diumenge, 17 de gener del 2016

L'huracà Alex, desconcert per als científics.


La temporada d’huracans de l’Oceà Atlàntic són de juny a novembre. No obstant, els científics han quedat desconcertats al no saber on situar l’huracà Alex, ja que des de 1938 és el primer huracà que es produeix a gener. Aquesta tempesta està afectant actualment a les Illes Azores. 

Aquest huracà, Alex, va néixer el dimecres 13 de gener de 2016 com una tempesta subtropical situada enfront de les costes d’Àfrica. El divendres 15 Alex estava colpejant amb fortes pluges i vents que aconseguien el 140km/h a les Illes Azores direcció a la península del Labrador, situada a Canadà. Es prediu que arribat el punt hauria de perdre força. Alex ha cridat l’atenció dels científics perquè els huracans es produeixen a partir de 26 graus en l’aigua, cosa comuna en els mesos d’estiu i tardor.

Scott Braun un meteoròleg de la NASA explica textualment: "La diferència de temperatura entre la superfície i els nivells superiors era prou fort com per a crear una inestabilitat convectiva"  referint-se a que la temperatura de l’aigua està entre 0.5 i 1 graus més alta del que és el normal i que les baixes pressions en les capes altes de l’atmosfera impliquen una temperatura mitjana molt més baixa dels oceans respecte de l’aire.

Els registres del Centre Nacional d’Huracans dels EEUU diuen que des de mitjans del s.XIX sols quatre vegades una tormenta s’havia convertit en huracà.  No obstant, es veu que Àlex no superarà el nivell dos i que una vegada abandone Azores, deuria desunflar-se degut a que les temperatures de l’aire i del mar baixen.

Però no sols l’època de l’any en el que s’ha produït caracteritza l’huracà Àlex. També la seua ruta el fa especial. Normalment, els huracans que es produeixen a l’oceà Atlàntic es dirigeixen cap a l’oest i en escasses ocasions cap a Europa, és a dir, cap a l’est. En canvi, Alex, s’ha dirigit cap al nord, com bé explica José Miguel Viñas (meteoròleg i divulgador).

Alguns científics relacionen l’huracà Alex amb el fenomen del Niño. Altres, inclús l’han relacionat amb el canvi climàtic. En canvi, el meteoròleg Viñas explica que és arriscat relacionar-ho sense haver demostrar-ho abans però que amb un fenomen com el del Niño i les anomalies que estan patint moltes regions del món l’huracà Alex sí podia estar relacionat amb aquest últim.

A més, un altre huracà anomenat Pali, que té el seu origen a principis d’aquesta setmana, seria el primer de la història originat en el pacífic en el mes de gener.

Vídeo 




Notícia original.

Notícies relacionades.
Pali, el huracán más temprano en el Océano Pacífico Central
¿Qué es un huracán y cómo se forma?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada