sábado, 19 de marzo de 2016

Perú,pintada de negre

      -Cuninico,pintada de negre-

Segons la seva creença de l'aigua va sorgir el primer home i en les profunditats viuen els seus avantpassats que els miren i tenen cura.

Les seves cases són de fusta i estan elevades sobre pilons perquè la aigua no entri en elles.
Segons avança el segle XX s'acreixien els canvis; amb els fusters i les motoserres van desaparèixer els animals, les abelles i les papallones, encarregades de la pol·linització de les xacres dels kukama. L'arròs i el blat de moro cada vegada es veien més disminuïts en qualitat i quantitat. El problema es va incrementar amb la inauguració el 1976 del Oleoducte Norperuano construït pel Ministeri d'Energia i Mines i la seva empresa Petroperú, que travessa la selva d'est a oest, en la seva major tram en paral·lel al riu Marañón. Una nova amenaça latent per a l'ecosistema de l'Amazònia.

Al juny de 2014 un dels pescadors de Cuninico tornava a casa quan va observar que una gran quantitat de peixos baixaven per la trencada, per a desembocar en el Marañón. L'endemà centenars de peixos apareixien morts a la riba emmascarats de negre i fent olor a petroli certificant el pitjor dels presagis, un trencament al quilòmetre 41 de l'Oleoducte Norperuà a 12km del poble.
Es calcula que l'oleoducte va abocar 47.000 litres de petroli.

Al desembre de 2014 es va vèncer el termini d'adequació de l'Oleoducte i va ser declarada improcedent la sol·licitud d'ampliació de termini que va presentar Petroperú i es va iniciar un procediment sancionador.


 

No hay comentarios:

Publicar un comentario