divendres, 1 de març del 2013

El sorprenent sentit magnètic dels salmon




Els salmons Onchohynchus Nerea , al cap de dos de estar al mar, tornen a les aigües dolçes, on van nàixer.

Per trobar el seu camí de retorn a casa a través de milers de quilòmetres d'oceà, el salmó memoritza el camp magnètic que existeix en el punt pel qual va entrar al mar per primera vegada en la seva etapa juvenil. En aconseguir la maduresa, busca la ubicació costanera amb el mateix camp magnètic.

En el nou estudi, Nathan Putman de la Universitat Estatal d'Oregon, i els seus col•legues, van dedicar els seus esforços a indagar sobre la possible existència d'aquest sentit magnètic en el salmó Oncorhynchus nerka, comú en el Riu Fraser de la Columbia britànica, a Canadà.

Aquests peixos deixen el riu per anar al mar, tal com fan altres salmons. Però els oriünds d'aquest riu s'enfronten a un problema. Quan intenten tornar a ell des del mar, es topen amb un obstacle gegant: l'illa de Vancouver bloqueja l'accés directe al seu riu.

Els investigadors van raonar que si els peixos realment posseeixen un sentit magnètic, llavors la seva elecció ha de variar de manera predictible amb el transcurs dels anys, a causa de la deriva del camp geomagnètic.

Notícia original


Noticies relacionades:
Simulacions digitals per deduir què ocorre després d'una explosió de supernova 

L'origen de la malaltia d'Alzheimer pot estar en l'evolució de el ‘Homo sapiens’



Video

2 comentaris:

  1. Gràcies a aquesta noticia m'he enterat que els salmons al cap de dos mesos de estar en la mar tornen a les igües dolces on van nàixer.
    Per a mi aquesta noticia està ben redactada i és molt interessant.

    ResponElimina
  2. Aquesta noticia esta prou ben redactada, és interessant i aporta informació que com jo i el company Serio no sabiem. La mar esta plena de descobriments...

    ResponElimina