dijous, 9 de febrer del 2017

Dos forats negres 'propers' a la nostra galàxia ixen a la llum


Estaven prop però fins ara havien estat ocults als ulls dels telescopis... Parlem de dos forats negres situats en el cor de sendes galàctiques pròximes a la Via Làctea aquestes han sigut presentades el cap de setmana passat al Congrés de la Societat Astronòmica Amèricana celebrat en, Texas (EUA).


Un d'aquests forats es troba en la galàxia espiral, situada a 38 milions d'anys llum, mentre que el segon ha sigut localitzat, a 170 milions d'anys llum. Els dos objectes han sigut descoberts gràcies a un potent telescopi de rajos X de la NASA anomenat NuSTAR. Segons la NASA, aquests dos forats negres són motors centrals denominats nuclis galàctics actius (objectes extremadament brillants que inclouen fonts d'energia), segons la seua orientació i del tipus de material que els rodeja, resulten molt diferents quan s’observen amb un telescopi.


Els nuclis galàctics són tan brillants perque les partícules que hi ha al voltant d'un forat negre tenen altes temperatures i emeten radiació al llarg de tot el forat negre. «De la mateixa forma que no podem veure el Sol en un dia ennuvolat, no podem observar directament la brillantor dels nuclis galàctics actius a causa de tot el gas i la pols que els rodeja», explica Peter Boorman, de la Universitat de Southampton, en Regne Unit. Els astrònoms també han observat que la galàxia a 38 milions d’anys llum alberga nombroses estreles jóvens, de només cinc milions d'anys, la qual cosa suggerix que la galàxia fabrica nous astres alhora que s'alimenta de pols i gas.



Notícia original

Video relacionat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada