dimarts, 21 de gener del 2020

Què són els forats negres?

Els forats negres en veritat no són forats,contenen la major quantitat de matèria en el menor espai que cap altre objecte de l'univers.Són tan compactes, tenen una gran força de gravetat,és tan fort que ni tan sols la llum pot escapar,engulen la llum estel·lar per sempre. Els forats negres també engulen tota matèria que s'acoste massa.

Es coneix com a forat negre de massa estel·lar.Aquest tipus de forat negre es forma quan una gran estrela consumeix tot el seu combustible i explota (supernova) es queda col·lapsa i es transforma en un objecte súper compacte.Les estreles han de contindre més matèria que el nostre Sol.Els forats negres de massa estel·lar només tenen unes poques desenes de quilòmetres d'ample.El nostre Sol és tan gran que aproximadament un milió de Terres cabrien dins d'ell. Una estrela amb suficient matèria per a convertir-se en un forat negre pot contindre 10 vegades més matèria que el Sol.

Un altre tipus de forat negre es coneix com a forat negre súper massiu perquè conté tantamatèria com 1 milió a 100 milions de sols.

1 comentari: