dijous, 31 de març del 2016

Les xarxes tròfiques de l'Àrtic i l'Antàrtic pateixen l'escalfament global de diferent manera

Un estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat les relacions internes de les dues majors xarxes tròfiques registrades fins al moment en els pols, la àrtica amb 145 espècies i la antàrtica amb 586.
Els resultats, publicats a la revista Marine Ecology Progress Series, posen de manifest que els efectes de l'escalfament global en la biodiversitat podran sentir-se de manera molt diferent en aquests ecosistemes encara que posseeixin característiques similars.

Aquesta investigació constata que l'ecosistema àrtic, que compta amb major nombre d'espècies depredadores, com les balenes i els óssos polars, és més susceptible a les pertorbacions que afecten aquests nivells superiors de la cadena tròfica. Segons els investigadors aquest fenomen, denominat cascada tròfica, suposa una amenaça important per a l'ecosistema, ja que els canvis que afectin els
depredadors afectaran també a les preses.
Per contra, la xarxa tròfica antàrtica mostra l'efecte invers: presenta un major nombre d'espècies presa per cada espècie depredadora i és més sensible als canvis que es produeixen en els nivells inferiors, com la disminució del krill antàrtic per la pesca i el canvi climàtic.
A més, l'estudi assenyala que la xarxa tròfica àrtica està més connectada i té més espècies omnívores que l'antàrtica (80,71% enfront del 41,13%), el que fa que sigui més persistent davant les pertorbacions com ara l'extinció i la invasió d'espècies. "La distribució del nombre de preses i predadors per espècie a la xarxa tròfica antàrtica fa que sigui molt vulnerable a pertorbacions en espècies particulars, com les que tenen més preses i predadors", explica l'investigador del CSIC Charles Santana, de l'Institut Mediterrani d'Estudis avançats, centre mixt del CSIC i la Universitat de les Balears.

Noticia original

Noticies relacionades

-L'últim gel de Sierra Nevada està desapareixent.

-La gestió dels boscos a Europa està empitjorant el canvi climàtic

-Vídeo :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada