divendres, 8 de novembre del 2019

Viatge a Mart


“Es pot construir una casa bella i confortable a Mart ", certifica l'arquitecte Xavier de Kestelier, enmig del saló de l'hàbitat marcià imprès en 3-D amb què la firma Hassell va participar en un concurs de la NASA." Gairebé tots els dissenys espacials han estat fins ara merament operatius o funcionals; ha arribat el moment de dissenyar pensant en els humans.

L'hàbitat de Hassell està concebut perquè els futurs colons se sentin d'alguna manera "marcians". Un escut de regolitos, amb fragment de roques i grans minerals, el protegeix de les radiacions i de les paoroses tempestes de sorra. Els sis habitacles inflables estan units per altres tants, més petits, que faciliten el suport vital als seus habitants, de l'energia a l'aigua i l'oxigen.

Ens trobem per cert al Museu del Disseny de Londres, que ha llançat la casa per la finestra per imaginar com seria la vida a Mart, amb la contribució de Norman Foster, d'Elon Musk, de l'ESA, de la NASA, d'astronautes , astrofísics, geòlegs i biòlegs que han acceptat el desafiament.

El disseny ens fa repensar-ho tot, ens obri les portes a possibilitats, adverteix McGuirk." I què major desafiament per a un dissenyador que crear les condicions d'habitabilitat en un planeta hostil ... Acabem de celebrar el 50 aniversari de l'arribada a la Lluna, i estem entrant en la nova era espacial. La propera parada és Mart. Molt s’ha parlat des que Galileu va apuntar per primera vegada amb el seu telescopi cap al planeta vermell allà per 1610. La fascinació per Mart venia realment de molt abans, quan els astrònoms babilònics, egipcis i xinesos van intentar prendre-li la mesura a aquest punt ataronjat que sol aparèixer per les nits a la dreta de la Lluna i que, a diferència de les estrelles, no parpelleja.

El primer gran repte és el viatge, amb referència a The Mars Project (1953) de Wernher Von Braun, que va imaginar l'enviament no d'una nau solitària a l'estil de la càpsula Orion, sinó d'una autèntica flota de 10 coets i 70 tripulants. Elon Musk ha rescatat parcialment aquesta idea amb el projecte Starship, una gegantesca nau d'acer amb capacitat per a 40 tripulants, i amb l'objectiu utòpic d'enviar als primers humans al planeta vermell al 2024. Com a principi, el 1965, va arribar el viatge de la Mariner 4 que va obtenir per primera vegada imatges directes del planeta vermell, seguit al cap d'una dècada per les primeres missions robòtiques.




NOTÍCIES RELACIONADES: 1 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada