dijous, 17 de desembre del 2020

REALITZAT AMB ÈXIT EL PRIMER TRASPLANTAMENT D'ÚTER AL NOSTRE PAÍS

 

L'Hospital Clínic de Barcelona va dur a terme el passat 5 d'octubre el primer trasplantament d'úter a Espanya. La intervenció, liderada pel cap del Servei de Ginecologia, Francisco Carmona, i el cap del Servei d'Urologia i de Trasplantament renal, Antonio Alcaraz, ha estat possible gràcies a la donació de l'úter d'una germana a una altra.

El requisit principal per a ser candidata a aquest tipus d'operació és patir la síndrome de Rokitansky, trastorn congènit de l'aparell reproductor femení que produeix que la dona nasca sense úter i sense Trompes de Fal·lopi.
Un equip multidisciplinari de més de 20 professionals de diferents especialitats va ser l'encarregat de dur a terme aquest procés d'alta complexitat, dividit en dues fases: l'extracció de l'úter, realitzada mitjançant cirurgia robòtica, i la seua implantació.

A dos mesos del postoperatori, la receptora ja ha tingut el seu primer cicle menstrual. En uns mesos se li implantarà un embrió dels 11 fecundats in vitro prèviament i en cas que es quede embarassada, es mantindrà amb fàrmacs immunosupressors fins a un segon embaràs. Després del part, se li retirarà l'úter donat per laparoscòpia.

El primer naixement per trasplantament d'úter va tenir lloc en el 2014 a Suècia, i fins avui, s'han practicat 70 trasplantaments d'úter a tot el món, dels que han pogut néixer una vintena de bebés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada