dilluns, 4 de febrer del 2019

Unes pinces acústiques fan levitar diversos objectes alhora amb la força del so

Investigadors de la Universitat Pública de Navarra i la Universitat de Bristol han aconseguit per primera vegada manipular en l'aire diverses partícules, de manera independent i en les tres dimensions, amb l'única ajuda del so.



<p>El investigador Asier Marzon observa las partículas levitantes y comprueba la fuerza de las trampas acústicas. / Sergio Larripa, Asier Marzo y Bruce Drinkwater.</p>


La levitació acústica de múltiples objectes i de forma independent es produeix quan en utilitzar ones ultrasòniques i pujar molt el volum, es genera un camp acústic que permet moure petits objectes sense tocar-los, les aplicacions d'aquestes pinces acústiques són variades, per exemple futures pantalles 3D amb voxels, unitats cúbiques d'un objecte tridimensional equivalents als píxels actuals en objectes 2D.

Un altre avantatge és que els dispositius acústics és que són 100.000 vegades més eficients que els óptics.Les pinces òptiques són una tecnologia fantàstica, però sempre estan perillosament a prop de matar les cèl·lules que manipulen. En canvi, amb la versió acústica, generem forces de la mateixa magnitud, però amb molta menys energia.

1 comentari: