dilluns, 26 d’octubre del 2015

Xina revela els detalls del primer telescopi instal·lat a la lluna

Xina ha decidit revelar els primers resultats del nou telescopi situat a la Lluna, sobre el qual coneixíem ben poc. Aquest, porta funcionant des de fa dos anys manejat per radi des de la Terra,  és el primer telescopi capaç de ser operat remotament.

És un telescopi de 15 cm. que va sobre la cabina del mòdul d'aterratge Chang’e 3. Es va col·locar sense problemes al desembre de 2013. La nau transportava també un rover, Yutu,
que ha estat en funcionament fins al mes de març, però tot i així, el mòdul d’aterratge continua funcionant.

Com que el telescopi opera amb llum ultraviolada, no li permet realitzar observacions des de la Terra. Jing Wang, de l'Organització Nacional d'Observatoris Astronòmics de Xina i responsable del telescopi, afirma que com no hi atmosfera a la lluna la llum ultraviolada dels objectes celestes és captada. També explica que com la rotació de la lluna és més lenta que la de la Terra, des d’allí es pot enfocar un mateix objecte més de 12 dies seguits, impossible des de la Terra.

Wang, al seu article conta com van les operacions del telescopi. Durant els seus 18 mesos, acumula més de 2000 hores d’observació, més de 10000 imatges i s’han monitoritzat 40 estels.

Mantenir en bon estat el telescopi és un gran desafiament, ja que no es troba en les millors condicions habitables. Per exemple, pot colar-se pols lunar al dispositiu i fer que deixe de funcionar. Per a evitar-ho durant l’alba i els vesprejar lunar es guarda al Chang’e 3. Gràcies a aquest sistema, el telescopi està en perfecte estat i es barallant-se l’opció d’allargar la seua vida fins a finals d’any.

Aquesta és una altra prova del potencial del xinesos en quant a l’àmbit espacial. Res no ens resultaria estrany si aquests foren els primers en arribar a Mart.


Notícia original

Informació relacionada:

Vídeo:








1 comentari:

  1. Hola Neus! Em sembla un article interessantíssim. Una vegada més, quede sorpresa per les capacitats que tenim els humans per a l'investigació dins i fora de la Terra. Seria impresionant que en un futur, i tant de bo, pròxim, totes les persones estaguerem a l'abast de poder observar el que passa "allà dalt".
    També podem ser conscients i valorar tot l'esforç que hi ha darrere de cada investigació, com bé diu l'article, el científic Wang va passar moltíssimes hores en tan sols 18 mesos.
    I per acabar, a mi tampoc em sorprendria gens que els xinesos foren els primers en xafar Mart. En els últims anys ens han demostrat que són un dels reis en la tecnologia.

    ResponElimina