dimarts, 19 de maig del 2015

LA DEFORESTACIÓ


El món actual s'està desenvolupant a un ritme sense precedents , però la infraestructura associada a aquest progrés té un alt cost per als ecosistemes i la fauna silvestre . Un equip de científics encapçalat per William Laurance , de la Universitat James Cook (Austràlia ) , ha publicat un article a la revista Current Biology que tracta de cridar l' atenció sobre temes que s'han de considerar per limitar l'impacte ambiental , concretament , de la construcció de carreteres i infraestructures energètiques com preses i línies elèctriques a tot el món .

Laurance apunta que a mitjans de segle, hi haurà 25 milions de quilòmetres de noves carreteres, una xifra que permetria " envoltar la Terra més de 600 vegades" . " El 90 % d'aquests nous camins estarà en països en desenvolupament que sostenen molts dels ecosistemes més rics i importants a nivell biològic per al medi ambient del planeta",


El document elaborat té com a objectiu servir de base per a científics, activistes ambientals i altres agents interessats a l'hora de pressionar el G-20, el grup format pels 20 països més rics de la Terra, després d'anunciar la seva intenció d'invertir entre 60 i 70 bilions de dòlars en nova infraestructura a nivell mundial per a l'any 2030. "Si no es maneja amb una cura extrema podria produir-se un desastre ambiental", adverteix Laurance.

En l'Amazònia brasilera es produeix un problema afegit com és la construcció de camins il·legals. S'estima que hi ha fins a tres vegades més carreteres il·legals que carreteres legals en aquesta zona.

"Les carreteres que penetren en els espais naturals sovint tenen efectes particularment greus, ja que obren la caixa de Pandora d'altres problemes mediambientals com la fragmentació de l'hàbitat, la caça furtiva, la mineria il·legal, els incendis forestals o l'especulació amb la terra ", assegura l'equip d'investigadors, procedent d'Austràlia, Holanda, el Regne Unit i els Estats Units. En relació amb la desforestació, es calcula que a l'Amazònia el 95% de tota la desforestació es produeix en els cinc quilòmetres que envolten una carretera.

Notícia Original

Notícies Relacionades
+La deforestació de la conca del congo intensificarà el canvi climàtic en la regió

+Efectes internacionals de la deforestació

+La deforestació tropical distorciona les precipitacions i vents del món

Video


dilluns, 18 de maig del 2015

La solució és el cotxe verd

Des de 2007, el 50% de la població mundial es concentra a les capitals mundials. El nivell de saturació de les urbs està en màxims històrics i, amb taxes de motorització així mateix creixents, les conseqüències pel que fa a trànsit i contaminació comencen a ser insostenibles: Mèxic, Londres, París, Roma, Pequín, Madrid i Barcelona, ​​entre altres ciutats , han hagut d'adoptar ja mesures de control del trànsit, reduint la velocitat de circulació en els ramals d'accés (Barcelona), restringint l'accés dels vehicles als seus ametlles centrals (Londres, Madrid) o prohibint directament la mobilitat de la meitat de el seu parc mòbil perquè rodin cada dia només els cotxes amb matrícules parells o imparells segons toc (Mèxic, París).
Però les previsions dibuixen un panorama encara més preocupant. I és que s'estima que el 2050 la població mundial arribarà als 9.000 milions, les ciutats reuniran al 70% dels habitants del planeta, i aquests al seu torn tindran cada vegada més vehicles.
Dieter Zetsche, màxim responsable de Mercedes, va sintetitzar la problemàtica ja en 2009 amb una declaració premonitòria: "Ens ha portat 100 anys a arribar al parc actual de 800 milions d'automòbils, però probablement ens costarà menys de 30 doblar".
L'evolució tecnològica ha permès reduir dràsticament els consums i emissions dels models tèrmics tradicionals, tant com que un cotxe de l'any 2000 contamina 100 vegades menys que un de la dècada dels setanta. Però l'augment del parc mòbil mundial s'està menjant aquests avenços.
Nobuo Tanaka, exdirector executiu de l'Agència Internacional de l'Energia, opina que "el desenvolupament del mercat mundial de vehicles elèctrics serà una de les claus perquè l'economia global pugui assolir l'objectiu de reduir a la meitat les emissions [de CO2] en 2050 ". Un aspecte en el qual coincideixen la majoria d'enginyers i analistes: l'electrificació de l'automòbil és la solució per no seguir acumulant pol·lució en els centres urbans i començar a millorar la qualitat de l'aire que es respira en els nuclis de població.

Vídeo:

Notícia original

Notícies relacionades:

Notícia 1

Notícia 2

El que la contaminació provoca

Si viu en una gran ciutat, amb cada inhalació introdueix en els seus pulmons diòxid de nitrogen (produït pel trànsit i la indústria), partícules en suspensió (generades pel trànsit) i ozó troposfèric. Són tres contaminants nocius per a la salut que, segons adverteix Juan Bárcena, responsable de l'Àrea de
Qualitat de l'Aire d'Ecologistes en Acció, a Espanya superen els valors límit legals que marca la Unió Europea. L'ozó troposfèric s'acumula durant els mesos de més sol, un contaminant que "es forma a partir de reaccions químiques amb altres contaminants i els raigs de sol, per això és més elevat quan fa bon temps".
Però la contaminació s'expandeix a l'aigua, a la terra i arriba als aliments. Aquest és el cas dels contaminants orgànics persistents: DDT, endosulfan, hexaclorobenzè i policlorobifenils, presents en equips elèctrics i edificis antics. S'han trobat restes en zones remotes.
Cap dels esmentats contaminants s'utilitza ja a Espanya, encara que segueixen presents en el medi ambient perquè han estat dissenyats per persistir durant anys.
L'OMS revela un vincle estret entre l'exposició a contaminants ambientals i el desenvolupament de malalties cardiovasculars, com els accidents cerebrovasculars i les cardiopaties isquèmiques, les pulmonars i fins i tot el càncer. En els últims anys, a més, diferents investigacions i estudis comencen a assenyalar a la contaminació com un factor que contribueix a l'increment d'altres problemes de salut, com les al·lèrgies. Però hi ha altres menys coneguts. Contribueix a l'obesitat. disminueix el rendiment en nens i genera problemes de pell.

Vídeo:


Notícies relacionades:


dissabte, 16 de maig del 2015

S'INVESTIGA UN NOU MÈTODE PER A L'OBTENCIÓ D'AIGUA POTABLE A L'ARÀBIA SAUDÍ

Donat l'increment de la demanada d'aigua potable als països àrids s'ha plantejat l'ús d'aigua del mar i d'aigües residuals per al consum humà després de processos de dessalinització que la facen apta per a aquest fi. No obstant això, suposa una gran despesa energètica.
Per aquest motiu, Rodrigo Vadallares Linares està treballant en un mètode que permeta dessalinitzar aigua del mar i tractar aigües residuals per tal que aquestes siguen totalment aptes per al consum humà i per al seu ús en els àmbits de l'agricultura i la indústria, un mètode amb un consum energètic molt baix.
El mètode combina el tractament d'aigües residuals amb la dessalinització i consisteix en una osmosi on l'aigua es fa passar per unes membranes que retenen el 99,9% dels contaminants de tot tipus com metalls pesants o carboni i deixa passar només les molècules de liquid i és per açò que el procés és de baix cost. Una vegada passat aquest procés és mínim el tractament que l'agua rep per a poder ser totalment útil en qualsevol àmbit dels esmentats abans.
L'investigador comenta que la majoria d'aigua utilitzada als països àrids prové de la dessalinització i els processos per obtenir-la impliquen la crema d'hidrocarburs, i és precisament per aquest motiu que el mètode està agafant especial rellevància, ja que al tractar-se, com ja em dit, d'un procés d'osmosi el cost és molt inferior, cal apuntar que la reducció de pressupost no es deu sols al mètode sinó a les infraestructures utilitzades, etc. A més a més aquest projecte podria no utilitzar combustibles fòssils i implementar l'energia solar.
Amb aquest mètode a més d'aigua potable podrien obtenir-se minerals útils com a adobs, i metà que genere biogàs, per a açò és necessari que el mètode siga capaç d'extraure el màxim d'aigua possible per a deixar sols sòlids dels quals puguen ser extrets els minerals o implementar un reactor anaeròbic en el qual es produïsca biogàs.
Actualment el procés està en les seues primeres fases i s'està treballant meticulosament en ell per a que puga ser dut a la indústria.
Rordigo Vadallares Linares apunta que l'aigua està en un principi pensada per a ser reutilitzada a la indústria però la seua pretensió és que siga utilitzada per al consum humà, ja que aquest comenta que a pesar de la qualitat de l'aigua la gent no està totalment convençuda d'utilitzar-la, ja que es té més en compte d'on prové que la seua qualitat, encara que s'ha comprovat que és fins i tot millor que l'aigua de l'aixeta. El Centre d'Investigació de Desalació està treballant en campanyes que consciencien sobre la qualitat de l'aigua.
Aquest nom mètode d'obtenció d'aigua potable podria suposar un gran avanç.


Noticia orginal


Noticies relacionades







Video


I si la Via Làctia tinguera una altra galàxia dins?

Milions d'antigues galàxies, que els invesigadors consideraven quasi extingides, podrien en realitat «seguir vives» i romandre ocultes a la vista després de densos «escuts d'estels» robats a altres galàxies. Fins i tot la Via Làctia, la nostra llar espacial, podria «portar dins» una d'aquestes galàxies antigues. La troballa s'acaba de publicar en The Astrophysical Journal.

En 2005, els astrònoms van trobar que en l'Univers més jove i distant es donava un misteriós excés de galàxies esfèriques compactes. Aquestes galàxies, eren molt abundants fa uns 11.000 milions d'anys, però escassegen molt en l’actualitat.

Igual que els dinosaures van desaparèixer de la Terra després d'una col•lisió còsmica, les simulacions informàtiques mostren que aquests «dinosaures galàctics» de l'Univers primerenc van ser eliminats per mitjà de fusions i col•lisions d'unes galàxies contra unes altres. I són molts els astrònoms que pensen que aqueixa és la raó de la discrepància entre la seua antiga abundància i la seua actual escassetat.

No obstant açò, la idea de les col•lisions té un problema: si realment va haver-hi tantes fusions, hauríem d'estar veient encara moltes d'elles orbitant-se mútuament o en ruta de col•lisió. Cosa que no veiem.

Graham i els seus col•legues, no obstant açò, creuen haver trobat una explicació. I quan van fer una ullada més a prop als censos de galàxies de l'Univers local, van trobar que moltes d'elles havien sigut classificades erròniament. Una anàlisi més detallada de les imatges va revelar, per exemple, que 21 galàxies etiquetades com a grans núvols tridimensionals d'estels eren en realitat discos plans amb grans inflors en el centre.

Els resultats suggereixen que en realitat el nombre d'antigues galàxies esfèriques en l'Univers local és unes mil vegades superior al que es creia fins ara. La qual cosa, aquesta vegada sí, concorda amb el nombre de galàxies esfèriques de l'Univers primitiu.

Però Graham va més enllà. I sosté que almenys una part del bulb central de la nostra pròpia galàxia va poder, en un altre temps, haver sigut una d'aqueixes galàxies compactes.


Notícia original:

Notícies relacionades:

La Via Làctia des del cim d'un volcà en Hawaii

Descobreixen la galàxia més allunyada de la Via Làctia


Vídeo:

dijous, 14 de maig del 2015

Els babuins

Un equip d'investigadors dirigit des de la Universitat de Cambridge ( Regne Unit ) i l'organització benèfica internacional de conservació de la Societat Zoològica de Londres , assegura que els babuins chacma ( Papio cynocephalus ursinus ) opten per passar més temps amb exemplars de la seva mateixa edat , estatus i personalitat dins d'un grup. El treball es publica a la revista Royal Society Open Science .

Dins de les seves grans xarxes de ramats , amb el temps , les seves preferències socials es dicten generalment per l'edat, el rang, la personalitat i així successivament  , assegura Alecia Carter , coautora de l' estudi en el departament de Zoologia de la Universitat de Cambridge . Això passa amb els éssers humans tot el temps -afegeix el científic- , vam sortir amb persones que tenen els mateixos ingressos , religió , educació, etc. En essència , igual que els babuins.

Els experts creuen que això podria exercir de barrera per a la transferència de nova informació social a la rajada en general , ja que una investigació prèvia -realitzada per aquests mateix investigadors sobre babuins de la mateixa edat i personalitat- confirmava que els animals més joves i audaços són també més propensos a ser generadors d'informació : resolen problemes nous sobre recerca de menjar.

Els científics van seguir a dos grups de babuïns , des de l'alba fins al vespre , al Parc Natural Tsaobis de Namíbia (Àfrica ) , durant diversos mesos entre 2009 i 2014 , per observar els seus patrons de comportament. Aquest estudi és el primer a controlar les estructures de xarxes socials de babuïns en un període llarg de temps.

Noticia orginal:

Noticies relacionades
-Més informacio sobre els babuins


Video

El instrument NOMAD solución per al gas metà

Al gener de 2016 l'Agència Espacial Europea ( ESA ) llançarà ExoMars , una missió destinada a l'estudi de l'atmosfera i el subsòl del planeta vermell i , específicament , a la recerca de gasos amb possible importància biològica . L'Institut d'Astrofísica d'Andalusia ( IAA - CSIC ) ha dissenyat part de l'instrument NOMAD , una peça clau de l'orbital de ExoMars específicament dissenyada per estudiar el metà, un gas que a la Terra produeixen sobretot els éssers vius i la troballa del a Mart va suposar una sorpresa el 2004. l'instrument acaba d'enviar a l'ESA per a la seva integració en la missió.

Les dades de 2004 sobre el metà a Mart no eren concloents , perquè mostraven una variabilitat impossible , afirma José Juan López Moreno , investigador de l' IAA que lidera la participació espanyola en NOMAD . " El metà triga segles en degradar-se, de manera que la seva abundància hauria de ser constant en el temps. Per la seva banda, la missió Curiosity, després de més d'un any de recerca infructuosa , confirmava en 2014 l'existència de traces de metà al planeta vermell. "Fins aquest descobriment es tractava de mesures locals realitzades per instruments no dissenyats específicament per estudiar metà, i el problema estava una mica abandonat perquè no hi havia explicacions plausibles .

L'instrument NOMAD és un espectrògraf d'alta resolució amb una altíssima capacitat per mesurar compostos minoritaris, fins a cent vegades més gran que els dispositius utilitzats fins ara, que emprarà la tècnica de l'ocultació solar.Observant com el sol s'oculta després llimbs del planeta, és a dir , observant contínuament postes de sol i albades des de la seva òrbita, podrà deduir els components que formen l'atmosfera.

L'instrument s'ha dut a terme per un equip internacional de científics i enginyers i compta amb una important contribució del IAA , que s'ha encarregat de la realització i disseny de l'electrònica de l'instrument , l'ordinador central , la font d'alimentació i el programari .

Noticia original

Noticies relacionades
-Mes estudis que comproben este fet:
-Mes informacio sobre el gas metà:

Video

Un grup de físics, empassat per una misteriosa "núvol antimatèria"

El 2009 un grup de físics es van introduir per error en un violent front tempestuós i es van veure envoltat de sobte per un núvol d'antimatèria.

Un grupo de físicos, tragado por una misteriosa «nube de antimateria»Tot semblava transcórrer amb normalitat a bord fins que l'avió es va col·locar just a sobre d'una tempesta extremadament violenta. L'avió va ser sacsejat violentament i va començar a caure de forma sobtada. L'avió estava envoltat per un núvol de positrons. Una possible explicació per a la sobtada aparició de positrons és que l'avió mateix, d'alguna manera, influís sobre el medi elèctric de la tempesta.

 Les tempestes produeixen esclats de raigs gamma molt energètics, que poden al seu torn generar parells d'electrons i positrons quan interactuen amb el aire. Este fenomen amb positrons podria estar-nos dient alguna cosa nova sobre com es carreguen les tempestes i es formen els llamps.




Noticia original

Noticia relacionada




Sedentarisme, tan dolent com el tabac i
pitjor que la hipertensió.

El fàcil per als polítics -quan s'atreveixen a parlar de salut i medicina- centrar-se en si l'oferta assistència serà pública , privada o mixta i presumir que donen suport a una o l'altra , o les dues . El difícil és planificar a llarg termini perquè la salut dels ciutadans es ressenti com menys , millor.

Sempre serà necessària la medicina assistencial , sempre caldrà apedaçar malalties cròniques i sempre caldrà intentar alleujar sofriments provocats per les malalties. No obstant això, aquest sempre no pot amagar més la necessitat imperiosa d'incorporar la promoció de la salut en totes la agendes polítiques i socials si volem mantenir el grau de benestar que tenen la majoria dels països desenvolupats.
La conclusió és clara : fins i tot en les persones grans l'exercici físic protegeix i disminueix en un 40% la mortalitat quan es comparen poblacions similars però que són fonamentalment sedentàries .


No hi ha pressupost en un sol país ( fins al més ric ) que pugui mantenir una medicina reactiva i poc curativa enfrontada a la pandèmia d'obesitat , diabetis , malalties cardiovasculars i càncer que se'ns acosta .Cal comprometre a tots els ciutadans en l'obstinació d'hàbits de vida saludables encara que els dirigents -que són els que administren els diners de tots els impostos- han de fer així mateix els seus deures, legislant , ajudant, finançat programes , impulsant estudis de calat que segueixin provant amb la ciència a la mà l'excel·lència d'aquestes estratègies . El dolent és que hi ha molt pocs d'un o altre partit que sàpiguen de sanitat i salut.


















MART TE CONDICIONS PER A FORMAR AIGUA LIQUIDA


MART TE CONDICIONS PER A FORMAR AIGUA LIQUIDA

En gran part de la superfície de Mart, almenys en els cinc primers centímetres de sòl, es formen durant la nit gotes d'aigua salada -salmorra- a l'estil de la rosada que apareix a la Terra quan la humitat es condensa per efecte del fred. Després, quan les temperatures remunten a l'arribar el dia, l'aigua s'evapora i es reinicia el cicle. Això és almenys el que suggereix l'anàlisi d'unes dades obtingudes pel robot Curiosity, de la NASA, que han encapçalat especialistes del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Al llarg de les últimes dues dècades s'havien acumulat nombroses proves que certificaven l'existència de gel d'aigua al Mart actual, però la troballa és un dels principals indicis, si no el millor, que l'aigua també s'hi pot trobar en estat líquid.
Malgrat que la temperatura a la zona analitzada pel Curiosity a Mart pot baixar a la nit a 50 i fins i tot a 70 graus sota zero, les condicions del terreny i la pressió atmosfèrica permeten que a «les capes més superficials del sòl s'hi formin gotes», comenta a aquest diari la coautora de l'informe María Paz Zorzano, investigadora del Centre d'Astrobiologia de Madrid, institut mixt CSIC-INTA. «No parlem de gel, sinó d'aigua», insisteix. Aquest procés, conegut com a deliqüescència, és possible gràcies a la presència al sòl de perclorats, sals de clor que tenen capacitat per absorbir el vapor d'aigua i mantenir-lo líquid. Zorzano posa per analogia el cas de l'aigua marina a la Terra, amb un punt de congelació que baixa si té molta salinitat. «Perquè hi hagi aigua líquida a Mart a la nit és imprescindible que estigui associada a sals», afegeix.

LINKS:http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/curiosity-troba-els-indicis-mes-clars-daigua-liquida-mart-4097258
Disminució de tórtores en un 30% a España.


La tórtora europea ( Streptopelia turtur ) ha estat nomenada Au de l'Any 2015 per l'organització conservacionista SEO / Bird Life , un títol amb el qual es pretén alertar sobre espècies que pateixen problemes de conservació. Segons les dades del programa de seguiment SACRE , la població d'aquesta espècie ha baixat un 29,9% entre 1998 i 2013.

Es tracta de l'únic membre de la família dels coloms que realitza una llarga migració, de més de 4.000 quilòmetres , ja que passa la tardor i l'hivern a l'Àfrica subsahariana.
'No es coneixen amb precisió les causes  de la caiguda poblacional de l'espècie' ens asegura Juan Carlos Atienza.
Un altre factor addicional és el problema de la sobrecaza , que només està prohibida en tres comunitats autònomes : Cantàbria, Astúries i Canàries. A Espanya s'efectua gairebé la meitat de la caça de tórtores europees que es produeix en els països de la UE.

  No obstant això , sí que ha destacat que els principals problemes són els que tenen a veure amb la mala conservació dels hàbitats per la intensificació i abandonament dels mitjans agrícoles.


En un comunicat signat per 40 científics , SEO / Bird Life sol·licita la inclusió de la tórtora europea en el Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades , dins de la categoria de " vulnerable ". 

Obtenen vi amb menys alcohol sense alterar l'equilibri sensorial

Notícia original

Un equip d'investigadors amb participació de membres del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), a Espanya, ha desenvolupat un nou mètode per a reduir, sense provocar alteracions en l'equilibri sensorial, entre dos i quatre graus la quantitat d'alcohol en el vi.

Aquests graus de més emmascaren part de la seua riquesa aromàtica i, en cas d'un consum excessiu, tenen conseqüències negatives per a la salut. Els científics, que publiquen els seus resultats en la revista Applied Microbiology and Biotechnology, han aconseguit controlar el metabolisme de la levadura perquè produïsquen menys alcohol a partir de la mateixa quantitat de sucre.


El nou sistema empra levadures no convencionals i aprofita la seua capacitat perquè respiren part del sucre del most en lloc de fermentar-ho, gràcies a una aportació controlada d'oxigen. “Com més sucre siga consumit pels llevats mitjançant respiració, més es reduirà el grau alcohòlic del vi”


El calentamiento del océano también derrite el hielo antártico

El calentamiento del océano también derrite el hielo antártico

Esto es Larsen C, una de las mayores plataformas de hielo de la Antártida. Según un estudio del British Atlantic Survey, consejo de investigación del medioambiente natural, está haciéndose más fina tanto por arriba como por abajo. Sus vecinos Larsen A y B se derrumbaron en 1995 y 2002.
El informe asegura que Larsen C se está derritiendo no solo por la calidez del aire. La barrera de hielo se está reduciendo también por el calentamiento del océano. Hasta ahora, los científicos no estaban seguros sobre el papel de los océanos en la desaparición de las placas de hielo. 
El derretimiento de Larsen C contribuirá al aumento del nivel del mar.

“Cuando se perdieron Larsen A y B, la disminución de los glaciares detrás de ellos se aceleró y contribuyen ahora significativamente a la subida del nivel del mar de toda la Antártida”, dice David Vaugham, geólogo del British Antartic Survey.“Larsen C es mayor, y su pérdida en los próximos decenios aumentaría las proyecciones de subida del nivel del mar para el año 2 100. Calculamos que en 2100 este estará más de 50 cm por encima del nivel actual, y que causará problemas en las ciudades costeras y de poca altitud”.

La plataforma Larsen C recibe su nombre del capitán Carl Anton Larsen, del ballenero noruego Jason, que navegó a lo largo de la barrera de hielo en 1893. 
Durante un período de quince años, entre 1998 y 2012, un equipo de investigación combinó datos de satélite con los sondeos de ocho radares.
Descubrió que la plataforma había perdido un promedio de cuatro metros de hielo y se había reducido una media de un metro en la superficie.
La península antártica es una de las regiones de la tierra que sufre un calentamiento más rápido, con un incremento de las temperaturas de 2,5 grados centígrados en los últimos cincuenta años. Los científicos advierten de que la pérdida de las plataformas glaciares podría acarrear consecuencias dramáticas para el planeta.

Gens que curen transtor de la sang.



Investigadors de l'NSW d'Austràlia han demostrat que el canvi d'una sola lletra de l'ADN dels glòbuls vermells de la sang humana augmenta la seva producció de l'hemoglobina que transporta l'oxigen.

Es necessita més investigació abans que pugui ser provat en persones com una possible cura per a malalties greus de la sang. L'estudi es publica a la revista "Nature Communications".

La edición de genes ofrece una curación para algunos trastornos de la sangreLes mutacions que afecten l'hemoglobina adulta es troben entre els més comuns de totes les mutacions genètiques humanes. Les persones que hereten dos gens mutants pateixen malalties mortals com l'anèmia de cèl·lules falciformes i la talassèmia, que requereixen tractament de per vida amb transfusions de sang i medicaments.

Si finalment mostra que és eficaç i segura, oferiria avantatges significatius sobre altres enfocaments, com la teràpia gènica convencional, en la qual els virus s'utilitzen per transportar gens sans cel·la per reemplaçar el gen defectuós.

Noticia original

Noticia relacionada

La coexistència entre blat de moro modificat genèticament i convencional és possible

Un estudi, amb participació de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, en el marc del projecte europeu de recerca Practical Implementation of Coexistence in Europe (PRICE), assenyala les mesures a seguir per evitar la presència accidental de blat de moro MG en camps convencionals.

Aquestes pràctiques eviten o redueixen la pol•linització creuada i, per tant, s'evita superar el llindar del 0,9% de presència no desitjada de blat de moro MG en camps convencionals. El 0,9% és el valor per sobre del que un producte s'ha d'etiquetar com MG, segons la legislació actual.

El projecte de recerca PRICE ha realitzat una sèrie de seguiments en parcel•les de blat de moro modificat genèticament i convencional al Baix Empordà, aplicant les recomanacions de l'Associació Nacional d'obtentors Vegetals (ANOVE).

D'altra banda, els assajos de camp duts a terme a Alemanya, la República Txeca i Catalunya amb blat de moro androestèril (no productor de pol•len), han mostrat que podria ser també una estratègia de contenció biològica eficaç per assegurar la coexistència. El projecte conclou que, amb aquestes mesures s'evitaria la presència accidental de blat de moro MG en camps convencionals, deguda a la pol•linització creuada.

Finalment, en el transcurs del projecte PRICE, també s'ha desenvolupat un nou mètode de mostreig simplificat, ràpid i econòmicament competitiu, que permetria quantificar la presència de blat de moro MG en camps sembrats amb blat de moro convencional.

Notícia relacionada

Notícia original

Video

Consumir melatonina durant sis setmanes redueix el greix al fetge

En un estudi amb rates que Zucker recentment publicat en el Journal of Pineal Research, els investigadors de la Universitat de Granada, Hospital Universitario La Paz (Madrid) i la Universitat de Texas (EUA) han demostrat que l'administració de melatonina - una hormona natural que segrega l'organisme humà, però que també pot ser sintetitzat artificialment - durant sis setmanes ajuda a reduir l'acumulació de greix al fetge no alcohòliques.

Esteatosi hepàtica és la primera etapa del no alcohòliques esteatosi hepàtica, on (la cèl·lula forn) mitocondrial causant la disfunció juga un paper decisiu en el desenvolupament i Patogènesi d'esteatosi, estretament relacionat amb l'obesitat i diabetis.


Aquesta nova troballa també va ser associat amb una optimització de la inflamació del fetge, que es manifesta per una disminució de la transaminasa en sèrum (ALT) i la millora de la Histopatologia de fetge i la funció mitocondrial en rates obeses tractats amb melatonina. L'estudi va ser dut a terme per un equip multidisciplinari d'investigadors, dirigits per el Departament de Farmacologia i l'Institut de Neurociències de la Universitat de Granada i dirigit pel Professor Ahmad Agil. G. Fernández Vázquez, servei d'Endocrinologia i nutrició de la University Hospital La Paz de Madrid i R. Reiter, del Departament de Biologia estructural de la Universitat de Texas a San Antonio (USA) també han col·laborat.

Petjades 4D de dinosaures a Terol

Els paleontòlegs han trobat centenars de noves petjades de dinosaures a Terol en un megayacimient d'empremtes del Cretaci anomenat Teruel Barremian Megatracksite. Entre totes elles, destaquen les d'Alcalá de la Selva.

La característica principal d'aquests fòssils, que es presenten en forma de farcits, és que mostren la impressió reticulada de la pell i les estries de lliscament que generaven els dinosaures durant el moviment de les seves potes a l'enfonsar en el fang sobre el qual van trepitjar.

A aquestes empremtes o icnites se les ha anomenat 'empremtes 4D' (o 4D Tracks) ja que en elles s'ha 'fossilitzat' el temps implicat en la seva formació.

Notícia relacionada

Notícia original

Vídeo

L’epilèpsia redueix la generació de noves neurones


Investigadors Ikerbasque centrat Achucarro Basque Center per a la neurociència, han descobert una nova propietat de cèl·lules mare neurals de l'hipocamp mitjançant un model d'epilèpsia en ratolins transgènics. El treball ha estat publicat a la revista cèl·lula mare Cell.

Empleat un model de ratolins transgènics, experts en epilèpsia han trobat que les cèl·lules mare neurals de l'hipocamp ja no generen noves neurones i es transformen en astròcits reactius, un tipus de cèl·lula que promou la inflamació i interromp la comunicació entre les neurones.


Juan Manuel Encinas, responsable de l'estudi, assenyala que gràcies a aquest descobriment, "sabem millor el funcionament de les cèl·lules mare neurals.

Hem demostrat que a més de generar neurones i astròcits, les cèl·lules mare neuronals de hipocamp adults poden generar astròcits reactius després d'un atac epilèptic". Si aconseguim preservar la població de cèl·lules mare neurals i la seva capacitat de generar noves neurones en humans, potser seria possible prevenir el desenvolupament de certs símptomes associats amb l'epilèpsia i segurament mitigar el dany que es produeix en el hipocamp.

En d'aquest projecte, els autors han col·laborat amb grups de recerca d'institucions com Baylor College of Medicine de Houston (EUA); i la Catòlica Universitat de Lovaina (Bèlgica), al mateix Centre Achucarro i servei de l'expressió gènica de la UPV/EHU.

La mortalitat infantil s'ha reduït gairebé a la meitat des de 1990

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha fet públiques les dades de les estadístiques mundials de salut, que analitzen els avenços aconseguits en relació als Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de les Nacions Unides -les metes establertes pels governs en l'any 2000 per eliminar la pobresa- en cada un dels 194 països dels quals disposa de dades.

A finals d'aquest any, si continuen les tendències actuals, el món haurà assolit els objectius globals per a l'epidèmia de VIH, malària i tuberculosi i l'augment de l'accés a aigua potable. També s'han fet progressos substancials en la reducció de la desnutrició infantil, la mortalitat materna i infantil i en l'augment de l'accés a serveis de sanejament bàsic.

Un dels majors progressos que s'ha assolit en la supervivència infantil a tot el món. Des de 1990, la mortalitat infantil s'ha reduït gairebé a la meitat -des unes 90 morts per cada 1.000 nascuts vius a 46 morts per cada 1.000 nascuts vius en 2013-.


En l'actualitat, les principals causes de mort de nens menors de 5 anys són complicacions en el part prematur, pneumònia, asfíxia al néixer i diarrea. D'altra banda, el nombre de dones que va morir a causa de complicacions durant l'embaràs i el part gairebé s'ha reduït a la meitat entre 1990 i 2013.

Segons les dades emeses per l'OMS, els països han començat a reduir la propagació del VIH, amb un nombre de noves infeccions reportades en 2013 de 2,1 milions de persones, enfront dels 3,4 milions el 2001.



Links:

Noticia original

Noticia relacionada



ESPÈCIES MARINES DETECTEN LA PRESENCIA DE FÀRMACS EN ECOSISTEMES ACUÀTICS. 


Investigadors de la Universitat de Cadis, entre ells Gabriela Aguirre, han treballat en l'anàlisi bioquímica de les espècies marines, que tenen una alta sensibilitat a les condicions del seu hàbitat.
Productes farmacèutics poden ser contaminants, ja que aquests arriben al mar perquè el cos humà no els metabolitza completament.
En el laboratori es van fer proves, introduint organismes amb fàrmacs dissolts. L'objectiu era comprovar si la seua supervivència continuava.
Els resultats van ser que les espècies podien ser utilitzades com bioindicadors.
També han utilitzat quatre fàrmacs (cafeïna, ibuprofèn, carbamazepina i rovocina). Encara que pocs entren al mar existeix una exposició crònica dels organismes. Per això els científics afirmen clarament que encara que els fàrmacs són beneficiosos per als humans a les altres espècies els perjudica.



Noticia original

Noticia relacionada 1

Noticia relacionada 2

Sedentarisme, tan dolent com el tabac i pitjor que la hipertensió

El senzill en sanitat és receptar pastilles, que després molts no les solen prendre. El difícil és planificar a llarg termini perquè la salut dels ciutadans es ressenti com menys, millor. Els temps en què el òptim era construir hospitals, carregats de tecnologia ultramoderna i portar més i millors medicaments a les farmàcies fa temps que haurien d'haver-se moderat.

Sempre serà necessària la medicina assistencial, sempre caldrà apedaçar malalties cròniques i sempre caldrà intentar alleujar sofriments provocats per les malalties. No obstant això, aquest sempre no pot amagar més la necessitat imperiosa d'incorporar la promoció de la salut en totes la agendes polítiques i socials si volem mantenir el grau de benestar que tenen la majoria dels països desenvolupats. I de què presumim un dia darrere l'altre.

Un grupo de personas corriendo en el Parque de El Retiro.

La conclusió és clara: fins i tot en les persones grans l'exercici físic protegeix i disminueix en un 40% la mortalitat quan es comparen poblacions similars però que són fonamentalment sedentàries. Pocs medicaments poden presumir d'aquest percentatge. No hi ha pressupost en un sol país (fins al més ric) que pugui mantenir una medicina reactiva i poc curativa enfrontada a la pandèmia d'obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i càncer que se'ns acosta.

Cal comprometre a tots els ciutadans en l'obstinació d'hàbits de vida saludables encara que els dirigents -que són els que administren els diners de tots els impostos- han de fer així mateix els seus deures, legislant, ajudant, finançat programes, impulsant estudis de calat que segueixin provant amb la ciència a la mà l'excel·lència d'aquestes estratègies. El dolent és que hi ha molt pocs d'un o altre partit que sàpiguen de sanitat i salut. I hi ha menys encara que vulguin governar pensant més enllà del curt termini.



Links:

Noticia original

Noticia relacionada



Compost metàl·lic capaç de surar sobre l'aigua


Uns investigadors han demostrat un nou material compost de matriu metàl·lica que és tan lleuger que pot surar en l'aigua. Un vaixell fet d'aquesta classe de materials lleugers no s'enfonsaria encara que sofrís perforacions en la seva estructura. El nou material també promet economitzar combustible d'automoció a causa que combina lleugeresa amb resistència a la calor.

Encara que les escumes sintàctiques estan disponibles des de fa molts anys, est és el primer desenvolupament d'una escuma sintàctica de material compost de matriu metàl·lica que aconsegueix ser tan lleuger. El treball és obra d'experts de l'Escola Politècnica d'Enginyeria de la Universitat de Nova York, en Brooklyn, Estats Units, i l'empresa nord-americana Deep Springs Technology.

Aquest material compost de matriu d'aliatge de magnesi desenvolupat per l'equip de Nikhil Gupta està reforçat amb partícules huecas de carbur de silici i té una densitat de sol 0,92 grams per centímetre cúbic, menor que la d'1,0 grams per centímetre cúbic que posseeix l'aigua líquida. No solament té una densitat més baixa que la de l'aigua; també és el bastant fort per suportar les rigoroses condicions que imperen en l'entorn marí.

En anys recents s'han dedicat esforços notables al desenvolupament de materials compostos lleugers de matriu de polímer, per reemplaçar les peces més pesades basades en metalls i presents en automòbils i embarcacions. La tecnologia per al nou material compost està ja molt propera a la maduresa i podria ser inclosa en prototips per al seu assaig en uns tres anys.



Noticia original
Noticia relacionada

Sedentarisme, tan mal com el tabac i pijor que l'hipertensió



El senzill en sanitat és receptar pastilles, que després molts no les solen prendre. El difícil és planificar a llarg termini perquè la salut dels ciutadans es ressenti com menys, millor.


En el nombre d'avui del British Medical Journal es publica un article més dels molts que estan veient la llum en els últims mesos sobre la transcendència de l'estil de vida a l'hora de disminuir molt significativament els riscos d'emmalaltir. Es tracta d'un treball noruec, realitzat a la Universitat d'Oslo, en el qual s'han seguit durant 15 anys a gairebé 6.000 homes que l'any 2000 tenien almenys 70 anys, avaluant si l'exercici físic moderat podia ser un element que protegís la salut cardiovascular i el risc de morir.


La conclusió és clara: fins i tot en les persones majors l'exercici físic protegeix i disminueix en un 40% la mortalitat quan es comparen poblacions similars però que són fonamentalment sedentàries. Pocs medicaments poden presumir d'aquest percentatge.


Els autors conclouen que el sedentarisme és un factor de risc d'enorme magnitud, tan perillós com l'és el tabaquisme i major fins i tot del que és la hipertensió.







Noticia original
Noticia relacionada

Els ratolins desenvolupen addicció a la xocolata

L'obesitat i els trastorns mèdics associats representen un gran problema en els països desenvolupats, la prevalença continua creixent de manera important en els últims anys. Estudis recents han relacionat l'obesitat i els trastorns d'ingesta alimentària amb malalties d'un perfil addictiu que podrien compartir substrats biològics similars als implicats en l'addicció a drogues.


Aquest comportament de tipus addictiu es va induir mitjançant l'ocupació de menjar d'alta palatabilitat amb gust a xocolata que els ratolins havien de buscar de manera activa en una caixa de comportament operant. 


Els ratolins van persistir també en la resposta a la palanca activa tot i que aquesta resposta donava lloc a una petita estimulació elèctrica desagradable abans de rebre el menjar. Així mateix, perdien la seva capacitat per controlar la resposta de recerca de més quantitat.

Els animals que van desenvolupar aquest comportament de tipus addictiu van presentar importants alteracions en la metilació de la seqüència d'ADN que codifica per al receptor cannabinoide CB1, el qual exerceix també un paper crucial en l'addicció a drogues.

En aquest treball han participat investigadors membres del Laboratori de Neurofarmacologia del CEXS de la UPF, conjuntament amb investigadors de la Universitat de Teramo i de la Fundació Santa Lúcia de Roma (Itàlia), i de l'Institut Karolinska d'Estocolm (Suècia), dirigits per Rafael Maldonado.


Links:

Noticia original

Altra noticia relacionada



L'ORITGE DE L'ADN

                  

                     L'ORITGE DE L'ADN
[Img #27566]

L'ADN és sinònim de vida, però, on es va originar? Una forma de respondre a aquesta pregunta és intentar recrear les condicions de l'entorn en què es van formar els precursors moleculars de l'ADN. Aquests precursors són estructures de carboni en forma d'anell amb àtoms de nitrogen incrustats, components clau de les nucleobases, que al seu torn són els "maons" de la doble hèlix.

Ara, uns investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Berkeley Lab) a Califòrnia, la Universitat de Hawaii a Manoa, ambdues institucions als Estats Units, i altres entitats, han mostrat per primera vegada que certs punts calents còsmics, com els que hi ha prop de estrelles amb la química adequada, podrien ser entorns excel·lents per a la creació d'aquests anells moleculars que contenen nitrogen.

L'equip internacional de Musahid Ahmed i Ralf Kaiser ha presentat els resultats d'un experiment en el qual ells i els seus col·legues van recrear les condicions existents prop d'estrelles moribundes riques en carboni, amb l'objectiu de trobar vies de formació de les importants molècules.

És la primera vegada que s'observa una reacció calenta d'aquesta classe. No és fàcil per als àtoms de carboni formar anells que continguin nitrogen. Però el nou treball demostra la possibilitat d'una via calenta de reaccions gasoses, que Ahmed diu col·loquialment la "barbacoa còsmica".

Durant dècades, els astrònoms han apuntat els seus telescopis cap a l'espai a la recerca de signatures químiques delatadoras d'aquests anells dobles de carboni que contenen nitrogen. S'han centrat principalment en l'espai entre les estrelles anomenat medi interestel·lar. Si bé l'entorn estel·lar ha estat considerat un candidat probable per a la formació d'estructures de carboni en forma d'anell, ningú havia passat molt de temps buscant aquí anells de carboni que continguin nitrogen.

LINK: http://noticiasdelaciencia.com/not/14070/-un-origen-caliente-para-la-vida-/
ALTRES LINKS: http://es.wikipedia.org/wiki/%C3%81cido_desoxirribonucleico
                              http://www.galileog.com/ciencia/biologia/adn/adn1.htm

Compost metàl·lic capaç de surar sobre el aigua

Notícia original

Uns investigadors han demostrat un nou material compost de matriu metàl·lica que és tan lleuger que pot surar en l'aigua. Un vaixell fet d'aquesta classe de materials lleugers no s'enfonsaria encara que patira perforacions en la seua estructura. Tambe es resistent a la calor

Aquest és el primer desenvolupament d'una escuma sintàctica de material compost de matriu metàl·lica que aconsegueix ser tan lleuger. El treball és obra d'experts de l'Escola Politècnica d'Enginyeria de la Universitat de Nova York, en Brooklyn, Estats Units, i l'empresa nord-americana Deep Springs Technology

Aquest material compost de matriu d'aliatge de magnesi desenvolupat per l'equip de Nikhil Gupta està reforçat amb partícules de carbur de silici i té una densitat de sols 0,92 grams per centímetre cúbic, menor que la d'1,0 grams per centímetre cúbic que posseeix l'aigua líquida. No solament té una densitat més baixa que la de l'aigua; també és el bastant fort per a suportar les rigoroses condicions que imperen en l'entorn marí.


Notícia relacionada
Notícia relacionada
Notícia relacionada
El verano europeo se ha alargado seis días por década en los últimos 35 años

Investigadores de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, de la Universidad Complutense de Madrid y del Instituto de Geociencias dle CSIC revelan que factores como el el calentamiento global y la Oscilación Multidecadal del Atlántico han contribuido a que el verano europeo se haya alargado de forma significativa desde finales de la década de los 70 a un ritmo medio de unos seis días por década.

El alargamiento del verano alcanzaba valores de entre 5 y 12 días por década sobre el oeste de Europa y la región del Mediterráneo

El estudio, que se publicará en la revista Journal of Climate, analiza la variabilidad multidecadal de las fechas de inicio y final así como de la duración del verano. Para calcular el momento de inicio y final del verano los investigadores han creado un algoritmo objetivo basado en umbrales locales de temperatura que han aplicado a la base de datos E-OBS, formada a partir de datos diarios de temperatura recogidos en observatorios de toda Europa, para el periodo 1950-2012.

Los resultados revelan un alargamiento promedio del verano de 2,4 días por década para el periodo 1950-2012. Sin embargo, esta tendencia está confinada al periodo posterior a 1979 cuando el alargamiento alcanzaba valores de entre 5 y 12 días por década sobre el oeste de Europa y la región del Mediterráneo.


Este trabajo muestra cómo los cambios encontrados en la duración del verano pueden explicarse por una superposición de la señal de la Oscilación Multidecadal del Atlántico –un modo de variabilidad natural caracterizado por cambios en la temperatura superficial del Atlántico norte–, y de una tendencia de larga duración hacia veranos más largos asociada al calentamiento global de origen antropogénico.