divendres, 1 de maig del 2020

Els lloros entenen l'estadística com els bebés i els grans simis


Els lloros són capaços de predir les seues probabilitats d'obtenir una recompensa o quedar-se sense ella, després d'observar diferents classes de pistes, i obrar en conseqüència a la recerca del seu premi. Així es va dur a cap un experiment que ha mostrat aquesta classe d'intel·ligència en una espècie diferent als humans i els grans simis. La manera en què aquestes aus van resoldre les proves ho han fet similarment als bebés i algunes espècies d'homínids, entre elles els ximpanzés i els orangutans.

Van entrenar a sis lloros kea perquè associaren el color negre amb una recompensa i el color taronja amb l'absència de recompensa. Els científics van omplir dos pots transparents amb diferents percentatges d'objectes negres i taronges per donar a triar als lloros, amb els punys tancats, entre els objectes extrets d'un i altre pot. Els animals preferien el puny, sense poder veure l'objecte en el seu interior, que havia extret la peça de el pot amb una major proporció d'objectes negres, associats a la recompensa. És a dir, no es tractava que triaren el pot amb major nombre de peces amb premi, ni que evitaren el que tenia més objectes sense recompensa, sinó que mostraren predilecció pel qual més probabilitats els oferia de trobar-se amb una recompensa.

Però el més interessant, segons els autors de la feina, va arribar amb els següents experiments. En el segon d'ells, s'introduïa una barrera en els pots, sota la qual els objectes quedaven inaccessibles, mentre que, per sobre de la mateixa, el percentatge de peces amb premi variava. I una tercera prova va enfrontar a les aus a dos experimentadors diferents, després entrenar-les per observar que una d'aquestes persones era més procliu a lliurar premis que l'altra.

Els lloros van aconseguir assimilar aquestes noves dades, el primer sobre una barrera física a l'interior de el pot i el segon sobre un biaix en la conducta de les persones que tenien davant, i actuar d'acord als mateixos per seguir triant l'opció que més probabilitats de recompensa els oferia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada