dimecres, 6 de març del 2019

PER QUÈ HI HA ICEBERGS DE COLOR VERD EN L'ANTÀRTIDA?




La presència en el gel d'òxids de ferro procedents de la plataforma continental poden ser l'origen d'este singular color.
Atés que associem el gel al color blanc pareix evident pensar que els icebergs seran tots així, d'un blanc pristi. No obstant això, hi ha icebergs blavosos, groguencs i fins a verds. El gel pur, de fet, és blau, perquè absorbeix més la llum roja i reflecteix la llum blava. Les diferents tonalitats que van del blanc al blau intens tenen a veure amb la composició de l'iceberg, que està format per neu comprimida i gel que conté bambolles d'aire. Estes bambolles fan que els fotons canvien de direcció repetidament per refracció i tornen a emergir a la superfície, la qual cosa provoca l'efecte d'un gel més blanc. Quan el gel incorpora partícules de roca pot parèixer groc... però perquè a vegades es veuen icebergs verds en l'Antàrtida?

Esta ha sigut una curiositat per als científics a qui no trobaven explicació. Un article publicat per oceanògrafs d'universitats dels Estats Units i Austràlia en Journal of Geophysical Research dóna una explicació a este fenomen: creuen que els òxids de ferro que hi ha en la pols de roca de la part continental de l'Antàrtida estan tornant verds alguns icebergs. Els investigadors van descobrir grans quantitats de ferro en la plataforma de gel Amery de l'Antàrtida oriental. La pols de roca que conté estos òxids es va sumant al gel i és el que provoca el gir de color del blau al verd.

El ferro és un nutrient clau per al fitoplàncton. Però el ferro escasseja en moltes zones de l'oceà. Si els experiments demostren que la nova teoria és correcta, açò significaria que els icebergs verds estan transportant este rar element des del continent de l'Antàrtida al mar obert, proporcionant un nutrient clau per a sustentar la vida marina.


NOTICIA ORIGINAL


NOTICIAS RELACIONADAS:

EXPLICACIÓ AL MISTERI DELS ICEBERGS VERDS DE L’ANTÀRTIDA

PER QUÈ HI HAN ICEBERGS VERDS?


VIDEO:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada