divendres, 6 de novembre del 2015

El dia en que Júpiter va expulsar el nové planeta del Sistema Solar

El Sistema Solar segueix l'enorme massa del Sol al llarg i ample de l'espai. Però entre els seus planetes, envoltats per una enorme pell de roques i asteroides que es diu núvol d'Oort , ressalta l'amenaçadora presència d'un enorme planeta gasós: Júpiter.
Astrofísics de la Universitat de Toronto han suggerit que Júpiter va poder ser el responsable de l'expulsió d'un altre planeta del Sistema Solar quan la formació d'aquest
s'estava configurant, fa 4.000 milions d'anys. Aquest fet, reforça la idea que en el passat hi va haver un cinquè planeta gasós que va ser bandejat per la força de la gravetat.
L’autor principal d’aquesta troballa, Ryan Cloutier,  ha afegit que el que va poder ocórrer és que Júpiter s'acostés tant a l'altre planeta que el accelerés fins al punt de alliberar-se de l'atracció gravitatòria  del Sol. Els estudis anteriors ja havien proposat aquesta hipòtesi, però no van considerar quins efectes haurien tingut aquestes trobades sobre cossos menors, com ho són les llunes dels planetes gegants.
Però l'equip d'investigadors de Cloutier es van fixar en aquests objectes que van solcar l'espai fa 4.000 milions d'anys, i van desenvolupar models per simular les seves trajectòries a partir de la informació obtinguda en Calisto i Jàpet, dues llunes de Júpiter i Saturn, respectivament. Després, van analitzar quin tipus de fenomen d'expulsió d'un altre planeta podria haver generat les seves òrbites.
«Vam descobrir que Júpiter hauria estat capaç d'expulsar un cinquè planeta gasós i conservar una lluna en l'òrbita de Calisto (com passa en la realitat)», va explicar Cloutier. «D'altra banda, hauria estat molt difícil que Saturn ho hagués fet perquè Jàpet hauria estat avui en dia en una òrbita completament diferent».
Al marge d'aquestes hipòtesis, la mola ombrívola i gasosa de Júpiter continua girant en el interior del Sistema Solar. ¿Va ser Júpiter l’autor del suposat “segrest” planetari?

Noticia original

Noticies relacionades
-La tormenta solar que va arrastrar Mart. 
-El 92% de planetes tan habitables com la Terra encara no han nascut. 

Vídeo :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada