dimarts, 30 d’abril del 2019

L'ADN revela a una nova espècie de ximpanzé extint

Fa uns 450.000 anys una espècie de ximpanzés va creuar el caudalós riu Congo, es va trobar amb els bonobos i ambdues tingueren sexe i fills fèrtils.
Els bonobos actuals porten en la seua genoma al voltant d'un 1% de l'ADN d'aquella espècie de ximpanzé que es va extinguir. Són similars, però molt més antics.

"Aquesta és la primera vegada que es descobreix un encreuament entre espècies en altre gènere que no siga l'humà”, ressalta Tomás Marqués-Bonet, genetista de l'institut de Biologia Evolutiva de Barcelona. “ Fins ara ha segut impossible saber si la diversitat d'espècies i formes són exclussives del llinatge humà o també va succeir en altres homínids”, ressalta.



El traball ha analitzat el gènoma de 59 ximpanzés i 10 bonobos. Aquestos dos viuen separats pel riu Congo i han evolucionat aïllats durant 1,5 millons d'anys. Els ximpanzés són més grans i violents i els bonobos més lleugers i pacífics.

Els autors especulen que el ximpanzé “fantasma” va poder passar-li al bonobo gens que reforçaren un sistema inmune i van permetre adaptar-se al consum de diferents aliments.

notícia original
notícia relacionada 1
notícia relacionada 2
vídeo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada