dijous, 30 de novembre del 2017

La contaminació lumínica




La preocupació per la contaminació lumínica va sorgir en l'àmbit astronòmic per la pèrdua de qualitat del cel que perjudica les observacions, però en l'última dècada han proliferat estudis que relacionen l'excés d'il·luminació nocturna amb problemes en la nostra salut i amb perjudicis en els ecosistemes que , sumats al malbaratament energètic, mostren la importància de regular la il·luminació artificial.

Science Advances és un estudi internacional que revela un clar augment de les superfícies il·luminades a escala mundial. Aquest increment, d'un 2,2% anual tant en extensió com en intensitat, té lloc en un moment de transició a sistemes d'il·luminació LED, més capaços de reduir l'emissió a l'espai i la seva intensitat a demanda.

No existeixen estudis que parlin sobre el grau d'afectació de la llum artificial sobre l'home, encara que en certs casos curiosos semblen apuntar cap a una connexió entre l'ús de bombetes de vapor de mercuri (llum blanca) i l'exteriorització de majors índexs d'agressivitat.

Recentment, s'ha descobert que l'ús de llums tipus "LED" en habitacions de nens petits és desaconsellable perquè produeix alteracions en el sueño. Hi ha un cas de trastorn evident: el d'aquelles persones que a l'estiu necessiten imperiosament obrir la finestra per dormir i no poden fer-ho si tenen la mala sort de tenir un focus lluminós enfront d'ella.




Noticia pareguda 2

Noticia pareguda

Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada