dilluns, 29 de desembre del 2014

El plàstic, habitant dels oceans

Un nou estudi, basat en dades de 24 expedicions oceàniques independents, realitzades entre 2007 i 2013, per provar la contaminació per plàstic sobre els oceans del món, ha demostrat que, per culpa de l'activitat humana, en l'actualitat hi ha més de 5.000 milions de peces de plàstic, amb un pes de més de 250 mil tones, surant en les aigües de tot el món. Amb una població mundial d'al voltant de 7.200 milions de persones, això equival a prop de 700 peces de plàstic per persona. 

La revista ha sigut publicada a la revista "Plos One" i realitzada per Marcus Eriksen, professor de l'Institut Five Gyres de Los Angeles. Segons comenta, ”estem presenciant en l'oceà global la creixent amenaça de micro-plàstics carregats de toxines circulant a través de tot l'ecosistema marí”. I esque, tot i que hi ha moltes menys persones vivint en l'Hemisferi Sud, la investigació va mostrar que els seus oceans tenen aproximadament la mateixa quantitat de plàstic que l'hemisferi nord, cosa que suggereix que els vents i els corrents oceànics poden transportar les escombraries per tot el món. 

Les dades es van utilitzar per realitzar un model oceànic que simulara la quantitat i distribució de les deixalles de plàstic, i aquest va produïr una estimació de més de 5 bilions de peces de plàstic als oceans del món. Tot i això, els científics autors de l’estudi sospiten que la seva estimació podria ser inclús massa optimista, ja que hi ha una quantitat potencialment massiva de plàstic present en les costes, en el llit marí, suspès a l'aigua per sota de la superfície i a l'interior dels organismes marins. I esque, segons el grup comercial Plastics Europe, 288 milions de tones de plàstic són produïts anualment. En comparació amb aquestes dades, les 250000 tones estimades en l'estudi només representen el 0,1% de la producció mundial anual, fet que confirmaria que la quantitat real de plàstic surant en els oceans és molt superior.
Resulta irònic, però, donat el fet que els organismes marins acaben ingerint part d'aquest plàstic, els mateixos éssers humans podem acabar ingerint el mateix plàstic o residus químics derivats, a través del peix que consumim. S’ho mereixem.

2 comentaris:

  1. Bona notícia, el tema es de interés general, fet que converteix la teua redacció en un bon tema a debatre. Em sembla que estem davant d'un altre error humà (per a variar). Amb tant de plàstic per el mar acavarem cavant la nostra pròpia tomba. Espere que algú siga capaç d'arreglar açó. Per a finalitzar, que menys que repetir el "Bona notícia" que ja he dit anteriorment.

    ResponElimina
  2. Igual que al meu company Dani, a mi també em pareix una bona notícia com per poder debatir-la. I és que cada vegada estem incrementant més i més la contaminació del que és la nostra pròpia casa; és a dir, el món.
    El plàstic és un factor que incrementa de forma invisible la contaminació, ja que ho vetgem d'ús diari i no estem concienciats de les conseqüències que comporta. Si continuem així no sé fins a quin punt arribarem. I és que aquest final es veu preocupant. La Terra acabarà sent un cúmul de deixalles i un cúmul de gasos contaminants junt a l'augment del nivell del mar, fent així l'extinció de la vida. Per tant, s'ha de prendre mesures per poder evitar que açò passe, o al menys reduir-ho. Encara que jo pense que amb el temps, tard o prompte, la destrucció de l'activitat humana dels recursos, acabarà fent-ho. El problema està en que la gent mira més l'assumpte econòmic que el d'una sostenibilitat ecològica. I així va el món.

    Jo veig el reciclatge com una bona opció per poder reduir les deixalles.

    ResponElimina