diumenge, 19 de juny del 2011

Peu Zambo

El peu zambo també anomenat talipes equinovarus es una malformació des del naixement en els peus. Afecta als ossos, als músculs y als tendons inclús pot arribar-hi a afectar als dos peus. Normalment el peu està ample i curt, el taló apuntant  cap a baix mentre que la part de dalt del peu esta gira cap  a dins. El tendó de Aquil·les esta ties. El taló pot costar de moure  i els músculs del bessons seran mes xicotets. El peu zambo pot ser un rasgo o hereditari. Si es hereditari pot ser per diferents raons.
-algun antecedent ha tingut el peu zambo
-per la posició del bebè dins de l’úter
- major possibilitat en xiquets amb paràlisis cerebral.
-per la falta del liquid amniòtic que contacta al feto en l’úter. Quan una família te que tindre un fill, si es xiquet te mes probabilitats de patir aquesta deformació. I si naix el primer amb peu zambo la probabilitat de que el segon naixca amb el mateix problema es de 4 per cent.
Quan tenen el peu aixina, també poden tenir deformacions en la cadera, com la DDH. Es un alteració en l’articulació de la cadera, en la que el fèmur entra i ix perquè no es prou profunda per a estar intacta.
Per a diagnosticar el peu zambo el metge realitza un examen físic quan naix el bebè amb un historial de tot embaràs. Però si el diagnòstic es te que aplicar en un xiquet més gran, el metge preguntarà per les diferents etapes del creixement ja que el peu zambo esta lligat a altres trastorns neuromusculars. També es pot saber quan hi ha peu zambo fen una radiografia, fen un TAC.
Es peu zambo posicional quan es per una mala posició dintre de l’úter, doncs quan es verdader peu zambo esta mol dur o costa de modificar.
Hi ha dos tipus de tractament:
El no quirúrgic, utilitzant vendes i fèrules, maquines que amb el pas continuo modifiquen.
El quirúrgic que hi ha que operar quan no s’ha pogut fer res amb el altre tractament, o quan torna a aparèixer.

noticia original

noticies relacionades:
malformacions en l'embaraç
aument de malformacions en China

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada