dimecres, 23 d’abril del 2014

El Chagas a Espanya


Tal i com afirma Rogelio López-Vélez, cap del Servici d’Infermetats Tropicals de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid, la infermetat del Chagas,  es causada per un paràsit propi de Sud-Amèrica i que a Espanya afecta entre 35000 i 40000 persones. A més, aquesta infermetat tarda en mostrar els seus símptomes i per tant dificulta poder tractar-la a temps.
El bacteri que la produeix es diu Trypanosoma cruzi  i afecta entre uns 8 i 10 milions de persones al món. Pel que fa a Espanya, dos terços dels afectats son dones, entre els 30 i 40 anys i el 90% són procedents de Bolívia. Com que la seua presencia es deu en gran part als fluxos migratoris, els nostres experts no coneixent amb profunditat la infermetat.
Però, i com pot ser transmesa? Als països llatinoamericans, la seua transmissió es deu a la “vinchuca”, un insecte que transmet el paràsit i que després de que la persona es rasque provoca que el paràsit s’introduisca al corrent sanguini. Encara que la seua transmissió també es pot produir per la ingesta d’aliments contaminats, fonamentalment sucs.
D’altra banda, als països on la infermetat no és endèmica, la seua transmissió esta provocada per transfusions de sang o per un embaràs on la transmissió és vertical (de mare a fill) i amb menys freqüència, a través de transplantaments d’òrgans.

Noticia original

Notícies relacionades
“La enfermedades tropicales han dejado de ser exóticas”

La emigració i el mal de Chagas

OMS sobre Chagas

Vídeos relacionats





Mal de Chagas en Argentina


1 comentari:

  1. molt interessant, ja que la majoria de la població de l'estat espanyol encara no hi esta assabentada d'aquesta infermetat, i moltes infermetats exòtiques o d'altres països a hores d'ara poden afectar altres zones per culpa de la globalització i altre factor important és l'efecte hivernacle

    ResponElimina