domingo, 21 de febrero de 2016

Possible nova causa de la sequia.


La creixent irregularitat en les precipitacions, causades pel canvi climàtic, augmenten les sequies als boscos mediterranis. No obstant, no solament depèn del clima. Un estudi publicat a la revista Agricultural and Forest Meterology  creu que també depen de l'abandonament dels boscos a Catalunya. Els investigadors expliquen que aquest fet es degut a la migració que va hi haure en la segona meitat del s.XX del camp a la ciutat: el creixement descontrolat dels boscos facilita el sofriment, ja que si hi ha més arbres, més competència.  


Un gran nombre d'estudis de zones forestals regionals estudien les variables relacionades amb el clima. En canvi, els investigadors d'aquest han utilitzat un sistema matemàtic que té en compte l'evolució i la situació dels boscos. Com explica Miquel de Càceres, investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ( CTFC ) i un dels autors del treball, han estudiat les vegetacions que hi ha i fins quin punt hi ha més o menys plantes. Científics del CSIC i del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals ( CREAF ) de la Universitat Autònoma de Barcelon també han participat en l'investigació.

Per a dur a terme la investigació, els autors van comparar els resultats de Catalunya del segon(1989-1991) i tercer (2000-2001) Inventari Forestal, que és una enquesta per al bosc on pots trobar el tipus de planta que hi havia, la superfície de les seues fulles, la distribució de les arrels... Han comparat 8977 parcel·les entre els dos inventaris. L'objectiu és comparar i analitzar les dos situacions: " En el segon inventari, a finals dels anys 80 , els boscos encara comptaven amb espai per créixer. I quan es va fer el tercer inventari la superfície foliar [ l'extensió que cobreixen les fulles de les plantes ] s'havia incrementat " , relata De Càceres, Açò significa que que les zones forestals han augmentat des del canvi de camp a ciutats fins un 60 %.

Les zones que s'han estuidat són a Prades (Tarragona) i Vallcebre (Barcelona). En aquests dos llocs, la pluja és diferent, a la zona barcelonenca hi ha aproximàdament 200 milímetres més. Açò permet als investigadors estendre les seues conclusions.

Després d'haver estudiat els models que van agafar de cada zona forestal, l'augemnt de la massa forestal explicava part de la relació entre la disminució de les precipitacions i l'estrès per sequera -la manca dels recursos hídrics necessaris per al manteniment de les plantes.

De Càceres explica: "Falten dades sobre la profunidtat del sòl i de les arrels, perquè aquestes creixen buscant humitat" per a justificar que han d'aprofundir més l'informació. A més, també afig que és difícil saber eixa informació perquè hi ha que fer cates a les roques. I explica que el seu equip estan estudiant altres zones per a donar més veracitat a l'estudi."Si es fa una gestió dels boscos, es redueix la quantitat d'aquests . notes una relaxació immediata de les plantes que hi ha allà [ una disminució del risc que pateixin per la falta de precipitacions ] . Encara que això implica que acaben creixent més del que és habitual, cosa que obliga a una gestió forestal continuada" apunta l'investigador del CTFC per a concloure.


Vídeo i notícia original: 
(A la notícia original encontrem un vídeo que no està al youtube).

Notícies relacionades:
-Tomar conciencia de los árboles
-El cambio climático provoca una sequía en el Ebro en pleno invierno.

No hay comentarios:

Publicar un comentario