dijous, 10 de gener del 2019

X, el cromosoma de la longevitat


Les dones viuen més que els homes i la majoria de les espècies animals, les femelles viuen més que els mascles. Les raons? Els cromosomes sexuals, que pareixen guardar el secret de la longevitat femenina. Investigadors de la Universitat de Califòrnia-San Francisco, reconeixent la influència d'altres factors biològics, socials i ambientals, suggereix un paper important per al segon cromosoma X , que està present en els mamífers femelles. El cromosoma X conté molts gens relacionats amb el cervell i és crucial per a la supervivència.




Els investigadors van analitzar la influència dels cromosomes en un grup de ratolins experimentals portadors de quatre combinacions diferents de cromosomes: les 'naturals' XX amb ovaris i XY amb testicles, i dues creades al laboratori: XX testicles i XY ovaris. Els ratolins eren genèticament idèntics, excepte pels seus cromosomes sexuals, però fins i tot quan l'entorn era el mateix, els portadors del cromosoma X vivien més. I quan, es van combinar dues X amb els ovaris, els ratolins van viure fins a mig més de la vida útil habitual d'un ratolí.

L'experiment és el primer estudi mecànic que mostra que les femelles viuen més que els mascles, i que el cromosoma XX governa en gran mesura aquest tret en els ratolins envellits. Els investigadors van descobrir que tant els cromosomes sexuals femenins com les gònades femenines perllongaven la vida dels ratolins de 12 a 30 mesos, l'equivalent a ratolins de la mitjana edat a la vellesa. Però la major part de l'efecte va provenir dels cromosomes sexuals. Els ratolins XX vivien més que els ratolins XY, independentment si tenia ovaris o testicles. Tot i que els ratolins que van viure més temps tenien ovaris, a més de dos cromosomes X, mostraven la biologia natural del ratolí femella





noticia
noticia 1
noticia 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada