dimarts, 10 de desembre del 2019

En trànsit de Mercuri entre la Terra i el Sol






L'11 de Novembre Mercuri va creuar per davant de Sol. Es va observar com un xicotet punt negre que avança pel sol. Aquest fenomen, conegut com a trànsit , és un esdeveniment poc freqüent que no tornarà a repetir-se fins al 2032.

Com el disc de Mercuri és molt xicotet (menys de l'1% de la mida del Sol) el trànsit no pot observar-se a simple vista. Cal un telescopi petit o uns prismàtics "de al menys 10 augments", segons César González, técnic del Planetari de Madrid . Des de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), adverteixen de la necessitat d'adoptar les precaucions necessàries en aquest tipus d'observacions. "No valen ni filtres de soldador, ni diverses ulleres fosques, ni rodets de fotografies ni radiografies. Treuen gran part de la llum visible, però no de la infraroja ni la ultraviolada, que són les nocives ", diu González. El correcte és col·locar un filtre solar davant de les lents en telescopis i prismàtics.

El trànsit va ser visible a Amèrica, Europa, Àfrica i Àsia occidental. A Espanya només es va observar en la seva totalitat des de la Illes Canàries. A la resta de país es va apreciar l'inici i gran part del recorregut, fins que la posta de Sol va impedir observar al final.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada