dilluns, 22 de febrer del 2016

L'aigua contaminada

De 20 a 25 litres d'aigua per dia és el que necessita cada ésser humà per assegurar les seues necessitats bàsiques: per beure, cuinar i higiene. No obstant, 1 de cada 6 persones al món (894 milions de persones) no té accés a un bé tan necessàri com ho és l'aigua.

Mals com la diarrea, tan fàcils de curar en països desenvolupats, és una de les principals causes de mort en xifres globals. El 88% dels casos de mort per diarrea es deuen a la manca d'accés a fonts d'aigua netes, escassetat d'aigua per a la higiene i per deshidratació.

Actualment 2,5 bilions de persones, incloent gairebé 1 bilió de nens viu sense ni tan sols els processos bàsics d'higiene causa de la falta d'aigua. Es calcula que cada 20 segons mor un nen a causa d'aquesta causa. Un procés tan senzill com rentar-se les mans amb sabó podria reduir les morts per diarrea en un 47%.

En zones com l'Àfrica Subsahariana el tractament de la diarrea suposa més del 12% del pressupost sanitari.

Els recursos hídrics en xifres:

-Només el 2,5% de l'aigua del planeta és dolça i apta per al consum humà, el 97,5% restant el representa l'aigua salada d'oceans i mars.
-Aquest 2,5% es divideix en un 30% d'aigües subterrànies, 70% de gel i neu cobrint zones muntanyoses i només el 0,3% és aigua corrent de llacs i rius.
-L'atmosfera conté aproximadament 13.000 quilòmetres cúbics d'aigua.

Com fem servir l'aigua?

-70% és emprat en tasques de reg
-22% és utilitzat per la indústria
-8% per a ús domèstic
-Els països desenvolupats fan ús del 50% de tots els recursos hídrics potables del planeta, mentre que els països en desenvolupament només arriben a un 18%.

L'ús de l'aigua ha doblat a la taxa de creixement de la població durant l'últim segle. El desenvolupament de la indústria i de la cultura del consum i el malbaratament són les principals responsables.

Es calcula que per a l'any 2025, en menys de 15 anys, 800.000.000 de persones estaran vivint en països o regions amb absoluta carestia d'aigua, i dos terços de la població mundial estarien exposats a dures sequeres.

Com contaminem l'aigua?

D'acord a les dades de Word Water Assessment Programme (WWAP) es llancen 2 milions de tones d'escombraries produïda pels humans al dia. Tots aquestes deixalles i residus són llançats al mar i als altres aqüífers.

El 70% de les escombraries industrials generades en països en desenvolupament són abocats sense tractar a l'aigua.
El Sector de l'Alimentació és un dels més contaminants per a les reserves d'aigua, els països en desenvolupament són els responsables del 54% de la contaminació, mentre que els països desenvolupats contribueixen amb un 40%.

A més de receptor d'escombraries i productes contaminants, l'aigua és el gran transmissor. Mitjançant l'acció d'aigües subterrànies la contaminació d'una zona específica pot estendre a diversos milers de quilòmetres a la rodona.

Altra notícia relacionada


2 comentaris:

  1. Hola Ariadna!Pense que has tractat un tema d'interés general,ja que tots col·laborem amb el seu ús.Com ja sabem,l'aigua és un recurs renovable,per tant hem d'intentar no contaminar-la si volguem emprar-la.A més,hem d'estar consienciats dels impactes mediambientals que hi podem provocar.
    Salutacions!

    ResponElimina
  2. Hola Ariadna!Pense que has tractat un tema d'interés general,ja que tots col·laborem amb el seu ús.Com ja sabem,l'aigua és un recurs renovable,per tant hem d'intentar no contaminar-la si volguem emprar-la.A més,hem d'estar consienciats dels impactes mediambientals que hi podem provocar.
    Salutacions!

    ResponElimina