dilluns, 7 de març del 2016

El canvi climàtic provoca una sequera a l'Ebre en ple hivern

La conca de l'Ebre presenta a ple hivern uns inquietants registres hidrològics que perfilen una situació de sequera: dos dels seus principals afluents, el Aragó i el Gállego, no arriben al cabal ecològic en les seves desembocadures malgrat tractar-se d'lleres amb embassaments; altres rius, com el navarrès Irati, el burgalès Bayas, el de La Rioja Najerilla o el alabès Zadorra, fa dies que registrant pics per sota del nivell necessari per garantir la supervivència dels seus ecosistemes; alguns, com el d'Osca Ésera i els de Terol Híjar i Martín, fa dies que al límit de les seves necessitats ambientals, i n'hi ha, finalment, que baixen secs al desembre, cas del Cidacos a Arnedillo.
I aquest quadre, ratificat per les dades del SAIH (Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica) de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), no sembla que hagi de millorar. Com a mínim a curt termini.
Mentre les previsions apunten que aquesta setmana poden caure lleus precipitacions, les dades que maneja la Comissaria d'Aigües de la CHE indiquen que no hi ha reserves de neu en els cims de Cantàbria, Euskadi i Navarra, que a Osca i Lleida queda un terç de la qual seria normal per aquestes dates i que, com a conseqüència d'aquesta escassetat, els rius han aportat en quatre mesos tot just la meitat dels recursos que en un any mig.

La conca de l'Ebre està a punt de tancar un any natural en què els principals símptomes que els experts atribueixen al canvi climàtic s'hauran deixat sentir amb una claredat tan inusual com inquietant: sequedat generalitzada en començar l'hivern del segon any més calorós des que existeixen dades i que, al mateix temps, va incloure la major riuada a mig segle.

Notícia original

Notices relacionades
Espanya es dirigeix cap al "col·lapse hídric" a conseqüència del canvi climàtic
Les 10 claus del pacte contra el canvi climàtic

Vídeo

2 comentaris:

  1. Aquesta noticia Julia, es realment molt alarmant. No som conscients del problema tan greu que tenim de canvi climàtic al nostre país. Com be has dit ja som una regió on la pluja es deixa veure poc però, si a mes, a causa del canvi climàtic encara plou menys de l’espera’t es normal que els nostres rius cada vegada tinguen menys cabal i les estadístiques marquen la manca de millora, ja que el problema va agreujant-se cada dia mes. Però no sols ocorre ací, arreu de tot el mon, la quantitat de precipitacions ha baixat alarmantment, doncs, es un problema que no prompte trobarem remei i ja serà massa tard en molts casos.

    ResponElimina
  2. Julia, m'ha agradat aquesta noticia, ja que tracta d'un tema del qual som coneixedors, ja que ja fa anys, per desgracia, que ve sent un problema freqüent i que va en augment, com es el canvi climàtic. El canvi climàtic entre altres coses produeix un augment de les temperatures i una disminució de les precipitacions, i açò afecta a zones com Espanya, on ja de per si, hi ha poques. No es de extranyar per tant, que s'hi produixquen sequeres en els rius i que disminuixquen els seus cabals, ja que no poden ser nutrits amb la pluja. Per tant si tot continua així, la sequera de rius pot esdevenir en un problema greu, i per parar-ho hem de començar per disminuir el canvi climàtic.

    ResponElimina