dimecres, 3 de febrer del 2016

EL CO2, AMENAÇA PER A L'ECOSISTEMA MARÍ


Segons el primer anàlisi mundial sobre l'impacte de les emissions procedents dels combustibles fòssils en els oceans, els nivells de CO2 del mar podrien tindre un nivell suficient per a intoxicar peixos. El que preocupa és que aquest fet ha ocorregut moltíssim antes del que s'esperava.

Ben McNeil, doctor que ha dut avant la investigació explica que els resultats els han sorprès molt i que açò afectarà als ecosistemes marins i a la pesca.

La malaltia que pateixen els peixos, anomenada hipercapnia, consisteix en una quantitat en excès de diòxid de carboni en sang, provocada per les altes concentracions d'aquest al mar. Aquesta malaltia els provoca una desorientació, ja que el CO2 els afecta al cervell i perden, a més, el sentit de tornar cap a "casa". Inclús, arriben al fet de no reconèixer els seus depredadors.

McNeil explica que els peixos que més els ha afectat són joves i que viuen en esculls, com per exemple el peix pallaso o el peix damisela. Però també s'ha pogut observar en peixos com el salmó jove, el bacallà de l'Atlàntic, el llenguado, de la escorpina, el calamar i els taurons costaners. A més, afig que encara queda molt per descobrir, i que inclús es possible que altres espècies s'hagen adaptat a les altes concentracions de CO2



Els oceans més afectats per les altes concentracions de diòxid de carboni són l'Atlàntic del nord, el pacífic equatorial i tot l'oceà Antàrtic i s'espera que sofrisquen, per a meitats del s.XXI l'hipercapnia i que per a inicis del segle XXII totes les espècies marines estaran afectades per aquesta malaltia. Sols podria evitar-se si aconseguim que la la concentració de diòxid de carboni  a l'atmosfera es mantinga per baix de 650ppm. Però clar, en la última dècada ha augmentat un 30% i a nivell actual, la concentració d'aquest gas ronda els 402ppm. Els efectes de la malaltia s'observen quan el CO2 assoleixen els 1000ppm.

Per a prediure-ho, van utilitzar les dades que tenien dels últims 30 anys sobre les concentracions de diòxid de carboni en el mar i van fer uns càlculs matemàtics per veure els màxims i mínims en un anys.
Gràcies a aquesta fòrmula s'ha pogut observar que si continuem augmentant la concentració de CO2, a finals d'aquest segle les oscilacions naturals es multiplicaran per 10.

La Universitat de de Nueva Gales del Sur ha llançat un concurs per a investigar més d'aquest tema i així accelerar la investigació.


Vídeo 



Notícia original

Notícies relacionades:
El 30% de las capturas pesqueras mundiales no se declara oficialmente

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada