dijous, 24 de gener del 2019

El desgel de Groenlàndia augmenta el nivell del mar en tot el món quasi un centímetre cada dècada



La capa de gel de Groenlàndia és més sensible al calfament global i està desapareixent a major velocitat del que s'esperava. La degradació del manto gelat que cobrix un 80% de la superfície de l'illa és un dels principals factors que contribuïxen a l'augment del nivell mar en tot el món. Un estudi publicat este dilluns en Proceedings of the National Academy of Sciences revela que variacions en les condicions atmosfèriques i oceàniques estan impulsant l'acceleració del desgel.


Fins ara s'assumia que el retrocés dels glaceres era la principal via de desaparició de la capa de gel a Groenlàndia. Però els nous descobriments apunten als camps nevats i a la superfície gelada de l'illa, que al fondre's provoca que rius fluïsquen cap a l'Atlàntic en els mesos d'estiu.


Fa temps que hem creat un problema en el buidament dels glaciars", destaca Michael Bevis, l'autor principal; "Però ara veiem un segon problema encara més greu: grans quantitats de gel es perden en forma d'aigua en rius que desemboquen en el mar". Si la capa de gel de Groenlàndia perd una part important de la seua massa total, les comunitats costaneres de tot el món, i inclús illes senceres, correran el risc de desaparéixer. La situació és invariable segons els autors. "L’únic que podem fer és adaptar-nos i disminuir el calfament global, és massa tard perquè no hi haja cap efecte" . Algunes aproximacions diuen que de fondre's completament la capa de gel groenlandés, el nivell dels oceans del món augmentaria set metres addicionals.

Noticia Original 

Noticia Relacionada 1

Noticia Relacionada 2


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada