diumenge, 11 d’octubre del 2015

Sis graus. El futur d'un planeta més càlid

Què passaria en un món 6 graus més càlid ?. L'investigador Mark Lynas convida el lector a un viatge per conèixer les conseqüències que els científics estimen que poden donar-se durant el segle XXI si la temperatura global del planeta puja d'un a sis graus. En el pitjor escenari amb sis graus més (actualment estem ja gairebé a un grau per sobre la mitjana dels últims mil·lennis)  les poblacions humanes senceres seran aniquilades. Per això malgrat és un llibre que abans de res ens llança una advertència global: o actuem immediatament o ens enfrontem a l'extinció massiva. És una lectura trepidant que ens mostra com podem evitar la catàstrofe abans no sigui més tard. El llibre Sis graus de Mark Lynas va servir de base per a la interessant pel·lícula “The Age of Stupids”.
1 Grau
A un grau per sobre de la mitjana alguns dels efectes previsibles poden ser que l'Àrtic es quedi sense gel la meitat de l'any.
2 Graus
El desglaç irreversible de Groenlàndia tindria efectes sense precedents en la pujada del nivell del mar fins a uns 5,5 metres.
3 Graus
La pujada del nivell del mar provocarà migracions cap a l'interior d'una població que pot ser de més del 50% de la població mundial. Els desplaçaments de poblacions resultants per tot el planeta faran que els que històricament coneixem causats per les guerres o la pèrdua de collites en altres èpoques siguin una nimietat.
4 Graus
El desglaç de l'Antàrtida causarà un augment del nivell del mar de 50 metres en tot el planeta. Això canviaria totalment la geografia costanera de tots els continents. Extenses zones de Sibèria serien càlides, el que provocaria que l’efecte hivernacle augmentarà i el col·lapse en impedir l'estabilització de la temperatura i la conseqüent escalada cap al col·lapse final.
5 Graus
Amb un escalfament global de cinc graus, un planeta totalment nou prendria forma. Un planeta que poc tindria a veure amb la Terra que coneixem avui dia. No quedaria gel. El nivell del mar hauria pujat prou com per a endinsar fins i tot a l'interior continental.
6 Graus
Aquest podria ser "l'escenari del dia del judici final", un escenari que ja es va donar en el Juràsic fa 183 milions d'anys quan les concentracions de diòxid de carboni van augmentar a 1000 ppm la qual cosa va conduir a l'extinció de la vida.
Mark Lynas no ho adverteix per provocar por sinó tot el contrari. Sis graus (disponible en català i castellà) és un crida a l'acció perquè la humanitat prengui les rendes d'un destí més sostenible.

Notícia original

Noticies relacionades:
Noticia 1
Noticia 2

5 comentaris:

  1. Hola Neus! Aquesta notícia m'ha paregut molt interessant ja que anuncia un llibre que parla d'un tema de l'actualitat. Tot el món deuria llegir-lo per a prendre consciència del que està passant a poc a poc i de totes les conseqüències que té que la Terra augmente la seua temperatura mitjana. Com es podem adonar al llegir aquesta notícia, els efectes de que augmente la temperatura mitjana de la Terra són desastrosos i apareixen ja en que augmente tan sols 1 grau, com és que l'Àrtic es quede sense gel la mitat de l'any. Però això no és res comparat a que augmente 6 graus, ja que ens duria a una catástrofe i a la posible extinció de la vida. Per tot açò, jo recomane el llibre a tot el món perquè s'adone de que és un tema molt greu i hem de prendre mesures quant antes millor i evitar tots els efectes negatius que pot comportar.

    ResponElimina
  2. Hola Neus,Aquesta noticia m'ha paregut molt impactant sobre com pot canviar la Terra,cada vegada mes soles amb 1 grau que pareix insignificant,pero que significa molt,i mes encara amb 6 graus, açó per a la vida dels essers vius seria catastrofic portant-ho a una proxima extinció.
    Totom deuria de ser concient d'aquestes conseqüencies,hem pareix un llibre molt adecuat per a aquests moments per a l'humanitat,i una molt bona manera per a transmitir aquests tipus de missatges.

    ResponElimina