dimarts, 4 de desembre del 2018

Així aconsegueixen endreçar-se els gats amb cada llepada




La llengua dels gats està coberta d'espines punxegudes anomenades papil·les, la funció precisa de la qual era un misteri. Ara, un equip d'investigadors ha estudiat les llengües de sis espècies de felins i revela per primera vegada l'existència d'una cavitat interna en cada papil·la que arreplega la saliva de la boca i la distribuïx en el pelatge a través de les llepades.

Els gats domèstics dormen una mitjana de 14 hores al dia, però quan estan desperts emprenen fins a un quart del seu temps a llepar-se per a eliminar les puces, les restes i refrescar el pèl que recobreix el seu cos.

Ja s'havia estudiat abans com augmenta la quantitat de puces si els gats no s'adrecen i ja hi havia estudis microscòpics de les papil·les. Però nosaltres hem sigut els primers a descobrir que les papil·les tenen un buit que està involucrat en els llepades, declara a Sinc l'investigador David Hu, coautor d'este treball.
La llengua deposita prop del 50% de la saliva de les cavitats en el pelatge per a regular la temperatura corporal.
Cada cavitat en forma de “U” s'encarrega d'arreplegar saliva de la boca per a després distribuir-la pel pèl en les llepades. En concret, cada un dels buits pot emmagatzemar fins a 4.1 μL de saliva, quantitat equivalent a una desena part d'una gota del típic col·liri. A més, amb cada llepada, la llengua deposita prop del 50% del fluid en el pelatge per a refrescar-se i regular la temperatura corporal.
D'esta manera, l'alleugeriment que experimenten els gats després de la neteja depén de si les papil·les poden penetrar en el pelatge fins a arribar a la pell. Açò explica per què a algunes espècies de gats domèstics, com els gats perses de pèl llarg, els costa molt arreglar-se. Les papil·les han d'arribar fins a la pell per a dissoldre els olis i la resta de materials. Els gats perses tenen un pelatge massa gros com perquè penetren les papil·les.





Noticia original

Notícies relacionades
Asear a tu gatito
¿Se puede bañar un gato?


VIDEO

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada