dimarts, 1 de desembre del 2015

Hi haurà prompte una inversió del camp magnètic terrestre?

      
       La intensitat del camp geomagnètic de la Terra ha estat descendint durant els últims 200 anys, a un ritme que alguns científics sospiten que podria acabar en un termini d'uns 2.000 anys, deixant temporalment al planeta sense protecció davant les radiacions nocives del Sol. 

Aquesta caiguda de la intensitat està associada amb les inversions periòdiques del camp magnètic, en les quals els pols magnètics nord i sud de la Terra inverteixen la seua polaritat, i podria durar durant varis milers d'anys abans de retornar a una intensitat favorable i estable.

Amb el camp geomagnètic debilitat, una major radiació solar podria causar efectes nocius per a la salut, com per exemple induir l'aparició de mutacions genètiques, i també podria danyar els aparells electrònics sensibles, com els marcapassos, o també les xarxes de subministrament elèctric. Una inversió podria també desorientar els animals migratoris que es guien, amb la seua capacitat sensorial, utilitzant el camp magnètic terrestre com si fóra una brúixola interna.

Segons un nou estudi realitzat per l'equip Huapei Wang, de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, el camp geomagnètic no està en perill d'invertir-se a curt termini. Aquests investigadors van calcular la intensitat estable mitjana del camp terrestre durant els últims 5 milions d'anys, i han trobat que l'actual duplica aproximadament la mitjana històrica.


Noticies relacionades:




Video:



1 comentari:

  1. David, m'ha semblat una molt bona noticia, ja que tracta d'un tema, com és el camp magnètic terrestre, en el qual mai m'havia parat a investigar, i a més és un tema que ix un poc del que és habitual (contaminació, canvi climàtic...). Llegint aquesta notícia queda clar que una inversió en el camp magnètic terrestre seria tremendament perillós, ja que ens quedariem desprotegits davant les radiacions procedents del sol. També m'han paregut sorprenents a la vegada que perjudicials, els efectes que podria provocar aquesta inversió, com la desorientació dels animals migratoris, per exemple. En general una molt bona notícia!

    ResponElimina