dilluns, 31 d’octubre del 2016

La maresma torna a respirar

Una finca de 80 hectàrees dessecada fa un segle passa de eucaliptus a paradís per l'àguila pescadora.

En la Marisma de Rubín, a San Vicente de la Barquera (Cantàbria), van dessecar prop de 80 hectàrees de la zona humida per plantar blat i criar-hi aus de granja . Van aconseguir construir un dic de 700 metres de front i 1.800 de costat per desviar el riu Escut i deixar aquelles terres fora de la influència de les marees.
Un projecte pioner de conservació ha tornat a l'estuari de Sant Vicente de la Barquera amb l'objectiu de tornar la natura al seu estat original.

Tot va començar quan el FAPAS li va plantejar a l'empresa maderera i forestal Ence la possibilitat de deixar algun exemplar assenyalat en llocs concrets que pogués beneficiar la conservació d'aus rapinyaires, com l'àguila pescadora. "Quan vam veure la finca del Marisma de Rubín ens vam tirar un fanal i els vam dir: '¿no hi hauria possibilitat de treure aquí tots els eucaliptus?'», conta Hartasánchez.
I Ence va accedir.
La ruptura d'una petita bretxa en el dic lateral  ha permès ja que l'aigua entri sense descans a l'antiga plantació d'eucaliptus amb cada pujada de la marea. Encara que, en uns sis mesos, la mar acabarà per tombar definitivament de forma natural els 700 metres del dic frontal.


«Nosaltres busquem la nidificació d'una parella de les que passen per aquesta zona durant la migració des del nord per reproduir-se al sud. Això provocaria el seu assentament en aquest aiguamoll», aclareix Hartasánchez.
Totes les entitats que han col·laborat en la recuperació coincideixen en l'objectiu: «Aquest projecte té una única finalitat, que és beneficiar la naturalesa», sentencia el president de FAPAS.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada