dimarts, 31 de gener del 2017


El ambientólogo Ramón Perea, premio UPM de Proyección Investigadora.

El toledano Ramón Perea, licenciado en Ciencias Ambientales, acaba de recibir el premio de la Universidad Politécnica de Madrid (UPM) de Proyección Investigadora al profesor o investigador joven menor de 35 años que más se haya destacado en su vida profesional por su labor investigadora en cualquiera de las áreas de conocimiento de la entidad.

El ambientólogo Ramón Perea es además Doctor Ingeniero de Montes, posee el Máster Interuniversitario en Restauración de Ecosistemas y el Título de Experto en Métodos Avanzados de Estadística Aplicada.
Sus investigaciones se centran, fundamentalmente, en la ecología de las interacciones bióticas y su aplicación para la restauración y conservación de sistemas naturales. Además, ha modelizado diversos procesos ecológicos bajo diferentes escenarios de cambio global, y actualmente estudia el efecto conjunto del estrés biótico y abiótico en ecosistemas mediterráneos y redes de interacciones bióticas.Respecto a su labor docente, ha impartido clases en la Universidad Politécnica de Madrid y en la Universidad de Stanford, donde coordinó la asignatura Plant Biology, Ecology and Evolution. Ha dirigido 7 Proyectos Fin de Carrera, 1 Tesina de Licenciatura y 2 Tesis de Máster de orientación investigadora. Actualmente co-dirige 3 Tesis Doctorales y 3 Trabajos Fin de Grado en la UPM y en la Universidad de Stanford.
Fuente primaria
Notícia relacionada
Imagen

Dos caçadors combaten una plaga de pitons birmanes


Vladivel Gopal i Masi Sadaiyan són dos homes de la Índia que a causa de la prohibició de l’exportació de pell de serp en el seu país, es guanyaven la vida capturant cobres i extraient el seu verí mortal per a vendre’l a laboratoris que produeixin antídots contra la seua picadura.

Ja fa dos setmanes que estan duent a terme la feina que “La Comisión de Conservación de la Pesca y la Vida Salvaje de Florida” els ha imposat. Els han contractat amb l’objectiu d’ajudar a combatre una invasió de pitons birmanes de llarga data. El problema de l'aparició de pitons en llibertat té el seu origen en el comerç de mascotes exòtiques, 1979. També es creu que l'assumpte es va agreujar el 1992 al destrossar el Huracà Andrew, un viver de serps pitó. Aquesta serp és capaç de matar i deglutir éssers humans, encara que això no ho fan si no se li provoca. En Florida no s’ha registrat cap cas.

El contracte és per a dos mesos i els caçadors cobraran $ 68,888. Les seves dues primeres setmanes van ser un èxit, van capturar 14 pitons i una d’elles de cinc metres aproximadament. Realment són dos homes verdaderament experts, ja que cacen sense cap tecnologia ni utensili, sols amb les seves pròpies mans.



Noticia original

Notícies semblants:
-L’hospital públic d’Eivissa tanca els quiròfans per una plaga de mosques
-El canvi climàtic porta escurçons i escorpins a la ciutat de Buenos Aires

Vídeo:

El deshielo de los polos ha elevado.

Los cientifico miden la pérdida de hielo en los casquetes polares en 344.000 millons de toneladas al año. A conseqüencia del deshielo,el nivel del mar se ha elevado en 11 mm.

El proceso  se está acelerando en el Ártico, pero acerca de lo que está pasando en la Antártida, no estaban tan seguros. Los datos tomados por los satélites eran responsables, de esas dudas, tantas que algunos análisis hablaban incluso de crecimiento de la masa de hielo, y no reducción.

Pero el conocimiento del fenómeno en ambas regiones polares se asienta ahora sobre una base sólida con un gran estudio internacional realizado por 47 científicos de 26 instituciones, incluidos los autores de aquellos análisis de resultados variables y con el apoyo de la NASA y de la ESA.

Han confirmado que todas las grandes regiones polares de capa helada, excepto una, están perdiendo hielo desde 1992, concluyen los especialistas. La excepción es Antártida oriental, donde está aumentando la masa de hielo,

Para reducir las dudas han conjugado la información de 10 satélites con tres técnicas básicas de medida: con emisiones de radar o de láser que van rebotando en la capa de hielo y permiten determinar su altura y, por tanto, el volumen.

Vidio:



Noticia original.

Noticia relacionada.
Noticia relacionada.
Noticia relacionada.

Som la major part de la culpa dels terratrèmols


Durant l'últim segle, diferents esdeveniments han demostrat que la mineria és només una de moltes activitats industrials capaços de provocar terratrèmols prou grans per causar morts i danys considerables. L'acumulació d'aigua a les preses, l'extracció de petroli i gas i la producció d'energia geotèrmica són només algunes de les activitats modernes que s'ha comprovat que provoquen terratrèmols.

La construcció de superestructures pesades, altres materials que es bomben baix terra, com el diòxid de carboni i el gas natural, també poden generar activitat sísmica. No es tracta només que multitud d'activitats humanes generen tensió en l'escorça terrestre, sinó que també petites tensions addicionals poden desencadenar grans terratrèmols que alliberen la càrrega de tensió acumulada sobre les falles per segles de processos geològics.

Una tècnica nova en el sector gasístic-petrolier és la fractura hidràulica, o fracking, que genera petits terratrèmols quan la roca es fractura. De vegades, pot provocar un terratrèmol de magnitud més gran si el líquid injectat es filtra dins d'una falla que ja està sotmesa a tensió per altres processos geològics.



Noticia original

Notícies semblants:
-Estem preparats per al sisme submarí que ve?
-Haití: a l’ull de l’huracà

Vídeo:


La grip a França


França es troba en un estat crític a causa d'un virus de tipus A, H3N2 molt perillos per las pacients fràgils, especialment als majors de 65 anys que és a qui mes esta afectant. Es trata d'un virus cosí germà d'un altre que va apareixer fa dos anys al mateix territori francés i va causar moltes morts, aproximadament 2,9 millones de persones van ser afectades.

El virus no ataca directament las pulmons com ho feia el d'abans, pero porta complicacións en la gent major, com infeccions o insuficiencies cardíaques, respiratòries o diabètiques.

Els hospitals de França no estas ben condicionas per a aquesta situació, ja que cada día arriben molts contagiats i alguns han tingut que esperar 24h per a ser atesos pels metges o tindre un llit on descansar. Uno de cada sis hospitals de França està saturat. Els metges aseguren que apuesta grip va a portar moltes conseqüències.

Les vacunes pareixen no ser molt eficaces per a aquest virus. En una recidència de 120 persones, 70 van estar contagiades i 13 van morir, les quals 6 estaven vacunades. Es ministeri francés va obrir una investigació per a aquest las excepcional, però la ministra asegura que les pacients i l'assistència médica no es vacuna lo suficient.







La sequera als Alps obliga a tancar estacions i prohibeix els canons de neu



Gens de neu en els Alps francesos, tampoc en el Jura o a Vosges. Les altes temperatures han deixat nues les principals àrees muntanyenques del país que serveixen com a estacions d'esquí ja que fa més de dos mesos que no veuen caure ni un floc de neu.

L'alerta afecta a l'ús de canons de neu que no podran ser utilitzats més, ja que les reserves d'aigua de les quals se serveixen aquestes màquines es troba ja, en la majoria de les ocasions, pràcticament seques. Malgrat l'ona de fred polar que recorre bona part d'Europa, la falta de neu deixa en una escena similar altres pistes d'Itàlia i Suïssa després del desembre més sec dels últims 135 anys.

El sector confiava a tenir una bona temporada al novembre quan es va produir una sobtada i forta baixada de les temperatures, però l'anticicló al desembre va donar la volta a la situació. Els esquiadors han hagut de pujar a zones per sobre dels 2.500 metres per poder esquiar, recorrent a les restes de la neu que va caure al novembre.







Noticia original

Noticia pareguda

Noticia pareguda

Dos forats negres “propers” a la nostra galaxia eixen a la llum



A la fi s’ha descobert dos forats negres pròxims a la Via Lactea.

Els científics no s’hi donaven de que hi havia aquests dos forats negres pròxims, ja que estaven situats darrere d’un núvol de gas i pols. Però gràcies a un telescòpi molt potent anomenat NuSTAR, per fi han sigut descoberts.

La NASA denomina a aquests dos forats negres com els motors centrals dels nuclis galàctics actius.





Noticia original

Video

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

dilluns, 30 de gener del 2017

Sorprenent simbiosi entre peresosos i arnes

El peresós tridàctil aí-aí natural de les conques del riu Amazones i Orinoco, a les selves llatinoamericanes, s'alimenta de les fulles de les copes dels arbres on viu. Aquest també busca aliments al seu propi pelatge i es mou tan sols una vegada a la setmana, baixant de l'arbre, per defecar.
Al baixar una vegada per setmana, consumint el 8% de l'energia ingerida al dia, s'ha observat que les arnes que viuen al seu pelatge posen els seus ous en els excrements del mamífer. Aquí les larves es desenvolupen abans d'eixir a la superfície com a adults i volen cap a les copes dels arbres per unir-se a la resta de la colònia en el pelatge del peresós.

Les arnes actuen com un fertilitzant, potenciant els nivells de nitrogen en el pelatge, la qual cosa estimula el creixement d'algues, que es reprodueixen ràpidament gràcies a l'estructura única del pèl dels aí-aí, que permet arreplegar molta aigua. Aquestes algues contenen molts carbohidrats i greixos digeribles que complementen la dieta del tridàctil, a base de fulles i molt poc nutritiva. També l'ajuden a camuflar-se.
Aquesta complexa simbiosi explica les dificultat que té aquest animal en sobreviure en captivitat.


La contaminació atmosfèrica redueix fins un any la nostra esperança de vida



Amb la procupació de la contaminació atmosfèrica, s’ha realitzat un estudi dirigit per científics de ISGlobal.

L’estudi afirma que la contaminació atmosfèrica redueix un poc menys d’un anysla nostra esperança de vida, en concret set mesos.

Aquest estudi també diu que a les zones més prósperes es redueix la esperança de vida, mentre que a les zones amb un nivell sicieconòmic baix, la esperança de vida augmenta.


Noticia original

Video

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Petjades d'oxigen terrestre en la Lluna



L'atmosfera terrestre va començar a tenir oxigen fa uns 2.500 milions d'anys. La major part d'aquest oxigen es genera en la biosfera, per la qual cosa parteix ha anat arribant a la Lluna.



Durant milers de milions d'anys la Lluna ha anat rebent una pluja d'oxigen procedent del nostre planeta. El que el sòl lunar hauria preservat és oxigen acumulat durant milers de milions d'anys.

Les partícules procedents del vent solar copegen la superfície de la Lluna contínuament, excepte durant cinc dies de l'òrbita lunar, quan l'escut del camp magnètic de la Terra se situa entre el Sol i la Lluna i desvia aquestes partícules. És durant aquest període quan els ions procedents de la Terra poden aconseguir la Lluna. Encara que, basant-se en la composició isotòpica dels sòls que hi ha en la Lluna.

Un allau atrapa a 30 persones en un hotel en Itàlia



Un devessall de neu ha engolit durant la nit del dimecres 18 de gener al dijous 19 un hotel balneari situat en la localitat italiana de Farindola, a la regió de Abruzzo, sepultant en el seu interior a una trentena de persones sota tones de neu i enderrocs. La regió ha sofert els terratrèmols que aquest dimecres sacsejaven el centre d'Itàlia, que semblen haver desencadenat l'allau.

De moment, s'han recuperat tres cossos, els serveis de rescat han localitzat un quart cadàver, encara que encara no han aconseguit arribar fins a ell, es tem que hi hagi més víctimes, ja que al moment del devessall hi havia almenys 27 persones a l'hotel. Més de 20 hores després del succés, tan sol dues persones han estat rescatades amb vida. S'assegura que de moment no hi ha senyals dels desapareguts, als quals es busca amb l'ajuda de gossos. Actualment s'han rescatat 10 supervivents



L'hotel està situat en el massís del Gran Sasso, a uns 1.300 metres d'altura en la serralada dels Apenins, on es han desplaçat equips de rescat de bombers i del Socors Alpí.






                                                                          
                                                                           L'hotel abans de l’allau

Noticia original

Noticia relacionada

Video

Cerquen un punt feble en els asteroides per a evitar que impacten sobre la Terra


Un equip internacional de científics, dirigit per investigadors de l'Institut de Ciències de l'Espai (IEEC), ha estudiat el meteorit Cheliábinsk, que va explotar sobre Rússia el 15 de febrer de 2013 i que es va fragmentar en milers de trossos. Per a descobrir la seua composició química i mineralógica, ja que açò ens permet conèixer detalls fonamentals dels processos de compactació per col·lisions que
han patit els asteroides propers a a el Terra. Els anàlisis van revelar que les zones més fosques de la roca, les més xocades, són les més dures, de manera que si es volguerem desviar la trajectòria d'un asteroide amb un impacte, seria necessari disparar sobre la zona més blana, la més clara.
Per a estudiar els trossos d'aquesta roca, els científics van usar un nanoindentador,
Actualment, l'Agència Espacial Europea (AQUEIXA) cerca finançament per a desenvolupar al costat de la NASA el programa conjunt "asteroides perillosos"


Mor ‘Granny’, l'orca més vella del món


L’orca més vella del món la qual el seu nom original era J2, encara que tots la coneixien per Granny. Els científics que seguien els seus hàbits en les aigües Vancouver i Seattle diuen que està morta després de varios mesos sense albirar-la, segons recull la BBC.

Havia aconseguit gran popularitat gràcies al seu extraordinari rècord d'edat, pel qual la hi considerava l'orca més anciana del planeta. Els científics l'estudiaven, al costat d'altres femelles majors per aprendre sobre la menopausia d'aquestes cetáceas, un tret que solament comparteixen amb les humanes.

Un científic Kenneth Balcomb deia: És una de les poques balenes residents de les quals no sabem l'edat exacta perquè va naixer molt abans que comensara l'estudi. La vaig veure per última vegada el 12 d'octubre de 2016 mentre nadava cap al nord molt per davant de les altres", 








Noticia Original

Video

Noticia similar 1

Noticia similar 2


















La producció d'òvuls a partir de cèl·lules mare podria salvar al gairebé extint rinoceront blanc


El rinoceront blanc és originari de la sabana africana, aquest mamífers s'han reduït dràsticament a causa de la caça furtiva, que busca les seues banyes i els conflictes a la regió.

Aquest rinoceront blanc del nord, està en perill d'extinció a l'actualitat sols queden tres exemplars amb vida. (Un mascle i dues femelles) viuen a kenya. Aquesta espècie fins i tot en zones protegides presenta una taxa de natalitat precària per això la comunitat internacional està utilitzant l'ús de cèl·lules mare germinals per tal de salvaguardar-ho.

Hayashi, ha aconseguit produir amb èxit òvuls de iPS d'un ratolí del que van néixer cries on va declarar que ha proporcionat a l'equip alemany orientació tècnica per procedir amb la recerca.


Video
















La Lluna va poder ser formada per diversos impactes de la Terra amb un altre planeta


Almenys 20 planetes deurien haver impactat amb la Terra, i no sols un.


La la creació de la Lluna va ser a partir d'un únic xoc entre la protoTierra (nom que se li dóna a l'etapa primària de la Terra) i un altre planeta, la qual cosa va generar tal energia que va propiciar l'evaporació d'una part de la protoTierra i la totalitat del impactador. Raluca Rufu, astrofísica de l'Institut Científic Weizmann d'Israel, ha reobert el debat de l'origen lunar gràcies a una simulació matemàtica, concloent que el nostre satèl·lit va ser format por nombrosos xocs . Ho estudio reflecteix que "almenys 20 impactes" van tenir lloc a la Terra primària i, por ende, van haver de conformar la Lluna tal com la coneixem fins ara.



Les proves van determinar que les col·lisions van ser des de diversos angles i que els planetes tenien una grandària mitjana com el de Mart. Posteriorment, els sediments dels impactes van crear un cinturon orbital al voltant del nostre planeta. I, finalment, durant un procés que va durar milions d'anys, les restes d'aquest cintaron van ser depositandose a poc a poc fins a fusionar-se entre si i conformar la Lluna actual. Les proves van determinar que les col·lisions van ser des de diversos angles i que els planetes tenien una grandària mitjana com el de Mart. Posteriorment, els sediments dels impactes van crear un cinturon orbital al voltant del nostre planeta. I, finalment, durant un procés que va durar milions d'anys, les restes d'aquest cintaron van ser depositandose a poc a poc fins a fusionar-se entre si i conformar la Lluna actual.









Notícia 1

Notícia 2

El consum moderat de xocolate protegeix el cor


Els investigadors van realitzar una revisió dels estudis més recents sobre els beneficis del xocolate, especialment del xocolate negre, i van comprovar que, els principals flavonoides presents en el cacau, estan associats amb una disminució del risc de malaltia cardiovascular.





El cacau conté els mateixos nutrients, minerals i antioxidants que es troben en certes plantes i que tenen un efecte protector enfront de les malalties del cor.
Els especialistes recomanen el consum moderat de xocolata juntament amb altres aliments rics en substàncies fitoquímicas, com a fruites, verdures i vi negre..




Noticia original
Noticia relacionada 1
Noticia relacionada 2

Space X llança un coet amb èxit després de l’explosió de setembre.

Un coet Falcon 9 de la companyia aerosespacial Space X va despegar el dissabte amb èxit des de la base aèria de Vandenburg, en California, ha sigut el primer llançament de l’empresa des de que un coet similar no tripulat explotara el passat setembre al Cabo Cañaveral (Florida).

El coet intentarà dur 10 satèl·lits comercials a l’espai per a la companyia de veu i dades Iridium, que preveu instal·lar fins a 70 d’aquests per al 2018.

El problema ocorregut fa tres mesos es va produir a la plataforma de despegue, on es trobava un coet com el llançat el passat dissabte i que tenia previst posar en òrbita el satèl·lit de comunicacions Amos 6 per a la firma israeliana Spacecom. Amos 6 anava ser el primer satèl·lit en utilitzar Facebook i formar part de la seua companyia, per a dur, des de l’espai, Internet a zones remotes.




Resultat d'imatges de cohetes espaciales








Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2



Les belugues alteren les seves migracions per culpa del desglaç Àrtic

La pèrdua del gel en l'Àrtic està canviant la vida de les belugues



Un equip liderat per la Universitat de Washington (EUA) ha seguit via satèl·lit els moviments migratoris de dues poblacions de belugas en les dècades de 1990 i 2000 i ha analitzat les seves vocalitzacions durant sis anys per comprovar com els seus hàbits s'adapten al desglaç marí prop d'Alaska (EUA). Global Change Biology, revela que la pèrdua de gel àrtic altera la migració anual d'aquests cetacis, però no ho fa de la mateixa manera en totes les poblacions. Mentre que unes belugas sí surten perjudicades, unes altres semblen no veure's afectades.


Dues poblacions que s'adapten de diferent manera


Les dues poblacions de belugas analitzades són genèticament molt diferents. Passen els hiverns en el Mar de Bering i després neden cap al nord a principis de l'estiu quan el gel marí es fon i les aigües obertes permeten el pas cap als mars de Beaufort i Chukchi. Durant tot l'estiu s'alimenten de peixos i vertebrats abans de viatjar de tornada al sud en l'hivern. El gel marí triga cada vegada més temps a congelar-se cada tardor a causa del canvi climàtic, la qual cosa obliga a la població de Chukchi a adaptar-se als canvis i retardar en almenys un mes la seva migració cap al sud. Els individus de Beaufort van mostrar indiferència al desglaç. És possible que aquests cetacis tinguin el costum d'alimentar-se en qualsevol lloc que requereixi moure's abans en la tardor.

<p>Vista aérea de belugas en el Mar de Chukchi. / Vicki Beaver/North Slope Borough</p>




Notícia 1



Notícia 2

Resolt el misteri dels cercles de fades de Namíbia


L'escassa vegetació del desert de Namíbia(Àfrica) provoca uns cercles en l'arena, anomenants cercles de fades. Durant anys s'ha investigat la seua existència, però,ara, un estudi relaciona aquestes aparicions amb insectes, més exactament amb tèrmits.

No obstant això l'ecòleg del Centre Helmholtz per a la Recerca Ambiental de Leipzig, descarta aquest misteri amb els tèrmits, i ell afirma que no hi ha suficient aigua per a sostenir la vegetació, la qual cosa porta a la producció d'aquests cercles que expressen la falta d'aigua.





Noticia original

Video

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

L'escalfament global amenaça els jardins de gorgònies equatorians

Els jardins submarins equatorians de gorgonies podrien extinguir-se a causa de l'escalfamenr global. aquest ecosistema allotja a una gran quantitat d'organismes i constitueix un medi fundamental per  ells. Encara que és molt vulnerable a l'acció de fongs patògens.

Un estudi realitzat per investigadors del Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha determinat que una variació en el clima podria desencadenar l'acció del fong Aspergillus sydowii, cosa que podria provocar la mort de moltisimes gorgonies.



L'efecte patogen dels fongs ha causat una gran pèrdua de biodiversitat en les útimes decades. per això son tan importants aquestos estudis. Perque els fongs, fora d'afectar sols a les gorgònies, podrien afectar també indirectament a molts altres organismes que s'allotgen allí.





Notícia original
Notícia relacionada
Notícia relacionada

Dos forats negres 'proxims' a la nostra galaxia ixen a la llum





És tracten de dos forats negres situats en el cor de les sendes galaxies proximes a la Vía Làctea que han sigut presentats el passat fí de setmana durant el Congrés de la Societat Astronòmica Amèrica

Un d’ells s’encontren en la galaxia espiral NGC 1448, situada a 38 milons d’anys llum, mentres que el segon ha sigut localizat en IC 3639, a 170 millons d’anys llum. Els dos objectes han segut descoberts gracies a un potent telescopic de rajos X de la NASA anomenat NuSTAR , que permet detectar-los després del núvol de gas i pols sota la qual els forats negres poden passar desapercebuts per als científics.




Segons explica la NASA, aquests dos forats negres són els motors centrals del que els astrònoms denominen nuclis galàctics actius.




video

noticia original

Noticia relacionada 1



Noticia relacionada 2

Incomplir l'Acord de París reduiria en un 38% la pesca a la Mediterrània




Cada espanyol consumeix 42,4 quilograms de peix a l'any, molt per sobre de la mitjana europea (24,9 kg) i més del doble que la mitjana mundial (20 kg). Es tracta de una font molt important de proteínes i un component molt important per a una dieta saludable.

La sobreexplotació dels oceans, que està reduint la quantitat de peixos disponibles, unida a l'augment de la demanda de peix causa de l'augment de la població mundial, amenacen la disponibilitat futura dels recursos pesquers. L'augment de temperatures a causa del canvi climàtic també tindrà un impacte directe en les espècies marines amb interès comercial.

Segons les estimacions de l'equip liderat per William Cheung, per cada grau centígrad que augmente la temperatura, els recursos pesquers potencials es reduirien en més de tres milions de tones mètriques cada any.


NOTICIA ORIGINAL

NOTICIES PAREGUDES:


Per una pesca sostenible a la mediterrània




La pesca del peix espasa mediterrani es limitarà a 10.500 tones el 2017.

VIDEO

Adéu al gel?




Una onada de fred sacseja Europa. La neu s'estén des de Varsòvia fins a Istanbul, amb temperatures Temperatura de -20º C. Però el que realment li preocupa al glaciòleg Peter Wadhams és el que està passant més amunt.

L'Àrtic va arribar al mínim històric de gel a la tardor durant dos mesos consecutius. Les temperatures van superar els 10 graus per damunt del que és habitual i el gel va continuar contraient en compte de créixer. Wadhams fa els seus calculs i prediu que l'estiu del 2017 passarà possiblement a la història com «la primera vegada en 100.000 anys en què l'Àrtic arribarà a estar lliure de gel». La gent li diu que això ja ho va prevendre al 2015 i no va ocorrer.

La massa de gel no només s'està contraient, sinó que és cada vegada més fina i està col·lapsant. Com a molt, quedaran trossos dispersos de gel que apenes arribaran al milió de quilòmetres quadrats. Adverteix Wadhams: Serà la major alteració del planeta causada fins a la data per l'home. I el pitjor és que el que passa a l'Àrtic no es queda a l'Àrtic, sinó que posarà en marxa una sèrie de fenòmens en cadena i va a accelerar el canvi climàtic.

NOTICIA ORIGINAL

NOTICIES PAREGUDES:
L'Àrtic experimenta una "anomalia extrema" de les temperatures



El desglaç rècord de Groenlàndia accelera l'escalfament de l'Àrtic


VIDEO:

MALLORCA , UN FUTUR DESERT


L'augment de les temperatures modificarà bruscament els ecosistemes de la conca mediterrània, un dels punts més vulnerables del planeta a l'efecte del canvi climàtic.
Mallorca podria convertir-se en una illa desèrtica en el pròxim segle de seguir augmentant al ritme actual la temperatura del planeta a causa de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. La mateixa destinació patirien la resta de les Balears ─Menorca, Eivissa i Formentera─ i també extenses zones del sud de la península Ibèrica i de Sicília, territoris que s'expliquen entre les destinacions turístiques més freqüentats del món i la riquesa podria veure's condemnada a causa de l'escalfament global.
Per a parar açò necessitem fer un canvi de vida durant les pròximes dècades.

Aquesta brusca modificació dels ecosistemes, sense precedents en els últims 10.000 anys, durant els quals la vegetació de la regió mediterrània no ha experimentat canvis substancials, comportarà una "substancial expansió" de les zones desèrtiques fins i tot encara que es complisca rigorosament amb l'objectiu de limitar l'escalfament global a una mitjana de 2 graus centígrads respecte als nivells preindustriales per a finals de segle.

Segons l’estudi realitzat per Joel Guiot i Wolfgang Cramer, el sud de la península i Balears podrien reduir-se a un desert per a finals de segle si no es redueix la taxa actual d'emissions de CO2.
Aquest teball és un model que ha utilitzat dades històriques i models informàtics per a predir el posible impacte del canvi climàtic en la regió mediterrània, basat en els objectius per a limitar el calfament global de l’acord de Paris de 2015.
Segons les seues conclusions, tan sols limitant l'augment de la temperatura mitjana a la fi de segle a 1,5 graus seria possible deixar els ecosistemes i paisatges de la zona en un estat similar en línies generals al actua.
El Mediterràni es calfa més ràpidament que altres regions del planeta,concretament 1,3ºC. Un augment de 5ºC expandiría el desert fins el nord d’Espanya i Portugal.
Més calor suposarà menys vegetació, i menys vegetació provocarà més calor.

NOTÍCIA ORIGINAL

NOTÍCIA RELACIONADA

VIDEO:


[Img #41410]

Una recerca realitzada en dons de la tercera edat revela que aquelles que romanen assegudes més de 10 hores al dia i que tenen un nivell baix d'activitat física posseeixen cèl·lules que són biològicament més velles que els de dons de la mateixa edat cronològica però que són menys sedentàries.

L'estudi, dut a terme sobre gairebé 1.500 dons amb edats compreses entre els 64 i els 95 anys va trobar que els dons amb menys de 40 minuts diaris d'activitat física de moderada a vigorosa i que romanen sedentàries durant més de 10 hores al dia tenen telómeros més curts. Els telómeros són els petits "taps" situats en els extrems dels brins d'ADN, com els puntes de plàstic dels cordons dels sabates.

A mesura que una cèl·lula envelleix, els seves telómeros s'escurcen de forma natural però certs factors de salut i estil de vida, com l'obesitat o fumar, semblen ser capaces d'accelerar el procés. Uns telómeros més curts són un marcador de l'envelliment biològic i a més estan associats amb malalties cardiovasculars, diabetis i els principals càncers.

Notícica relacionada 1

Notícia relacionada 2

Vídeo

Londres sobrepassa els límits de contaminació per a tot el 2017 en cinc dies



Per llei, la concentració de NO2 no pot pot superar els 200 micrograms per metre cúbic més de 18 vegades al llarg de 12 mesos en cap punt de la ciutat. En Brixton Road, al barri de Lambeth, aquest màxim de concentració horària ja s'ha trencat en menys d'una setmana.

La contaminació es cobra unes 9.500 morts prematures a l'any a Londres i 40.000 en tot el país, amb ciutats com Glasgow, Leeds, Nottingham o Port Talbot en l'espiell de l'Organització Mundial de la Salut per la mala qualitat de l'aire. Un recent estudi de la Universitat de Ontario ha conclòs que almenys un de cada 10 casos d'Alzheimer pot ser provocat per la contaminació, que afecta sobretot a les malalties cardiovasculars i respiratòries.

L'alcalde de Londres, Sadiq Kahn, que sofreix asma des de xicotet per la mala qualitat de l'aire, ha promès augmentar els esforços econòmics i destinar més de mil milions d'euros en els propers cinc anys per acabar amb el problema.



diumenge, 29 de gener del 2017

L'HUMÀ CAUSARÀ UNA EXTINCIÓ EN MASSA DELS PRIMATS EN 50 ANYS

Un equip de 31 primatòlogs afirma que el 60% de les més de 500 espècies de primats no humans estàn amenaçats.

El coautor de l'avaluació i professor d'Antropologia de la Universitat d'Illinois (EUA) Paul Garber, afirma: “Per a moltes d'aquestes criatures és realment la seua última hora”, com per exèmple l'orangutan de Sumatra. A més afig: “Moltes espècies de lèmurs, micos i simis tenen poblacions de pocs milers d'individus i, en el cas d'uns altres, solament queden uns 30 exemplars”



Les principals amenaces d’aquests primats són la pèrdua d’hàbitat per l’expanció de l’agricultura principalment, encara que també la ramaderia, l’explotació del petroli i la mina, la construcció de preses i carreteres, la caça d'aquests primats o el tràfic il·legal de milers d'exemplars.

Per açò els experts demanen una acció urgent per protegir les seues poblancions i els primats que es troben en perill d’extinció per l’acció humana. també demanen millorar la salut, el control de natalitat, l'accés a l'educació de les persones i el desenvolupament de projectes sostenibles, ja que dos terços de les especies del primats viuen a països com Brasil, Indonèsia, Madagascar i la República Democràtica del Congo.

Finalment, els investigadors conclouen: “Tenim una última oportunitat per a reduir o fins i tot eliminar les amenaces humanes cap als primats i els seus hàbitats, per a orientar els esforços de conservació i augmentar la conscienciació. Després de tot, els primats són els nostres parents biològics més propers”.


Notícia original
Vídeo
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2

L'Estació Espacial Internacional visible a la llum de la Lluna



L’estació Espacial Internacional (ISS) s’ha pogut visualitzar en el seu trànsit entre la Terra i la Lluna. Ha sigut captat per un grup d’observadors espanyols desde Villanueva de la Cañada (Madrid).

És molt dificil veure’l i encara més difícil captar-lo amb una sèrie de fotogrames, és complicat veure’l degut a la coordinació i la alineació entre la persona que fa la fotografía, el recorregut de l’estació i la formació llunar.

La ISS sols va tardar 0’56 segons en travessar el disc llunar segons la ESAC.




Notícia original
Notícia relacionada 1
Notícia relacionada 2
Vídeo relacionat

El borinot una espècie en perill d'extinció als EUA

El bombus affinis és, una espècie d'abella que viu al continent estadounidense i és la primera espècie d'aquesta família. A Hawaii podem trobar set espècies d'aquest tipus d'abella. Aquest tipus s'ha reduït fins a un 87% al Nord del continent americà.

El Servei de Pesca i Vida Silvestre ha vist com l'hàbitat d'aquesta abella s'ha anat degradant cada vegada més, ja siga per l'agricultura intensiva, les malalties, els pesticides o fins i tot pot ser problema del canvi climàtic.



Fins als anys 90, aquest tipus d'abella és reconeguda per les d'una color òxid que presenta al seu cos, on només era comú en aquest tipus d'abella que es trobava a 28 estats i a Columbia. En l'actualitat només es poden trobar en algunes poblacions de 13 estats estadounidense.
El director d'aquest servei nomenat abans, va explicar que el paper que tenen aquestes abelles i altres insectes que són pol·linitzadors és molt important. A més a més, va afegir que són com xicotetes parts del mecanisme que sostén al nostre món, i sense aquests insectes molts parcs, boscos i la natura en general no seria possible que existiren.


La conclusió que va traure el director va ser que la prioritat de les autoritats és actuar tan aviat com es pugui per a prevenir l'extinció del borinot.



Noticia original
Noticia relacionada 1
Noticia relacionada 2
Video relacionat

La neu sorprèn en el desert del Sàhara


La NASA, el 19 de desembre de 2016 va dir que la neu ha caigut en la ciutat de Ain Sefra, coneguda com la "porta d'entrada al desert." Amb una població d'aproximadament 35.000 es troba en les muntanyes de l'Atles i el nord del Sahara. (ubicació)

La càmera del satèl·lit Landsat7 ha captat una imatge de la neu en el nord d'Àfrica. El fotògraf Karim Bouchetata també ha publicat una sèrie de fotos que mostren com una fina capa de neu blanca cobria les dunes d'arena taronja de la ciutat algeriana Ain Sefra. Pot resultar inusual ja que l'última nevada registrada allí es va produir al febrer de 1979.

La neu ha caigut en una regió on les temperatures mitjanes a l'estiu són de 37ºC, encara que és cert que a l'hivern les temperatures han descendit fins a -1ºC. La neu ha durat un dia.



Noticia original

Video

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Londres sobrepassa els límits de contaminació per a tot el 2017 en cinc dies

En cinc dies Londres ha superat els límits màxims permesos de diòxid de nitrogen per a tot l'any del 2017. La concentració de NO2 no es pot superar els 200 micrograms per metre cúbic més de 18 vegades al llarg d'un any.

La contaminació en la capital britànica, on hi ha més, és a Oxfrod Street, The Strand…


La contaminació mata a unes 40.000 persones en tot el país durant un any. Un estudi recent de la Universitat de Ontario ha conclòs que almenys un de cada 10 casos d'Alzheimer pot ser induït per la contaminació, que afecta sobretot a les malalties cardiovasculars i respiratòries.

Sadiq Khan, l'alcalde de Londres, ha promès redoblar els esforços econòmics i destinar més de mil milions d'euros en els pròxims cinc anys a atallar el problema.

Khan ha decidit donar també un impuls extra a la infraestructura per a les bicicletes en un període de dos anys.

Les pressions són cada vegada majors perquè Khan seguisca l'exemple de ciutats com París, Mèxic i Atenes i decidisca vetar la circulació dels vehicles diésel pel centre de la ciutat en el 2020.

Noticia original

Video

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Les formigues poden trobar el camí de tornada a casa fins i tot caminant cap a enrere









LES FORMIGES PODEN TROBAR EL CAMÍ DE TORNADA A CASA FINS I TOT CAMINANT CAP A ENRERE.






Un estudi diu que les formigues tenen un sistema de navegacion molt millor del que es creia. Els investigadors van realitzar l'experiment amb formigues del desert mitjançant unes barreres en el sòl les van obligar a realitzar una ruta unidireccional al niu i els van oferir una tros de galeta petit i un altre gran.



























































 Les formigues que van agafar la galeta petita van caminar direcció al niu. En canvi, les formigues que van agafar la galeta gran l'arrossegaven cap a enrere a causa del seu pes.




Este comportament és impressionant ja que implica la sinergia entre, almenys, tres diferents tipus de memòria: memoritzar l'escena visual, memoritzar la nova adreça i el record d'on van deixar la galeta.






Links relacionats:


http://www.elmundo.es/salud/2017/01/19/5880bf0ae5fdea584d8b4605.HTML


http://www.elmundo.es/ciencia/2017/01/19/58809ff3468aeb775e8b4624.HTML


http://www.elmundo.es/ciencia/2017/01/18/587f9226e2704eba3d8b462d.HTML






Link de la noticia original:


http://www.elmundo.es/ciencia/2017/01/19/5880addce2704ea25c8b45a9.HTML






Imatge relacionada:


http://www.google.es/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwi_vODN7-fRAhWFtBQKHcM3AukQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fciencia.hsw.uol.com.br%2Fformiga.htm&psig=AFQjCNEHc2I7j1LSE7e1dvGkCxIyrMmHaQ&ust=1485797058846001









L'Estació Internacional visible a la llum de la Lluna



El 14 de gener en plena lluna plena, va ser capturada l'Estació Espacial Internacional en transite entre la terra i la Lluna.

La velocitat a la qual transita és de 27000 km/h amb prou faenes tarde 0.56 segons a travessar la piga, la imatge de la qual aquesta format per 13 fotogrames superposats, la seua visibilitat és minúscula ja que es troba a 400 Km de distància.



 

DOS FORATS NEGRES PROPERS A LA NOSTRA GALÀXIA SURTEN A LA LLUM.








DOS  FORATS NEGRES PROPERS A LA NOSTRA GALÀXIA SURTEN A LA LLUM.








Es tracta de dos forats negres supermasivos situats en el cor de sengles galàxies properes a la Via Làctica.Tots dos han estat descoberts gràcies al telescopi rajos X de la NASA,que els va poder detectar després del núvol de gas i pols sota la qual els forats negres poden passar desapercebuts.









Aquests dos forats negres,són els motors dels nucleos galàctics actius,objectes molt brillants que depèn de la seva orientació i del tipus de material que els envolta, resulten molt diferents quan són observats per telescopis.

















Els nuclis galàctics són tan brillants a causa que les partícules que hi ha al voltant d'un forat negre tenen altes temperatures i emeten radiació al llarg de tot l'espectre electromagnético.de la mateixa forma,no podem veure el Sol,no podem observar directament el Sol perquè a causa del gas i la pols que ho envolta.




Links relacionats:






Imatge relacionada:





AMB QUE SOMIEN ELS GATS I ALTRES ANIMALS?


El cervell necessita somiar, independenment que siga el d’una persona humana com el d’un animal. La seva urgència i necessitat per a fer-ho es tan forta que el cervell busca un buit en qualsevol lloc.

Un experiment ens mostra que si li enseñes menjar a les rates antes de dormir aquestes es passaran la nit somiant com conseguir-la. Però per a no provocar problemes, el cervell es desconecta del cos durant el somni, perquè de no ser així tindriem problemes pitjors que els de sonambulisme. No obstant, un altre estudi ens diu que els felins pateixen una enfermetat que els provoca dificultats per a fer eixa desconexió entre el cos i el cervell, i es passen la nit caminant o quedant-se mirant determinats llocs; es a dir, fent activitats paregudes a les que fan diariament.

En definitiva, el món dels somnis continua siguent un misteri per als humans, alguns antropòlegs pensen que somiar està en les rails de la conciència ja que ens ubica en un lloc emocionalment destacat i en un espai social concret.



Notícia relacionada 1

Notícia relacionada 2

Notícia original


Vídeo

UNA DONA SOBREVIU SIS DIES SENSE PULMONS FINS A ACONSEGUIR UN TRANSPLANTAMENT.


Una dona ha sobreviscut sis dies sense pulmons, després de que els metges d’un hospital de Canadà decidiren extirpar-se’ls per a evitar que la greu infecció que els afectava acabara amb la vida de la pacient.

Melissa Benoit pateix fibrosis quística, una infecció als pulmons que afecta a tots els altres òrgans del cos. Els especialistes van decidir extirpar els pulmons ja que eren el focus de la infecció séptica. Ha estat sis dies conectada a una màquina pulmonar i a un sistema d’oxigenació extracorpòria, fins que se li han transplantat uns pulmons completament sans.

Els doctors expliquen que va ser una operació molt dificultada per les males condicions en que es trobaven els òrgans, plens de mucositat i endurits per la enfermetat. Sis dies després d’extirpar els pulmons a la pacient, li van transplantar uns altres.



Notícia relacionada 1