dilluns, 29 de desembre del 2014

Descensos dramàtics en escopinya, cloïssa i vieira

Les dades d'extracció són indicadors que alguna cosa està passant a les poblacions de mol·luscs de la ria d'Arousa. A la confraria de Cambados no va ser fins 2010 quan la cloïssa es va recuperar de la catàstrofe del Prestige. Però des d'aleshores fins ara es constata una progressiva caiguda de les extraccions. Respecte al escopinya que s'extreu en els arenals de Cambados, una espècie que no està afectada pel mortal paràsit de la família de la Merteilia aïllat per primera vegada a Galícia, el descens és encara més pronunciat.
La vieira també ha anat caient progressivament. El mateix passa amb la volandeira que va aconseguir arribar el 2008 la seva cota màxima des del Prestige amb 179.624 quilos venuts en llotja per després baixar quasi fins a una tercera part aquest any.
Respecte als Lombos de l'Ulla, en Carril, l'extermini del escopinya comuna -la reproducció no ha tingut per als biòlegs de la Xunta l'èxit esperat- ha estat la gota que va fer vessar el got per al sector. En la campanya de fa dos anys les extraccions van caure a la meitat i en la d'aquest any, només es van recollir sis quilos en vivers. La producció de cloïssa, ara també afectada pel paràsit, ha baixat dramàticament.
L'Institut Tecnolóxico per o Control del Medi Mariño de Galícia (Intecmar) porta dos anys realitzant mostrejos de l'aigua en diferents punts de la ria d'Arousa des que es va detectar el paràsit, però no es coneixen els resultats definitius d'aquests estudis. El Marteilia és un protozou que parasita als mol·luscs bivalves atacant el seu aparell digestiu i afeblint fins que mor, però és innocu per a l'ésser humà. Els científics creuen que aquest patogen microscòpic es va poder introduir a través d'espècies foranes o del llast dels vaixells. El sector ha llançat l'alerta que podria estar afectant les poblacions de vieires i de musclo.


noticia original 

Noticies relacionades:
-La ría de Arousa, en estado de alarma 
-Pesquerias


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada