dimecres, 31 d’octubre del 2018

Immortalitat no era açò



La universitat vol reconèixer l'enorme impacte que les cèl·lules d'esta dona han tingut en la medicina


Microfotografia electrònica de les cèl·lules de Henrietta Lacks anomenades HeLa.


Henrietta Lacks va començar a preocupar-se per un sagnat vaginal a finals de 1950 o principis de 1951. Sent pobre, afroamericana i mare de cinc fills a pesar de tindre només 31 anys, va haver de presentar-se directament en el John Hopkins, un dels pocs hospitals que admetien pacients d'eixa extracció social. El seu ginecòleg li va diagnosticar de seguida un tumor maligne en el coll de l'úter, va prendre una biòpsia del teixit cancerós i va tractar a Henrietta amb ràdio, el millor tractament disponible en l'època. No va funcionar, i la dona va morir als pocs mesos. Però, abans d'això, el ginecòleg havia entregat part de la biòpsia al seu col·lega George Gey, un investigador que treballava en el mateix edifici.

El doctor Gey portava uns anys intentant cultivar les biòpsies d'eixe tipus de tumors, però les cèl·lules morien en qüestió de dies. Les mostres d'Henrietta Lacks van resultar molt diferents. Es replicaven cada 24 hores, es transferien sense problemes a noves plaques de cultiu i es podien enviar a científics d'altres centres per a fer tot tipus d'investigacions.
Ara imagina per un moment que tu eres Henrietta Lacks i que, dècades o segles després, trossets del teu cos moran en els laboratoris de tot el món duplicant el teu genoma cada 24 hores, propagant el teu llegat biològic per tot el planeta Terra com una espècie de planta invasiva, celebrant eternament el teu pas per este món com si no s'hagueren assabentat de que tu, la seua ama, eres morta i soterrada en la nit terràqüia

La Universitat John Hopkins, a qui pertany l'hospital que va rebre la pacient en 1951, ha decidit dedicar a Henrietta Lacks un nou edifici d'investigació biomèdica, segons va informar el dissabte la institució junt amb els hereus de Lacks. La universitat vol reconéixer l'enorme impacte que les cèl·lules d'esta dona han tingut en la medicina.

Notícia original

Noticies relacionades:
Henrietta Lacks, la mujer con células inmortales que ha salvado innumerables vidas

Henrietta Lacks, la mujer cuyas células revolucionaron la medicina

Video relacionat:

https://www.youtube.com/watch?v=KvMtih0B3PU


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada