dilluns, 28 de setembre del 2015

Troben a Austràlia la major cadena volcànica continental del món


Té 2.000 km. de longitud i recorre Austràlia de nord a sud, des de la localitat de Whitsundays, a North Queensland, fins a prop de Melbourne. Segons Rhodri Davies l'espectacular cadena es va crear fa 33 milions d'anys, mentre el continent australià es movia cap al nord sobre un «punt calent» del mantell terrestre. Aquesta activitat volcànica resulta sorprenent, ja que passa lluny de les vores de les plaques tectòniques, on es troben la major part dels volcans del món. Es creu que aquests «punts calents» es formen sobre el mantell i l'origen es troba a més de 3.000 km. sota la superfície terrestre, a la frontera entre el mantell i el nucli. Algunes seccions de la cadena no mostren signes d'activitat volcànica, perquè l'escorça terrestre en el continent australià és massa gruixuda per permetre que les roques foses del mantell aflorin a la superfície, fonent-se i formant magma. De manera que, només hi va haver activitat volcànica en aquells llocs on la litosfera té menys de 130 quilòmetres de gruix. La troballa ayudrá als científics a comprendre millor l'anomenat «vulcanisme continental» a tot el món. Per concloure, Rhodri Davies ha afirmat que és més que probable que el punt a partir del qual es van formar els volcans australians, segueixca actiu.

Noticia original

Noticies relacionades :
-El supervolcá japonès Muntanya Aso entra en erupció

-El paper de l’aigua en els volcans explosius

-Vídeo :

1 comentari:

  1. Hola Jose, he llegit la teva notícia i he decidit comentar-la perquè sempre he tingut interés en el vulcanisme. Aquest ha tingut, té i tindrà molta repercussió sobre l'escorça terrestre en la qual vivim, i em sembla molt interessant què la major cadena volcànica del món s'haja format en una placa continental, i no en les vores de les plaques.
    M'ha semblat interessant també el tema dels punts calents, ja que fins fa uns quants anys desconeixíem que existíen; i ara es comencen a estudiar més i més per entendre la formació dels continents i illes (com les Illes canàries).
    El vídeo que has adjuntat ens dona una gran informació sobre l'Anell volcànic de la Terra, sobre el qual també es deurien centrar les investigacions per saber quina i com va ser l'evolució de l'escorça en aquells temps on la Terra era una gran bola de foc ardent.
    Bé, en resum, jo crec que si volen saber quina serà l'organització dels continents d'ací uns quants centenars o milers d'anys, hauran d'estudiar i analitzar tota l'activitat volcànica de la Terra, ja siga la de les vores, com els anomenats punts calents del mantell terrestre.

    ResponElimina