dissabte, 31 d’octubre del 2015

Metà, ozó i aerosols contaminants, els grans oblidats en la lluita contra l'efecte hivernacle


El metà, l'ozó i certs aerosols permanèixen en l'atmosfera durant un temps més curt que el diòxid de carboni, però poden afectar tant al clima com a la qualitat de l'aire. Les polítiques mediambientals, en canvi,  tendeixen a separar les dos qüestions, amb mesures que lluiten contra la pol·lució de l'aire però que no sempre tenen beneficis climàtics i al contrari.
Un nou estudi realitzat per un equip internacionals de científics i dedicat a aquestes substàncies contaminants de presència breu revela mesures que podrien posar en marxa els governs de les nacions per millorar substancialment  la qualitat de l'aire, així com per lluitar contra el canvi climàtic.
En la Unió Europea, la reducció en l'esperança de vida a causa de la pol·lució de l'aire va ser de 7,5 mesos en 2010, i la legislació ja en marxa per millorar la qualitat de l'aire busca reduir la pèrdua fins 5,2 mesos fins 2030. Les noves mesures identificades en el recent estudi, orientades a mitigar l'acció dels anomenats agents contaminants de presència breu, podrien augmentar la qualitat de l'aire i reduir la pèrdua d'esperança de vida encara més: un mes en Europa, uns mesos en China i en un any en India.
Les noves mesures d'atenuació propostes per un equip de l'Institut Noruec d'Investigació de l'Aire també tindrien beneficis climàtics, reduint les temperatures en uns 0'22°C fins 2050. La reducció del calentament en l'Àrtic seria major, arribant als 0'5°C, mentre que al sud d'Europa apart també s'incrementarien les precipitacions. Aquestes dades podrien alleugerar la prevista sequera del futur.

La gran carabassa en la nit de Halloween


Un asteroide de la mida de quatre camps de futbol passarà molt a prop de la Terra durant la nit del 31 d'octubre (el dia de Halloween), segons ha confirmat l'Agència Espacial Europea (ESA). I encara que no suposa cap perill per al nostre planeta, és la demostració  que són necessaris més esforços per localitzar roques espacials potencialment perilloses.

L'objecte, que ha rebut la denominació de 2015 TB145, té uns 400 metres de llarg i passarà a 480.000 km. de la Terra. És a dir, a una distància superior a la que ens separa de la Lluna. Tot i això, molt poques vegades passa tan a prop un objecte d'aquesta mida, i amb una massa suficient com per destruir tota una ciutat si caigués en una zona poblada.

No obstant això, i malgrat que aquest cop no correm cap perill, l'ESA subratlla el fet que l'asteroide va ser descobert el passat 10 d'octubre, és a dir, a només 21 dies del moment de màxima aproximació. Si la seva trajectòria hagués estat lleugerament diferent, només hauríem tingut aquest temps per preparar-nos per l'impacte. Tot just 12 hores després del primer albirament, que es va dur a terme a Hawaii, l'Agència Espacial Europea va confirmar la presència i la trajectòria de l'asteroide des de l'observatori de Tenerife.
La NASA ha fet públic un comunicat en què explica que l'objecte celeste, que té "aparença de calavera", és més probable que sigui un cometa extint que un asteroide.

Normalment els asteroides tan grans solen ser vistos molt abans, quan encara estan a més de 400 milions de km. de nosaltres. Aquesta vegada, però, no ha estat el cas, encara que amb l'asteroide de Halloween hem tingut sort. La propera vegada podria no ser així.

Noticia original

Noticies relacionades:

1

2

Video:


Per què molts consumidors d'alcohol són també fumadors?


Fa molt que se sap que alcohol i nicotina van de la mà. en el cas concret dels Estats Units, més del 85 per cent dels adults que són addictes a l'alcohol també són addictes a la nicotina. En altres països, els percentatges són semblants. l'equip del Dr. Makesh Thakkar, ha trobat que la nicotina anul·la els efectes inductors del son de l'alcohol. És una troballa que aclarix prou per què unisc i una altra estan tan íntimament relacionats.

La nicotina debilita l'efecte de somnolència exercit per l'alcohol, a l'estimular una resposta en una àrea del cervell coneguda com prosencéfalo basal. Identificant les reaccions que tenen lloc quan les persones fumen i beuen alcohol, potser es puga emprar este coneixement per a ajudar a refrenar l'addicció a l'alcohol i la nicotina. 

Durant l'estudi més recent, es va equipar unes rates amb elèctrodes per a registrar el seu somni, i se'ls va donar alcohol i nicotina. Els investigadors van trobar que la nicotina.actua a través del prosencéfalo basal per a suprimir els efectes d'inducció del son de l'alcohol. Un dels efectes negatius de beure alcohol és la somnolència. No obstant això, quan la nicotina es consumix junt amb este, actua com un estimulant per a evitar el son. Si una persona fuma, llavors tindrà una major probabilitat de consumir més alcohol, i viceversa. Es realimenten.






Video:


dimecres, 28 d’octubre del 2015

Neurones derivades de cèl•lules mare restauren la funció motora en el Parkinson

Les opcions actuals de tractament del Parkinson pot causar efectes secundaris greus i perdre eficàcia amb el temps. En un estudi, científics van demostrar que el trasplantament de neurones derivades de cèl•lules mare embrionàries humanes pot restaurar la funció motora en un model de rata de la malaltia de Parkinson, aplanant el camí per a l'ús de teràpia de reemplaçament cel•lular en assajos clínics humans.
L'estudi representa una fita important en l'avaluació preclínica de les neurones dopaminèrgiques i proporciona un suport essencial per al seu ús en el tractament de la malaltia de Parkinson.
La malaltia de Parkinson és causada, en part, per la mort de les neurones que alliberen un neuroquímic cerebral anomenat dopamina, el que porta a la pèrdua progressiva de control sobre la destresa i la velocitat del moviment. Actualment les opcions de medicaments i de tractament quirúrgic disponibles poden perdre eficàcia amb el temps i causar efectes secundaris greus, com els moviments involuntaris i problemes psiquiàtrics. Mentrestant, un altre enfocament que implica el trasplantament de cèl•lules mare humanes s'ha produït beneficis clínics duradors; però, els efectes positius només es van observar en alguns individus i també poden causar moviments involuntaris impulsats pel propi empelt. A més, l'ús de teixit embrionari humà presenta qüestions logístiques com ara la disponibilitat limitada de les cèl•lules, la qual cosa dificulta la traducció efectiva del trasplantament de teixit fetal com una opció terapèutica realista.

Per avaluar amb rigor un enfocament alternatiu de tractament basat en cèl•lules mare, uns investigadors van trasplantar neurones dopaminèrgiques a les regions del cervell que controlen el moviment en un model de rata de la malaltia de Parkinson. Les cèl•lules trasplantades van sobreviure al procediment, van restaurar els nivells de dopamina de tornada a la normalitat als cinc mesos, i van establir el patró correcte de les connexions de llarga distància en el cervell.Com a resultat d'això, aquesta teràpia restaura la funció motora normal en els animals. És important destacar que les neurones dopaminèrgiques mostren una eficàcia i una potència similar a les neurones fetals quan es trasplanten en el model de rata de la malaltia de Parkinson, el que suggereix que l'enfocament basat en cèl•lules mare pot ser una alternativa viable als enfocaments que ja han estat establerts amb cèl•lules embrionàries en els pacients de Parkinson.

Noticia original
Noticies relacionades:
NR1
NR2

Video:

dimarts, 27 d’octubre del 2015

Enginyeria climàtica contra els huracans

L'elevada temperatura del mar és un dels factors que contribuïxen a la formació dels huracans, ademés entre els efectes del canvi climàtic es troba l'augment de la freqüència i intensitat d'estos fenòmens meteorològics extrems.

Reduir dràsticament l'emissió de gasos d'efecte hivernacle és l'única forma de fer front al calfament global i evitar que les temperatures augmenten a finals de segle. No obstant això, per si este objectiu no s'aconseguix, hi han investigacións on estan explorant altres possibilitats per a limitar els efectes del canvi climàtic.

Una d'elles és la geoingeniería o enginyeria climàtica, que consistix en l'aplicació de tècniques per a intervindre en processos de la naturalesa involucrats en el clima, és la manipulació intencional a gran escala del clima planetari amb l'objectiu de contrarestar el calfament global. Un estudi recent suggerix que les injeccions en l'estratosfera d'aerosols amb determinats productes podria ajudar a combatre el calfament global.

La acció dels volcans

Utilitzant informació de fenòmens meteorològics extrems en l'Oceà Atlàntic, han mostrat com
l'emissió de sulfats a l'estratosfera podria ajudar a evitar l'augment d'huracans destructius podrien arrubar si les temperatures continuen augmentant.

Els investigadors saben que l'emissió de sulfats produïx un efecte de refredament (Albedo) perquè han pogut comprovar-ho en la naturalesa. La quantitat de sulfats que pot arribar a emetre una erupció volcànica és equivalent, de mitja, a una quarta part dels sulfats que produïxen els països industrialitzats cada any, aquesta emissió pot arribar a reduïr la temperatura terrestre mig grau centígrad. Encara quepot produir també altres efectes: ladestrucció de capa d'ozó..

Efectes adversos

Els sulfats destruïxen l'ozó, especialment si hi ha clorfluorocarbonis (CFC) . Per aixó, és van prohibir els CFC encara que estarán presents en l'atmosfera durant aquest segle. Els científics sosténen que cualsevol intent de canviar el sistema climàtic tindria efectes en altres llocs i en altres aspectes entre molts. Aquesta mesura soles sería a curt termini per a evitar un punt d'inflexió o fer front a una emergència climàtica, la millor forma d'eliminar el CO2 és reduir l'ús de carboni en l'economia.

Noticia original

Noticia relacionada

La cèl·lula de la qual venim tots



Un vaixell d'exploració científica ha trobat en el fons de l'Àrtic uns microbis que permeten aclarir com, fa més de 2.000 milions d'anys, una cèl·lula solitària i primitiva va donar lloc a la vida en humans, animals, plantes i fongs.

 Xemeneies hidrotermals al fons de l'Àrtic properes al punt on es van trobar les Loquiarkeas / RB PEDERSEN

Els nous organismes anomenats lokiarquegess, es va trobar el seu material genètic a prop d'unes xemeneies hidrotermals entre Noruega i Groenlàndia conegudes com el Castell de Loki (déu nòrdic)

Les arqueges no tenen nucli cel·lular, però sí trets genètics que les apropen a nosaltres i les allunyen dels bacteris i altres procariotes. "Semblen descendents directes del nostre ancestre microbi", explica a Matèria Thijs Ettema, un dels seus descobridors. "El nostre troballa ens
apropa una mica més a poder respondre l'eterna pregunta, ¿d'on venim?", Afegeix.

Els descobridors han pogut identificar-les i estudiar-les gràcies a una tècnica, la metagenòmica, que identifica el codi de barres genètic de cada ésser viu d'entre els sediments marins i després intenta recompondre la resta del seu genoma.


L'estudi no es basa en l'organisme en si, sinó en els seus gens i proteïnes. El nou objectiu de Ettema serà treure a aquests microbis del fons del mar i estudiar-sota el microscopi, però sera dificil trobar-les perquè estan escampades per tot el fons marí, a més de que la seva divisió cel·lular és molt lenta, però seguiran seqüenciant el metagenoma de les profunditats a la recerca de noves espècies que aclareixin com la unió entre els dos grans imperis procariotes van donar lloc a un tercer, el nostre.

Un nou grup de arqueges que viuen a més de 3.000 metres de profunditat aclareixen l'origen d'humans, animals, plantes i fongs.



video
  

L'ozó allunya els abellots de les flors

L'ozo degrada els compostos de les plantes que atrauen els insectes pol·linitzadors,a causa del creixement d'aquest gas que es troba en l'atmosfera,amb concentracions que a Espanya han superat els 180 micrograms per metre cúbic d'aire.

Els científics han observat que els compostos -les fragancias- que les flors acomiaden per atraure els animals pol·linitzadors es descomponen amb la presència de l'ozó troposfèric. Aquests, al seu torn, tens més dificultats per trobar el nèctar que busquen en les plantes.

Per què l'ozó dolent redueix l'atractiu de les flors? La clau està en què es tracta d'una molècula "molt oxidant" per als organismes que habiten la terra, en contenir tres àtoms d'oxigen explica Gerard Farré-Armengol, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF),
pertanyent a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En conseqüència, els compostos orgànics es degraden a major velocitat davant la presència d'aquest gas. "La majoria dels organismes estan adaptats per resistir a aquest efecte reactiu [de la presència de l'oxigen]. Però no tant per l'ozó ",

Els abellots han desaparegut en les tres últimes dècades de la franja sud que ocupaven entre 1901 i 1974, per el canvi climatic. "Tan sols en els darrers 35 anys, les àrees que hem estudiat s'han escalfat entre dos i tres graus", incideix el biòleg. "Els nostres resultats suggereixen que espècies com els abellots simplement no són capaços d'adaptar-se a aquests canvis. Estan desapareixent ", adverteix.


La pol·linització afectada

Els investigadors esperen una reducció de la pol·linització i "l'èxit reproductiu de les plantes, tant a les zones silvestres i forestals com en les de cultiu agrícola" per efecte del gas, explica Farré-Armengol. De la mateixa manera, la recol·lecció de nèctar per part dels insectes pol·linitzadors es pot veure afectada, argumenta l'investigador, tot i que matisa que el seu equip no ha pogut comprovar aquests efectes.
Els autors de l'estudi creuen que les conclusions del treball són extensibles a altres espècies. "El mateix tipus de compostos [químics que acomiaden les flors] són compartits entre moltes espècies" de plantes, explica l'investigador del CREAF, que matisa que el "grau de degradació" d'aquests davant la presència del gas pot variar en funció de la planta.




video
noticia original
noticia relacionada

dilluns, 26 d’octubre del 2015

Xina revela els detalls del primer telescopi instal·lat a la lluna

Xina ha decidit revelar els primers resultats del nou telescopi situat a la Lluna, sobre el qual coneixíem ben poc. Aquest, porta funcionant des de fa dos anys manejat per radi des de la Terra,  és el primer telescopi capaç de ser operat remotament.

És un telescopi de 15 cm. que va sobre la cabina del mòdul d'aterratge Chang’e 3. Es va col·locar sense problemes al desembre de 2013. La nau transportava també un rover, Yutu,
que ha estat en funcionament fins al mes de març, però tot i així, el mòdul d’aterratge continua funcionant.

Com que el telescopi opera amb llum ultraviolada, no li permet realitzar observacions des de la Terra. Jing Wang, de l'Organització Nacional d'Observatoris Astronòmics de Xina i responsable del telescopi, afirma que com no hi atmosfera a la lluna la llum ultraviolada dels objectes celestes és captada. També explica que com la rotació de la lluna és més lenta que la de la Terra, des d’allí es pot enfocar un mateix objecte més de 12 dies seguits, impossible des de la Terra.

Wang, al seu article conta com van les operacions del telescopi. Durant els seus 18 mesos, acumula més de 2000 hores d’observació, més de 10000 imatges i s’han monitoritzat 40 estels.

Mantenir en bon estat el telescopi és un gran desafiament, ja que no es troba en les millors condicions habitables. Per exemple, pot colar-se pols lunar al dispositiu i fer que deixe de funcionar. Per a evitar-ho durant l’alba i els vesprejar lunar es guarda al Chang’e 3. Gràcies a aquest sistema, el telescopi està en perfecte estat i es barallant-se l’opció d’allargar la seua vida fins a finals d’any.

Aquesta és una altra prova del potencial del xinesos en quant a l’àmbit espacial. Res no ens resultaria estrany si aquests foren els primers en arribar a Mart.


Notícia original

Informació relacionada:

Vídeo:








dissabte, 24 d’octubre del 2015

Demostren que ja hi havia vida a la Terra fa 4.100 milions d'anys


Un equip de bioquímics de la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA)   acaba de trobar proves que ja hi havia vida a la Terra fa 4.100 milions d'anys. Açò implica que la vida va començar molt poc temps després que el nostre món es formés, fa 4.554.000 d'anys.
El nou estudi suggereix que la vida ja existia fins i tot abans del «Gran Bombardeig»  , un període durant el qual, fa 3.900 milions d'anys, es van produir incomptables col•lisions amb estels i fins i tot planetàries i durant el qual es van formar, per exemple, els majors cràters de la Lluna.
Durant molt de temps s'ha cregut que la Terra era àrida i desolada durant aquesta època llunyana i violenta, però diversos estudis estan començant a demostrar que en realitat no va ser així. La Terra primitiva no era certament un planeta en ebullició.
Els investigadors de la UCLA van estudiar més de 10.000 circons  , formats a partir de roca fosa o magmes, procedents d'Austràlia occidental. Els científics van identificar 656 circons a l'interior dels quals hi havia una sèrie de taques fosques, i van analitzar 79 d'ells amb una tècnica espectroscòpica capaç de mostrar en 3D l'estructura molecular i química d'antics microorganismes. El que buscaven eren traces de carboni, l'element en què es basa la vida.
Un dels 79 circons analitzats contenia grafit (carboni pur) en dos llocs diferents. És la primera vegada en 4.100 milions d'anys que aquest grafoto queda exposat. Ningú ha ofert una alternativa plausible i que pugui explicar la presència de grafit no biològic en un zircó.

Notícia original

Notícies relacionades :
-Descobreixen una peça clau en l’origen de la vida.

-Troben en l’ARN pistes sobre l’origen de la vida.


-Vídeo :

dimarts, 20 d’octubre del 2015

Identificat un tipus de RNA relacionat amb la assimilació del nitrogen.

Juguen un paper important els cianobacteris en l’assimilació de nutrients i en l’equilibri dels sistemes marins, següent responsable de fiar aprox. La midat del CO2 en el planeta. Aquestos aconsegueixen l’energia mitjançant la fotosíntesi, fixant aquest CO2, i com a resultat genera oxigen.


Donat que aquestes bactèries estan sotmeses a importants fluctuacions en la disponibilitat de nutrients, contar amb mecanismes per a ajustar els processos de assimilació conferirà una avantatge selectiva en entorns canviants, com les masses d’aigua.

Un estudi ha identificat un xicotet RNA que participa en el circuit de regulació gènica que controla la assimilació de nitrogen en aquestes bactèries. Gracies a este element es possible una regulació molt precisa del enzim glutamina-sintetasa.

 Aquest descobriment es una vià per a entendre millor el comportament bactèria. Este tipus de molècules estan implicades en processos que van des de la adaptació en situacions de estrés, fina al control de la virulència en organismes patògens.

L’estudi obri la via per a seguir profunditzant en les complexos circuits reguladors de les bactèries.


•Noticia original:
http://www.agenciasinc.es/Noticias/Definen-un-pequeno-RNA-bacteriano-implicado-en-la-asimilacion-de-nitrogeno

•Noticies relacionades:
http://www.analesranf.com/index.php/aranf/article/viewFile/68/104


dissabte, 17 d’octubre del 2015

Troben una molècula clau per al desenvolupament de neurones a partir de cèl·lules mare

     En Argentina, un equip d'investigadors de l'institut Leloir dirigit pel científic Pitossi, han descobert una molècula del sistema immunitari que compleix un paper crucial en el desenvolupament de neurones a partir de cèl·lules mare en una regió específica del cervell.
Els investigadors van realitzar experiments basats en un concepte d'interacció entre el sistema immunitari i el sistema nerviós. Durant aquests van comprovar en ratolins que una proteïna del sistema immunitari indueix la formació de neurones en la zona subgranular del gir dentat.
El doctor Fernando Pitossi
Durant la vida adulta, el cervell genera noves neurones en un procés anomenat neurogènesi, a partir de cèl·lules mare i "progenitors neuronals".
Com que l'estudi es va realitzar amb cèl·lules mare adultes, la informació restant podria ser útil per a un altre projecte contra el Parkinson, organitzat per Pitossi. Però per aconseguir aquest propòsit és necessari saber com "convèncer" a aquest tipus de cèl·lules mare a que es transformen en neurones dopaminèrgiques. 
Per Pitossi, és "molt important que la ciutadania sàpiga que queda un llarg camí per recórrer dins de la ciència bàsica per a que algun dia els nostres resultats puguen ser transferits a l'àmbit mèdic d'una manera efectiva i segura".

dimecres, 14 d’octubre del 2015

Les ONG demanen una Llei de Canvi Climàtic al nou Govern

Amb les eleccions generals cada vegada més prop les ONG ecologistes del nostre país s'unixen per a que el nou Govern que és constituïsca haurà de dur a terme en matèria mediambiental. En Madrid ha tingut lloc la presentació d'un decàleg de mesures mínimes encaminades cap a un "nou model de desenrotllament sostenible" que lliute contra el canvi climàtic. Hi ha hagut representants de SEO/BirdLife, Greenpeace, Ecologistes en Acció, WWF...

Asunción Ruiz, de la ONG SEO/BirdLife és recolza en l'últim Erobarómetre en el qual afirma que cal atendre la realitat de la biodiversidad, també, durant molts anys només les ONG demanaven canvis mediambientals, però hui en dia organitzacións com l'OCDE, la NASA, bancs d'inversió demanen canvis per al medi ambient. Aixi doncs, la major part dels ecologistes volen garantir legislativament el compliment dels compromisos en matèria mediambiental que els polítics adopten.

La conferència realitzada ha tingut com a principal eix la modificació del sistema energètic actual. Les organitzacions assenyalen que és necessari dur a terme una presentació on és seyalen els costos reals del sistema, ademés de aprovar una Llei de Canvi Climàtic per poder aprovar una Llei de Mobilitat Sostenible.

Espaya és un dels països més afectats d'Europa pel canvi climàtic, per això quant a polítiques ambientales te que ser un dels principals països a solucionar els problemes ambientals. A més les organitzacions proposen la creació d'una Vicepresidència de Sostenibilitat i un Ministeri de Medi Ambient independent que coordine aquelles polítiques que tinguen un impacte ambiental. El Govern en la pròxima legislatura recolzant-se en un estudi de l'OMS que quantificava el cost de la contaminació atmosfèrica a Espanya en 38 mil milions d'euros a l'any, quasi un 4% del PIB. Ecologistes demanen controls i el compliment de la llei quant a la contaminació de l'aire i la contaminació química com la prohibició total de l'ús de Bisfenol A i altres compostos semblants

Noticia original

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Quasi el 50% del coure que s'utilitza a Europa és reciclat

Segons l'International Copper Study Group (ICSG) una gran quantitat del coure que s’utilitza hui en dia és reciclat. La seua demanada ha crescut moltíssim amb les noves tecnologies, i que aquest siga reciclat minimitza l’impacte mediambiental en la seua producció.

Produint coure reciclat aconseguim emetre 40 milions menys de tones de CO2 a l’atmosfera i a més, es consumeix un 85% menys d’energia elèctrica, la qual cosa suposa un gran estalvi. Per afegiment, el coure reciclat conserva les seues característiques intactes (diferència amb altres minerals), per tant, es pot utilitzar en totes les aplicacions d’aquest.

El International Copper Study Group (ICSG) és una organització intergovernamental que reuneix representants de la industria del coure, les associacions i els governs. El representant europeu és L’Institut Europeu del Coure (European Copper Institute - ECI), fundat al Regne Unit en 1996. Té la seua central a Brussel·les i sorgeix de l'associació entre les principals companyies mineres del món, les empreses fonedores i semitransformadores i la indústria europea del coure. Aquests augmenten i propugnen els mercats de coure per les seues característiques tècniques i la seua prestació a una millor qualitat de vida.

Notícia original

Informació relacionada:
- Reciclatge del coure
- Com es recicla el coure?


Vídeo:

dilluns, 12 d’octubre del 2015

Els canvis de l’efecte albedo sobre la terra

Catàstrofes com ara els incendis forestals, les plagues d'insectes i els huracans destrueixen enormes porcions de bosc cada any. L'emissió de diòxid de carboni a l'atmosfera sol ser preocupant i es efecte d'algunes d'aquestes catàstrofes, però ara s'està revelant la gran influència que tenen sobre el clima les modificacions causades per aquests desastres sobre un altre paràmetre: l'albedo. L'albedo és una mesura de la quantitat de radiació que és reflectida per la superficie de la Terra.                                                    
Un nou estudi, indica que l'efecte que aquests canvis d'albedo tenen sobre el clima és més important del que es creia fins ara. Els augments en la capacitat de reflexió tenen un efecte refrigerant, mentre que les disminucions exerceixen un efecte d'escalfament.
Si un incendi elimina la vegetació d'una zona, l'albedo deixa d'estar determinat per la cobertura vegetal i passa a estar-ho per la terra. Els incendis forestals no són l'única pertorbació que altera l'efecte albedo. Les plagues d'insectes i la defoliació  també poden minvar o alterar la coberta vegetal, amb la conseqüència d'un canvi considerable en la capacitat de reflexió de la superficie.
A escala global, l'escalfament causat per la presencia de diòxid de carboni a l'atmosfera supera tots els altres efectes. Encara que, els canvis en l'albedo poden ser bastant importants, sobretot en àrees amb quantitats importants de neu.

Noticia original

Noticies relacionades:
NR1
NR2

Video:

diumenge, 11 d’octubre del 2015

Sis graus. El futur d'un planeta més càlid

Què passaria en un món 6 graus més càlid ?. L'investigador Mark Lynas convida el lector a un viatge per conèixer les conseqüències que els científics estimen que poden donar-se durant el segle XXI si la temperatura global del planeta puja d'un a sis graus. En el pitjor escenari amb sis graus més (actualment estem ja gairebé a un grau per sobre la mitjana dels últims mil·lennis)  les poblacions humanes senceres seran aniquilades. Per això malgrat és un llibre que abans de res ens llança una advertència global: o actuem immediatament o ens enfrontem a l'extinció massiva. És una lectura trepidant que ens mostra com podem evitar la catàstrofe abans no sigui més tard. El llibre Sis graus de Mark Lynas va servir de base per a la interessant pel·lícula “The Age of Stupids”.
1 Grau
A un grau per sobre de la mitjana alguns dels efectes previsibles poden ser que l'Àrtic es quedi sense gel la meitat de l'any.
2 Graus
El desglaç irreversible de Groenlàndia tindria efectes sense precedents en la pujada del nivell del mar fins a uns 5,5 metres.
3 Graus
La pujada del nivell del mar provocarà migracions cap a l'interior d'una població que pot ser de més del 50% de la població mundial. Els desplaçaments de poblacions resultants per tot el planeta faran que els que històricament coneixem causats per les guerres o la pèrdua de collites en altres èpoques siguin una nimietat.
4 Graus
El desglaç de l'Antàrtida causarà un augment del nivell del mar de 50 metres en tot el planeta. Això canviaria totalment la geografia costanera de tots els continents. Extenses zones de Sibèria serien càlides, el que provocaria que l’efecte hivernacle augmentarà i el col·lapse en impedir l'estabilització de la temperatura i la conseqüent escalada cap al col·lapse final.
5 Graus
Amb un escalfament global de cinc graus, un planeta totalment nou prendria forma. Un planeta que poc tindria a veure amb la Terra que coneixem avui dia. No quedaria gel. El nivell del mar hauria pujat prou com per a endinsar fins i tot a l'interior continental.
6 Graus
Aquest podria ser "l'escenari del dia del judici final", un escenari que ja es va donar en el Juràsic fa 183 milions d'anys quan les concentracions de diòxid de carboni van augmentar a 1000 ppm la qual cosa va conduir a l'extinció de la vida.
Mark Lynas no ho adverteix per provocar por sinó tot el contrari. Sis graus (disponible en català i castellà) és un crida a l'acció perquè la humanitat prengui les rendes d'un destí més sostenible.

Notícia original

Noticies relacionades:
Noticia 1
Noticia 2

dilluns, 5 d’octubre del 2015

TERRATRÈMOL A LLORCA

El terratrèmol de Llorca va sacsejar la Regió de Múrcia l’11 de maig de 2011 a les 18.47, sent les principals afectades Llorca i Totana, i va deixar 9 morts i 293 ferits. La magnitud del terratrèmol va ser de 5,1 graus a l’escala sismològica de magnitud del moment, i va estar precedit per altre de 4,5 graus. Es van comptabilitzar 40000 afectats en una població d’uns 92000 habitants.

El fet de que es produira en una de les zones més sismològiques de la península Ibèrica, la profunditat de l’hipocentre i el tipus de sòl va fer que fóra més destructiu i que s’arribara a notar inclús fins a Madrid i Andalusia.




La zona de fricció entre la placa eurasiàtica i l'africana, que es mou cap al nord-oest respecte de l'eurasiàtica,  provoca una línia sísmica que s'inicia a les Açores i que acaba al costat occidental de l'estret de Gibraltar. A partir d'aquí, la deformació s'estén en dues direccions: cap a les Serralades Bètiques i cap a la zona del nord del Magrib. Les falles de la Regió de Múrcia tenen fracturació pràcticament en totes direccions i tots els sistemes de falles són sísmicament actius. Són zones d'especial risc les valls del Guadalentí, d'origen tectònic, i del Segura o la serra de Carrascoy.
El sisme principal, de magnitud 5,1 a l'escala sismològica de magnitud de moment (MW), va ocórrer l'11 de maig a les 18:47, hora local, a uns 2,5 quilòmetres al nord-est de Llorca, la localitat més afectada, a una profunditat extremadament superficial d'1 km, segons estimacions del Servei Geològic dels Estats Units (USGS), i de 3 km, segons l'Institut Geogràfic Nacional d'Espanya (IGN).
Les dues sacsejades principals van estar localitzades molt a prop l'una de l'altra, aproximadament sobre la traça de la branca nord de la Falla d'Alhama de Múrcia, una de les falles actives amb més longitud de la península Ibèrica, d'entre 40 i 50 quilòmetres. Els especialistes locals confirmaren que es tractava d'un lliscament horitzontal de la falla.  Inicialment, l'USGS va estimar que la magnitud del sisme era de 5,3 (MW), i el Centre Sismològic Euro-Mediterrani, juntament amb l'IGN, de 5,2 graus a l'escala de Richter (ML). Hores més tard les dues agències científiques van rebaixar la xifra a 5,1 MW. 

El 80% dels edificis de Llorca, una ciutat de 92.694 habitants, van resultar afectats pel sisme; els tècnics, després d'avaluar-ne l'estat de cada un individualment, els marcaven a l'entrada segons el codi de colors següent: verd si s'hi podia entrar, groc si s'hi podia entrar amb precaució i només uns minuts per recollir pertinences personals, i vermell si estava prohibit accedir-hi. Tanmateix, la marca vermella a un habitatge no implicava necessàriament la demolició del mateix. Un cop un total de 26 equips d'arquitectes i aparelladors van revisar els edificis del municipi, el 60% van estar declarats habitables i al voltant d'uns 700 edificis van ser marcats en vermell.

Primeres reaccions

Poc després del terratrèmol el Govern espanyol va activar la Unitat Militar d'Emergències (UME), una unitat de les Forces Armades Espanyoles que és responsable d'actuar en cas de desastre. 340 membres de tres batallons (Bétera, Torrejón de Ardoz i Morón de la Frontera) es van desplaçar a Llorca sota la direcció del Coronel del batalló de Bétera. A ells se'ls en van afegir 130 més de diverses provinences. Els militars van instal•lar tres campaments amb els corresponents hospitals de campanya amb 3.500 llits, on els veïns eren atesos per membres de la Creu Roja i Protecció Civil. Des d'una oficina improvisada a la Plaça d'Espanya Protecció Civil i la UME van informar els ciutadans sobre l'estat dels seus immobles. Els dies següents al moviment sísmic, els cossos policials espanyols van penjar un decàleg de recomanacions a la xarxa social Tuenti en cas de nous terratrèmols.
El govern de l'Equador va instal•lar un consolat mòbil al campament de la zona del Huerto de la Rueda per gestionar contingències. Les classes a les escoles van ser suspeses fins al dilluns 16 de maig, cinc dies després del terratrèmol.




Notícies relacionades:

dissabte, 3 d’octubre del 2015

Les erupcions volcàniques també van deixar KO als dinosaures

Un equip internacional de geòlegs ha trobat noves proves que l'impacte de l'asteroide sobre la Terra al final del Cretaci va accelerar les erupcions volcàniques en tot el globus, especialment en l'altiplà del Decán a l'Índia, on en l'actualitat es registren les majors formacions volcàniques del planeta. 

El major indicador és que la recuperació dels animals davant de les extincions va començar únicament quan l'activitat volcànica paró", assenyala a Sinc Paul Renne, investigador principal del treball i director del Berkeley Geochronology Center. Per a arribar a estes conclusions, l'equip de geòlegs va analitzar els fluxos de lava conservats en les traps del Decán a l'est de Mumbai (Índia) , on en alguns llocs hi ha una acumulació vertical d'un quilòmetre o més.

"Las erupcions van ocórrer al mateix temps que la colisión", diu Renne. Les noves dates revelen que els fluxos de lava d'esta zona de l'Índia, que en eixe moment estaven entrant en erupció més lentament, van duplicar la seua activitat en els milers d'anys posteriors a la caiguda del cometa. A més, a partir d'eixe moment el volum del magma va augmentar en cada esdeveniment.