dissabte, 26 de març del 2016

   -Primers símptomes de la teoría gravitacional-


Cap altre troballa en dècades -excepte potser el descobriment del bosó de Higgs en 2012- havia rebut tanta atenció del públic com aquest.Es tractava de l'última predicció d'Einstein que faltava per observar de forma directa. Després de setmanes de rumors en la comunitat científica sobre la possible troballa, en una petita sala del National Press Club de Washington DC el director de l'experiment LIGO, David Reitze, «Hem detectat ones gravitacionals. Ho vam aconseguir! ».


L'existència d'ones gravitacionals -unes ondulacions de l'espai-temps produïdes per esdeveniments molt violents com l'explosió d'una supernova o la fusió de dos forats negres- era l'última predicció realitzada per Einstein en la Teoria de la Relativitat General que no havia estat demostrada de forma directa.De fet, els rumors ja deien que el que han trobat els científics de l'experiment LIGO són les ones gravitacionals procedents de la fusió de dos forats negres amb masses 36 i 29 vegades més grans que les del Sol.

La presentació ha estat realitzada de forma conjunta per l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech), el MIT de Boston i la Fundació Americana per la Ciència (NSF, per les sigles en anglès). Com assenyalava amb intenció el físic de partícules del CSIC i director de l'experiment NEXT al Laboratori Subterrani de Canfranc Juan José Gómez Cadenas, "no sembla casual que la persona que vagi a fer l'anunci sigui Barry Barish", professor emèrit de Caltech i tota una institució en l'estudi de les ones gravitacionals.



Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada