dilluns, 28 de setembre del 2015

Els humans són l'únic depredador que converteix els altres depredadors en preses.




L'únic superdepredador del planeta és l'ésser humà. Ara que la caça i la pesca de subsistència són residuals, un estudi mostra que l'ésser humà té taxes de depredació fins a 10 vegades superiors a les dels grans carnívors.


Els humans són el major depredador del planeta demostrada en la llarga llista d’animals en extincio a mans del hombre.En unes ocasions l'extinció succeeix al greu deteriorament de l'ecosistema on vivia l'animal, en altres és el propi avanç humà el que es porta per davant a tota una espècie. Però també són les pràctiques de caça i pesca humanes les que comprometen el futur dels animals.



Un grup d'ecòlegs canadencs remarquen què fa tan letal a l'ésser humà i el seu grau de depredació en comparació amb els majors depredadors del planeta, com els grans felins, els mamífers marins o els taurons.








"En general, no ens mengem els grans carnívors, així que se'ls mata com un trofeu, per raons de competència, per reduir les pèrdues en el bestiar, o per la medicina" (sic), comenta Darimot.

Fa desenes de milers d'anys, els humans, en un lent procés, van començar a deixar de ser presa d'aquests animals per convertir-se en depredadors. Les diferents tecnologies per a la caça, des de l'arc fins al rifle passant per l'ús del gos, i en l'últim segle, l'ús de combustibles fòssils, ha fet que la caça no tingui prou feines cost per als humans quan per als altres depredadors sempre hi ha el risc de sortir malferit.


Aquesta combinació de conducta i tecnologies humanes és, per als investigadors, la base del desequilibri de molts ecosistemes. Els altres depredadors trien com a presa als exemplars més joves i febles. La conseqüència a curt termini és que no redueixen la taxa reproductiva dels adults i eliminen possibles focus d'infecció entre els ramats. A llarg termini, com a mecanisme de selecció natural, afavoreixen la millora genètica de les seves preses.
 Els humans, en canvi, trien les millors peces, adults en el seu màxim esplendor, elegits per tenir la millor cornamenta o la cabellera més gran.
.

Només un canvi en la conducta humana podria salvar els grans depredadors. "En alguns casos, per protegir els grans carnívors amenaçats per la caça de trofeus exigirà una pressió social que impulsi un canvi polític.

El rebuig moral expressat a tot el món per la mort de Cecil, el lleó, ens assenyala que aquest temps pot estar una mica més a prop ", diu Darimot.




1 comentari:

  1. Hola Andrea! He decidit comentar la teua notícia perquè m'ha paregut una de les més interessants i a més podria dónar la meua opinió sobre aquest tema.
    Primerament em pareix indignant que l'espècie humana que presumeix de ser la més inteligent i civilitzada, siga la que més actes salvatges i instintius fag-hi. Que les accions dels caçadors (vistes per molts humans com a moralment correctes) siguen barbàries.
    En l'actualitat som els depredadors més salvatges i més perillosos del món. Així i tot crec que si ens deixaren a la meitat de l'Amazones sense cap ajuda ni ferramenta no durariem ni 12 hores.
    En aquests temps els humans utilitzem armes i ferramentes per a caçar, per aquesta raó ens resulta tan fàcil acabar amb la vida de qualsevol animal, siga quina siga.
    Els humans triem els millors exemplars de les millors espècies, això a llarg termini comporta problemes a les espècies, sobretot a les que estan en extinció (que pareix que siguin els preferits dels caçadors). Porta problemes perquè els animals escullen les preses dèbils i febles, però els humans les més atractives per a la visió humana. Ni tant sols les volen per a alimentar-se, simplement per a presumir-les i vendre-les. Això l'únic que comporta és una disminució de la taxa de natalitat, ja que les cries no poden tindre fills. A més de que la naturalesa escull les preses fortes i millor adaptades, selecció natural, per a la vida.
    En conclusió m'agradaria que en un futur es considerara molt més l'importància del mal ús de la caça. Sé que la gent no deixarà de caçar, però espere que la societat prenga conciència de l'extcinció d'algunes espècies. Algunes molt importants per a l'equilibre de molts ecosistemes i també per a nosaltres,els seus propis assesins.

    ResponElimina