dijous, 25 d’octubre del 2018

Descobert a Catalunya el fòssil més antic d'un esquirol volador


Un equip internacional d'investigadors liderat per l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ha trobat en el jaciment de l'Abocador de Can Mata, a Catalunya, el primer esquelet fòssil d'un esquirol volador, d'11,6 milions d'anys d'antiguitat. Les restes confirmen que l'espècie era de grans dimensions (de fins a 1,6 quilos), similar a la majoria d'espècies de esquirols voladors gegants que viuen en l'actualitat al sud d'Àsia.


Al jaciment de l'Abocador de Can Mata, un equip internacional de científics ha recuperat més de 80 ossos de l'esquelet, incloent un crani i diversos elements de les extremitats anteriors i posteriors, d'un esquirol voladora, pertanyent a l'espècie Miopetaurista neogrivensis. Les anàlisis, que es publiquen a la revista elife, confirmen que era planejadora i que va viure fa 11,6 milions d'anys, els ossos són tan grans que inicialment els científics van pensar que havien trobat restes d'un primat


Entre els mamífers, només els ratpenats presenten un vol propulsat, però diversos grups que no estan estretament relacionats entre ells han desenvolupat membranes per planejar. Aquests inclouen els lèmurs voladors o alguns marsupials. No obstant això, els esquirols voladors són els únics mamífers planadors que han tingut èxit evolutiu, ja que es coneixen fins a 52 espècies diferents.


El gran nombre de peces recuperades ha permès generar un model tridimensional de l'esquelet.

 


Notícia


Noticia relacionada 1


Noticia relacionada 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada