dilluns, 2 de novembre del 2020

BO-112, el primer fàrmac espanyol que millora l'eficàcia de la immunoteràpia en pacients amb càncer

 


L'avanç científic ha desenvolupat noves maneres de combatre la patologia com la teràpia làser, la dirigida o la immunoteràpia. Aquesta última nova investigació, permetrà una major eficàcia d'ella en malalts oncològics en els quals aquest tractament no acabava de fer efecte sobre el tumor. Es diu BO-112 i és el primer fàrmac espanyol que ha demostrat millorar l'evolució del càncer en combinar-se amb la immunoteràpia basada en anticossos anti PD-1. L'Hospital General Universitari Gregorio Marañón i la Clínica Universitat de Navarra són les institucions que han acabat de finalitzar l'assaig clínic en fase I.

Aquest tractament s'aplica per vena i el que fa és 'espavilar' al nostre sistema immune i a les nostres defenses perquè siguen elles les que ataquen al tumor. El sistema immune no és capaç d'activar-se en un percentatge important d'aquests pacients aleshores el que es fa amb aquest tractament és injectar BO-112 directament on està el tumor i es combina amb la immunoteràpia que no havia funcionat anteriorment. El fet d'introduir aquest compost directament en les cèl·lules cancerígenes resulta essencial perquè el fàrmac faça efecte.

Ignacio Melero diu que s'ha demostrat que el procediment d'injectar un anàleg viral dins de tumors en pacients és segur i que, a més, posa en marxa mecanismes que faciliten la resposta inmunológica. Enrique de Miguel, radiòleg de l'Hospital Gregorio Marañón, assenyala que, per a l'administració de fàrmacs antitumorals, també s'utilitza com a suport l'ecografia.

Vint-i-huit pacients van participar en l'assaig clínic, els malalts que patien melanoma, càncer de pulmó i càncer renal no van presentar millora amb la immunoteràpia d'anti-PD-1 però al sotmetres a la combinació d'aquest tractament amb el fàrmac BO-112, el càncer es va estabilitzar en 10 dels pacients i el tumor va disminuir de grandària en altres tres.

Al veure que els pacients van millorar amb aquest fàrmac els investigadors van veure que s'havia produït una activació del sistema immune major que en aquells pacients en els quals la combinació no va funcionar. Els bons resultats han fet possible fer nous assajos clínics tant com dins del país com fora.
 
 
 

 

NOTICIA ORIGINAL

NOTICIA RELACIONADA 1

NOTICIA RELACIONADA 2 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada