dimecres, 9 de juny del 2021

La equilibrada i sorprenent dieta que va permetre als neandertals sobreviure a Sibèria

 


Desde fa 50.000 anys,fa poc es revela que els neandertals que van viure en l'actual Sibèria es van adaptar bé al seu inhòspit entorn. Una d'elles apuntava al fet que no haurien sigut capaces d'adaptar-se al seu entorn de la mateixa forma que ho va fer la nostra espècie, però cada vegada hi ha més proves que qüestionen aqueixa teoria.. Un equip internacional liderat per l'espanyol Domingo Carlos Salazar revela com fins i tot els neandertals que vivien en la inhòspita Sibèria van saber aprofitar-los limitats recursos dels quals disposaven per a aconseguir una dieta variada que poc havia d'envejar a la dels seus coetanis mediterranis..

Hi ha també uns altres com la cabra siberiana, però en menor quantitat", precisa en conversa telefònica Salazar, que ara està en la Universitat de València però quan van analitzar els fòssils es trobava en l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva de Leipzig.Es tracta del primer estudi que documenta la dieta que seguien els neandertals de l'Est combinant l'anàlisi d'isòtops, que va revelar que consumien gran quantitat d'animals de caça, i la identificació, mitjançant microscòpia òptica, de microrestes d'una varietat plantes en la dentadura i els càlculs de l'individu al qual pertanyia la mandíbula..

La cova deChagyrskaya en la qual van trobar les restes neandertals analitzades es troba a només 100 quilòmetres de les coves de Denísova, on es va descobrir una nova espècie, la dels denisovanos, i en 2012 es va trobar per primera vegada un homínid híbrid de primera generació de dues espècies diferents: una xiqueta batejada com Denny que era filla d'una dona neandertal i un home denisovano.. Els humans moderns responien als canvis ecològics estacionals mudant-se a un altre lloc, però no se sabia com els neandertals sobrevivien en regions àrides com l'actual Sibèria..

Segons els autors de l'estudi, els seus resultats indiquen que la seua forma de vida no es devia a la seua incapacitat per a adaptar-se a l'entorn i suggereixen que es pose el focus en altres possibles motius, com la interacció amb altres homínids. "Ara sabem que els neandertals tenien art o rituals d'enterrament, i hem vist que s'adaptaven perfectament al seu entorn, fins i tot quan el territori era hostil", destaca Salazar, que subratlla que durant els últims 10 anys s'ha anat desmuntant l'antiga imatge que es tenia dels neandertals..
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada