diumenge, 30 d’octubre del 2016


Tres glaceres de l'Antártida Occidental han perdut gel a un ritme sense precedents entre 2002 i 2009.



El desalaç que s'està registrant en aquesta zona del continent és el més ràid que s'ha vist fins ara i ha estas documental pels investigadors de la NASA i la Universitat de California a Irvine utilitzant mesuraments realitzats per avions. Les glacéres Smith, Pope i Kohler van perdre centenars de metres de gel entre 2002 y 2009, la seva hipòtesi és que el flux d'aigua mes càlida sota les capes gelades de la badia del Mar d'Amundsen va augmentar significativament des de mitjans de la decada del 2000.


L'aigua càlida de l'oceà flueix per les cavitats continentals que hi ha sota el gel, de manera que lentament va erosionándolo, especialment en les anomenades línies de terra de les glaceres (grounding line, en anglès), com s'anomena al lloc en el qual el glacera es troba amb l'oceà. Fins ara, la quantitat exacta de gel que havia desaparegut tot just havia estat quantificada.


«La nostra pregunta principal és com el sector de l'Antàrtida occidental del Mar d'Amundsen contribuirà a l'augment del nivell del mar en el futur, particularment, seguint les nostres observacions de canvis massius en l'àrea al llarg de les dues últimes dècades», ha explicat Bernd Scheuchl, autor principal de l'estudi publicat a l'agost, en un comunicat. «Utilitzant les dades per sàtel·lit seguim mesurant l'evolució de les línies de terra d'aquestes glaceres, que ens ajuden a determinar la seva estabilitat i quanta massa guanyen o perden», afegeix Scheuchl, l'equip va utilitzar també dades del satèl·lit Sentinel 1 de l'Agència Espacial Europea









1 comentari:

  1. Maria hem pareix una noticia molt interessant, ja que el canvi climàtic que estem patint, es molt preocupant en molts aspectes, el de les glaceres un d'ells. Esperem que el procéses relentixca..

    ResponElimina