divendres, 6 d’abril del 2012

Més biodiversitat a l'Albufera

La gestió de la palla de l'arrós de l'Albufera, és un problema per al qual, agricultors i administració busquen i descarten solucions. S'ha descartat la crema de la palla, per la prohibició de l'UE, la retirada dels camps pel seu cost i el fanguejat, que exposa el sòl a l'erosioó. La palla acaba podrint-se i embrutant l'aigua del llac.

Un estudi de l'UPV analiza com afecta la gestió de l'arrossal als macroinvertebrats aquàtics, base de la cadena tròfica i aliment per a les aus. També són un indicador de la salut de l'Albufera.

L'entomòleg Juan Rueda, del departament d'Ecología de l'UV, explica que a les terres fanguejades es troba una major riquesa d'invertebrats. Açò ha estat comprovat amb les dades extretes de quatre parcel·les diferents del Tancat de l'Estell, al parc, amb diferents tipus de gestió de la palla. A més, abandonar o cremar la palla provoca l'aparició de rantelles o tarrantelles, la població de les quals creix exponencialment en aquestes parcel·les respecte a les que es treballen despres de la sega.

A més, s'ha comprovat que el cicle hidrològic d'inundació i secat dels arrossals és invers al comportament natural de plujes, i açò incideix negativament en el cicle vital de molts invertebrats. El secat dels camps en Febrer provoca la mort de moltes libèl·lules que no poden servir d'aliment a les aus.

També es destaca la necessitat d'aportar aigua de qualitat als
humedals, ja que aquesta, per varies causes, empitjora de nort a sud, de Pinedo a Pego, on, actual

ment es troben els millors resultats en diversitat de macroinvertebrats.









-Video relacionat







- Notícia original.


- Notícies relacionades.


1 comentari:

  1. El parc natural de l’Albufera de València és un dels ecosistemes més importants de la nostra comunitat i com a tal pot veure’s afectat per diversos perills i factors, que alteren la seua conservació mediambiental.
    Com s’afirma en aquesta noticia, hi ha que augmentar els estudis i investigacions en aquest parc per a concloure quines són les millors tècniques i mecanismes que ajuden a afavorir més la biodiversitat. Com per exemple, el fangueig de la palla, que per lo vist és la millor opció per a protegir les xarxes tròfiques del parc, apartant la crema de la palla o llevant-la de l’albufera, que sols causen problemes de contaminació en l’ecosistema com també despeses econòmiques en els agricultors de les hortes.
    A demés, apart dels beneficis dels fangueig de la palla, la clau del manteniment de les cadenes tròfiques començant pels microorganismes i acabant per les aus marines, és d’on prové l’aigua que entra en el llac a traves de rierols i rambles i si és de qualitat, ja que aquesta pot perjudicar perillosament aquest extens parc natural en un futur.

    ResponElimina