dimecres, 6 de març del 2019

Coses que no sabies sobre el fred

EL zero absolut és la temperatura més baixa que es pot aconseguir, almenys de forma hipotètica, ja que molts científics afirmen que és impossible arribar a ella. En este estat, totes les substàncies estarien en forma sòlida i els àtoms i molècules deixarien de vibrar. El zero absolut va ser calculat per William Thompson, més conegut com a Lord Kelvin, i equival a -273,15 °C. A nivell experimental, aconseguir el zero absolut podria ser molt interessant, ja que permetria estudiar el comportament de certs materials, o inclús de cèl·lules o teixits vius, quan s'enfronten a esta temperatura. A més, la busca del fred extrem ha portat a avanços tan importants com el descobriment de la superconductivitat o el desenrotllament de tècniques de refredament per làser i de rellotges atòmics. De moment, hi ha projectes en marxa com el Cold Atom Laboratory de la NASA, que pretén recrear el zero absolut en l'Estació Espacial Internacional, o almenys acostar-se: l'ambiciós objectiu serà descendir per davall dels 100 picokelvin. Sense necessitat d'arribar al zero absolut, sabem que els canvis de temperatura també tenen efectes sobre la salut i el nostre organisme. A més, el fred desencadena respostes automàtiques com la tiretassa, que funcionen gràcies a tot un intricat mecanisme fisiològic que ens permet regular la temperatura interna. Anem a vore el que produïx el fred al nostre cos.
No està tan clar que les baixes temperatures espavilen el nostre cervell. Un grup d'investigadors de la Universitat d'Oulu, a Finlàndia, va demostrar que estar exposats a un fred mig afecta negativament l'exercici de tasques cognitives senzilles, però, això sí, ens torna més hàbils a l'hora d'afrontar reptes intel·lectuals més complexos.


Modula la inteligència, ja que ens fa més hàbils a l’hora d’afrontar reptes intel·lectuals complexos.
Afecta a la memòria de treball.
Es contagia; vol dir que quan veus a algú patir fred, tu també tens fred.
Ens deixa indefensos, per això ens refredem.
Afecta al sistema inmune, és menys eficient en un ambient gèlid.
Cambia la microbiota, les colònies de bacteris que viuen en l'intestí humà varien amb el fred.
El fred funciona per a cremar grassa i es bo per a fer ejercici, ja que facilita el recuperament d’una persona quan ha tingut que parar a descansar.
Beure beguda gelà fa que augmente el rendiment físic.
Pot fer mal si la temperatura de la pell és inferior a la temperatura ambient.
El fred en excés mata més que el calor. Es produixen més morts quan fa molt de fred a quan fa calor.
Ens fa tremolar sense voler. Esta àrea valora el nivell de fred que es detecta a través de la pell i decidix en quin moment comença a tremolar el cos, a més de disminuir el flux de sang cap a la dermis per a reduir la pèrdua de calor.
Pot allargar la vida.



NOTÍCIA ORIGINAL


NOTÍCIA RELACIONADA


VÍDEO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada