació aboca a l’atomosfera per habitant molt menys quantitat de CO2 en tones que les abocades per la Xina. A demés la ministra india diu que no pot negociar un tractat legal que li pose obligacions, tampoc li agrada parlar de protocols i deixa clar que el seu país no serà intimidat. 
En canvi, la UE amb països com Nova Zelanda, Austràlia i Noruega accepten continuar i prorrogar el Protocol de Kioto, però no se sap si asta 2017 o 2020. Però Canada, Rússia i Japó volen abandonar l’únic protocol existent sobre el clima ja que no veuren coherent renovar un protocol si els països més contaminants, com EEUU, Xina i India no estan presents. La resta de països continuaran aplicant les normes aprovades en la cimera del 2010, però segons l’ONU no estabilitzen el calentament global. Aquesta convenció dividida entre països com els pobres units a la UE que volen renovar el Protocol i la Xina, Brasil, EEUU liderats per la India que volen substituir el protocol de 1997 per uns tractats o pactes menys estrictes, amb interessos econòmics per darrere. 

Al final la UE i la India afirmaren que es pot arribar a un acord legal que s’aplique a totes les parts i ací és on començaran les discussions per a afavorir les diferents bandes. Alguns optimistes califiquen d’esperançador aquest negoci entre EEUU, Xina, India, Brasil i la UE que originen el quasi el 90% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de fons s’observa el pessimisme i la tensió pel futur incert del famós Protocol de Kioto.  


Noticies relacionades: 

Vídeo: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada