dimecres, 29 de gener del 2020

Per què la nostra galàxia té forma d'espiral?


 

Hi ha dos tipus de galàxies: espiral i elíptica. Quan l'univers era més jove, hi havia més galaxies espirals que elíptiques, ara que l'univers és més vell, les galàxies van transformant-se en el·líptiques per processos interns que anomenem seculars.


Per entendre per què tenen aquesta forma cal saber que una galàxia està composta per estrelles, núvols de gas i pols i matèria fosca. Aquesta composició la podem considerar com un fluid, és a dir, les galàxies es comporten com un fluid. Quan les galàxies evolucionen i es fan cada vegada més grans, aquesta velocitat de rotació es va perdent per moviments de fricció. I per tant,, les velocitats aleatòries dominen i les galàxies es fan més el·líptiques, es distorsiona aquest moviment tan ordenat.


Els xocs entre galàxies també destrueixen la forma espiral de les galàxies. En general les galàxies el·líptiques són velles i ja han deixat de formar estrelles i les galàxies espirals encara conserven moltes estrelles joves i fins i tot segueixen formant estrelles noves, com passa a la Via Làctia.




Notícia original

Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada