dimecres, 30 d’abril del 2014

MUSCULS ARTIFICIALS QUE FARAN ALS ROBOTS MILLORS QUE ALS HUMANS





La creació de músculs artificials està un passet més prop, però no parlem només de músculs artificials que imiten exactament als músculs humans, si no que a més els superaren amb diferencia. L'avanç ha sigut realitzat per científics de la Universitat de Texas, i seran capaços d'expandir-se i contraure's fins en un 220% en qüestió de milisegundos amb tan sols aplicar-li un simple voltatge, són mes fort que l'acer i mes durs que el diamant. Com no podia ser d'una altra forma, açò s'aconseguix gràcies a la nanotecnologia, concretament milions de nano-fibres trenades unes amb altres creant així un material flexible i al mateix temps extremadament fort i resistent. També serà lleuger, tot just 1.5 mil•ligrams del material és prou per a cobrir una àrea de 30 metres quadrats. Donada la seua altíssima resistència a la temperatura (poden operar des dels -196°C fins als 1538°C) , podran ser utilitzats en operacions extremes terrestres però també en futur en missions espacials.




Videos:


noticias relacionadas:

- Fabrican musculos artificiales con hilo de pescar 100 veces mas potentes


- Los cientificos utilizan tanza e hilo para crear musculos

noticia original:



dimecres, 23 d’abril del 2014

Perquè continuem perdent les claus de casa?


A  les oficines d’objectes perduts trobem coses de tot tipus, des de mòbils fins a  cadires de rodes, el que demostra el caràcter de la memòria humana. Però… I la quantitat d’objectes que nosaltres mateixa extraviem en la nostra pròpia casa? .
Una persona extravia de mitjana uns 9 objectes quotidians i necessita 15 minuts per a tornar-ho a trobar i aquest fet no te res a veure en l’edat, es dóna tant en joves com en adults. Estudis revelen que les causes d’aquestos lapsus de memòria són per herència genètica, a acusa de la variació en el gen receptor de dopamina D2 (DRD2) que les fa  més propenses als fallos de memòria, i a banda cal sumar l’extrés, la fatiga, les múltiples faenes que portem a terme i en casos més greus depressions o trastorns per dèficit d’atenció.
El que ocorre es un fallo entre el moment en que deixem un objecte en un lloc on no som capaços de activar la nostra memòria per tal de codificar el que estem fent i entre quan intentem recuperar aquesta informació. Per exemple, si deixem unes ulleres de sol al damunt del moble de l’entrada de casa,el nostre hipocamp “fa una foto” del moment, foto a  la que recurirem quan fem memòria per tal de buscar les ulleres. Si no prestem atenció en el moment en que codifiquem la informació (fem la foto) haurem perdut el objecte.
Influeixen ací els canvis d’ànim entre el moment de codificació i el de recuperació o també si hem sofert necessitats primàries entre aquest període.

Fins ací la genètica i el funcionament del nostre cervell però aquestos lapsus també tenen que veure en la vida moderna d’avui,tan frenètica i amb sobrecàrrega d’informació, per això aquesta desmemòria es anomenada pels científics “síndrome de la vida ocupada”. Els mateixos científics posen solucions per as impedir-ho, com adjudicar un lloc en casa per a cada cosa i sempre deixar-ho allí, recitar en veu alta el que fas, com per exemple, “Vaig a deixar les claus damunt l’aparador” o inclús imaginar-se , abans d’anar a comprar, allò que ens fa falta realment i que sempre se’ns oblida comprar, com per exemple, hauríem de visualitzar una barra de pa, un pollastre i unes tomaques.

Notícia original:

Notícies relacionades:

Truc per a trobar les claus perdudes

Com evitar ser despistat-Psicoblog

Video:
A continuación un video amb alguns consells per a exercitar i millorar la nostra memòria :


un respir

Els boscos tropicals d’indonèsia alberguen una gran biodiversitat d’espècies animals com vegetals, plantes superiors i inferiors, a hores d’ara esta greument amenaçada i especialment l’orangutan , ja que aquest viu a aquestes selves i estan sent arrasades per a la obtenció d’oli de palma per a la producció de productes alimentaris, a més de altres per a l’obtenció de fusta per a paper.

El causant d’aquesta desforestació és nestlé per a obtindre oli de palma per a produir kit-kat i altres productes com gelats etc, nestlé desforesta a l’any grans extensions fent retrocedir l’hàbitat dels orangutans, a més de altres empreses que també talen per obtindre aquest oli per a produir sabons com H&S jhonnson & jhonnson, que segons uns informes estarà extint d’ací uns 20 anys en estat salvatge, sinó es prenen mesures series per a preservar el seu habitat.

Altra de les grans preocupacions que hi ha es la tala massiva per a obtindre paper , l’empresa asiàtica pulp and paper, industries del joguet etc, abusen d’aquesta selva tan important per al planeta com per a nosaltres mateixa.


noticia principal
noticia secundaria
noticia secundaria

El Chagas a Espanya


Tal i com afirma Rogelio López-Vélez, cap del Servici d’Infermetats Tropicals de l’Hospital Ramón y Cajal de Madrid, la infermetat del Chagas,  es causada per un paràsit propi de Sud-Amèrica i que a Espanya afecta entre 35000 i 40000 persones. A més, aquesta infermetat tarda en mostrar els seus símptomes i per tant dificulta poder tractar-la a temps.
El bacteri que la produeix es diu Trypanosoma cruzi  i afecta entre uns 8 i 10 milions de persones al món. Pel que fa a Espanya, dos terços dels afectats son dones, entre els 30 i 40 anys i el 90% són procedents de Bolívia. Com que la seua presencia es deu en gran part als fluxos migratoris, els nostres experts no coneixent amb profunditat la infermetat.
Però, i com pot ser transmesa? Als països llatinoamericans, la seua transmissió es deu a la “vinchuca”, un insecte que transmet el paràsit i que després de que la persona es rasque provoca que el paràsit s’introduisca al corrent sanguini. Encara que la seua transmissió també es pot produir per la ingesta d’aliments contaminats, fonamentalment sucs.
D’altra banda, als països on la infermetat no és endèmica, la seua transmissió esta provocada per transfusions de sang o per un embaràs on la transmissió és vertical (de mare a fill) i amb menys freqüència, a través de transplantaments d’òrgans.

Noticia original

Notícies relacionades
“La enfermedades tropicales han dejado de ser exóticas”

La emigració i el mal de Chagas

OMS sobre Chagas

Vídeos relacionats





Mal de Chagas en Argentina


ADN contra les infeccions alimentàries


Gran part de les infeccions bacterianes es deuen a que un bacteri arriba fins al nostre organisme quan l’ingerim, alguns exemples són Campylobacter, Listeria, E.Coli , Salmonella 
Encara que s’ha pogut eradicar gran part de la seva expansió, de vegades sorgeixen alguns brots i infeccions. Segons un informe oficial, en 2012 es produiren 214000 infeccions alimentàries a tota Europa.
Per tal d’avançar amb aquesta prevenció, segons els Centres de Control i Preveció d’infermetats , Estats Units ha financiat la investigació per a seqüenciar el genoma de gran part dels bacteris implicats en les infeccions alimentàries amb l’objectiu de frenar i intentar prevenir els casos d’infecció.
El primer pas ha sigut analitzar l’ADN de les infeccions provocades per Listeria,  ja que suposa un perill per a les dones embarassades i és la tercera bacteria més important que causa aquest tipus d’infeccions. Pot entrar a l’organisme a través del consum de verdures, carn o llet sense pasteuritzar.
Encara que aquesta tècnica no s’ha extés, si que s’ha utilitzat per al brots perillosos de grip aviar. A més, es consdera que si el projecte funciona, pot suposar un gran avanç pel que fa a ña seguretat alimentària.

Noticia original 

Notícies relacionades

Casos d’intoxicació alimentària

Proves d’ADN per a detectar l’origen d’una intoxicació alimentària

Tot i més sobre les intoxicacions alimentàries

Vídeo relacionat


Bactèria capaç de viure d’electricitat i llum solar.

És habitual l’ús d’electrons en organismes vius. Però no ho és tant l’ús que alguns microbis fan d’un procés anomenat transferència extracel•lular d’electrons, consistent en el trànsit d’electrons dins i fora de les cèl•lules.
Una investigació detallada, a càrrec del equip de Peter Girguis i Arpita Bose, de la universitat de Harvard, ha demostrat que la bactèria Rhodopseudomonas palustris pot utilitzar la conductivitat per extraure de manera natural els electrons de mineral que estan baix capes de terra o sediments, mentre roman a la superfície, ja que absorbeix la llum del Sol per produir energia.
Els microbis estudiats en aquesta investigació depenen de la llum solar per a generar energia, però el ferro que necessiten es troba a sovint en sediments baix la superfície. Per a aplegar a ell des de la superfície en la què deuen romandre, estos microbis han desenvolupat una estratègia inusual: Prenen els electrons a través de minerals conductors naturals. I com els microbis capturen electrons d’àtoms de ferro, poden crear cristalls d’òxid de ferro que es precipiten al sòl del seu entorn. Amb el temps, aquestos cristalls poden ser conductors i actuar com a un circuit, permetent-li al bacteri oxidar minerals que d’altra forma no oxidaria, per no poder aplegar a ells.


Notícies relacionades:

dimarts, 22 d’abril del 2014

prospeccions petrolíferes

La música de les profunditats marines s'assemblava fins fa alguns anys a la d'un bosc en el qual alguns dels seus ocells tenen la mida de vagons de tren. Michel André (Tolosa, 1963),amb aquestes boniques paraules del biòleg, parlarem de les prospeccions de petroli que van a realitzar a les illes canàries i les illes balears.

Aquestes prospeccions es realitzen mitjançant ones acústiques que travessen l’escorça terrestre per a localitzar energia fòssil si hi ha petroli o altre mineral rebotarà i serà detectat per el receptor d’ona.

Els danys que provoquen aquesta mena d’activitats son irreparables per a tota forma de vida que hi es trobe dins del trajecte de l’ona, aquesta contaminació acústica afecta tot el sistema marí i per suposat moriria quasi tota la vida que abastisca aquesta ona.
Aquesta agressió y pressió humana al fons marí acabarà amb tota la vida marina.





noticia principal
noticia secundaria 

Adéu, abelles.

Un estudi realitzat per la plataforma greenpeace revela que el pol•len de les abelles conté 54 substancies químiques diferents els quals podem trobar diverses substancies com el ddt o imidacloprid insecticides mortals.

L’agricultura industrial emprada a Europa esta sent un detonat per a les abelles ja que aquestes moren a causa dels insecticides que llancen  industrialment, l’ importància de les abelles es vital per a pol•linització de moltes especies vegetals.

Estre aquestos tòxics s’han detectat ddt en el pol•len que aquest es un insecticida que fa 30 anys que està prohibit degut a la alta toxicitat per a tota la vida i per la bioacumulació d’aquest producte.

Altre tòxic és el imidacloprid fabricat per bayer cropsciencie que també es un insecticida utilitzat en la agricultura per a controlar plagues  en l’agricultura que afecta a les abelles, sinó que també contamina els aqüífers.



noticia pricipal
noticia secundaria 
noticia secundaria 

Nou planeta extrasolar de tamany similar al de la terra.


El planeta Kepler186F es troba a uns 500 anys llum de la Terra en la constel•lació del Cisne i és el més exterior dels 5 planetes que giren al voltant de una estrela mes freda que el nostre Sol.
Es una miqueta més gran que la Terra  i es troba dins de “zona habitable”, és a dir, la distancia respecte al astre que li confereix energía es la adequada per a que l’aigua ni s’evapore ni es congele.

A sigut trobat per l’equip de la NASA gràcies a les dades del tepelscopi Kepler. Aquestos  han trobat el seu tamany però no la massa, aleshores no poden determinar la seua densitat, ni saber si es tracta d’un planeta rocallós o no.
L’estrella al voltant la qual gira es més menuda i més freda que el Sol, però també consumeix el seu combustible de manera mes lenta. Aquestes característiques li confereixen la possibilitat de buscar vida en els planetes del seu voltant.


Una de les incògnites més interessants de la ciència és si la vida pot sorgir en altres planetes o és algo propi del nostre. El que està segur es que amb el descobriment de planetes com aquest ,on encara queda molt per determinar,  és podrà saber la resposta a aquesta popular pregunta.




Noticia original:
Noticia  relacionada:

Vìdeo

dilluns, 21 d’abril del 2014

Projecte Lluna Ring

D’ací a dues dècades, la demanda d'energia global haurà crescut més d'un 30%, segons l'Agència Internacional de l'Energia. Mentrestant, la companyia japonesa anomenada Shimizu Corporation, pensa obtenir energia solar a una escala més gran que la de qualsevol altre projecte energètic previ, aquest projecte es coneix com a projecte Lluna Ring.

La idea consisteix en un cinturó de plaques solars instal•lades al voltant de l'equador de la Lluna, conegut com “Anell Llunar", on es recollirá la constant radiació solar i la transformaran en electricitat que s'acumularà a la cara visible del satèl•lit. Allí es convertirà en microones, i uns raigs làser la transmetran a la Terra, on finalment tornaran a ser convertits en electricitat a les centrals energètiques del nostre propi planeta.

La companyia Shimizu sosté que l'anell lunar podria fer-se emprant materials existent a la Lluna, recollits per robots i vehicles controlats des de la Terra, però comptaria principalment amb plaques solars, així com cables d'energia elèctrica, encarregats de transferir aquesta energia des de les plaques solars fins a les instal•lacions de transmissió.

Shimizu assenyala que un dels avantatges de l'Anell Lunar és que, atès que la Lluna no té atmosfera, no hi ha la possibilitat que en ella els núvols o el mal temps inhibeixin l'eficiència dels panells solars.
Això significaria per als habitants de la Terra un recurs energètic inesgotable, d'energia neta.


humans vs gaia

Noves investigacions han demostrat les repercussions que pot portar el canvi climàtic, a hores d’ara ningun país s’atreveix a dir que no hi ha canvi climàtic, es evident l’escalfament del pols ja que una nova bactèria està afectant a les belugues.

Aquest animal Delphinapterus leucas viu en les zones àrtiques i subàrtiques on moltes zones s’alimenten d’aquest cetaci com la del poble inuit, que han agut casos d’infecció a causa de Toxoplasma gondii, aquesta espècie de bactèria habita en zones més càlides, però el augment de la temperatura ha condemnat a aquesta espècie.

La universitat de columbia britanica (ucb) a més de detectar aquest bacteri, també van fer un descobriment d’altre bacteri que esta afectant a la població de foques grises, aquest s’anomena  Sarcocystis pinnipedi .
Aquest bacteri esta afectant no sols a la població de foques negres , sinó que també afecta als ossos polars, morses, lleons marins. Que es sap que és mortal per a els animals afectats.


noticia principal
altres noticies 

ESÒFAGS ARTIFICIALS PER A TRASPLANTAMENTS

Un equip d'investigadors de diferents llocs del món ha aconseguit implantar a l'esòfag de rates un teixit sintètic que reemplaça completament l'esòfag i que és capaç de suportar l'estrès mecànic d'aquest tipus de conducte pel qual passa el menjar.

Al capdavant d'aquest treball es troben dos dels protagonistes dels últims anys de la fabricació d'òrgans al laboratori: l'italià Paolo Macchiarini des de l’ Institut Karolinska a Estocolm (Suècia) i la nord-americana Doris Taylor, des de l’ Institut del Cor a Texas (EUA).

Per aconseguir l'esòfag artificial, els investigadors van extreure un tros d'esòfag d'una rata donant i el van sotmetre a un rentat amb una sèrie de molècules (aigua, àcids i enzims) que eliminen les cèl•lules i l' ADN d'aquest òrgan. D'aquesta manera, aconsegueixen quedar-se amb la bastida del tub, només format per fibres de col•lagen, que posteriorment van sembrar amb uns 90 milions de cèl•lules mare de la medul•la òssia de diversos donants. A les tres setmanes el nou teixit s'havia desenvolupat i reemplaçar el 20% de l'esòfag de la rata.

El treball, publicat a la revista Nature Communications, demostra que els rosegadors no van mostrar signes de dolor, deteriorament de salut o rebuig de l'òrgan. Aquests resultats són part d'un camí amb moltes possibilitats i suposa un avanç per als pacients que se sotmeten a cirurgies per eliminar parts de l'esòfag alterades per càncer, traumes o defectes de naixement.


Notícia principal
Notícia secundaria 

Detecció d' Escherichia coli.

Investigadors del grup Higiene i Seguretat Alimentaria de la Universitat d'Extremadura han desenvolupat un mètode ràpid i eficaç per detectar l’existència d'Escherichia coli O157 : H7 en la carn preparada per a menjar.
L'avantatge d'aquest mètode és que, a més de trobar E. coli en huit hores , detecta només els organismes vius gràcies a la utilització de PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa) , utilitzant ADN complementari obtingut a partir d'ARN . 
Els mètodes basats exclusivament en l'amplificació de l'ADN poden donar falsos positius perquè detecten el bacteri tant viu com mort , ja que l'ADN no es degrada una vegada mort el microorganisme. Per això, és molt fiable la detecció d’E. coli a traves de l’ARN.
E. coli és un bacteri que es troba normalment en l'intestí de l'ésser humà i dels animals de sang calenta . Segons Mar Rodríguez Jovita , pertanyent al grup HISEALI, “L’E. coli es necessari per a la digestio dels aliments, però algunes espècies poden produir toxines perilloses per a la salut”.
“Amb cinc grams de mostra del producte , es pot dur a terme l'anàlisi i detectar E. coli, a més tenim també mètodes similars desenvolupats per a la detecció d'altres microorganismes patògens d'importància en els aliments com la Salmonella

Noticia original: Agencia SINC
Noticies relacionades: Infosalus i El Mundo.



dijous, 17 d’abril del 2014

Huit treballadors de l'abocador de Arraiz pateixen un brot de febre Q



Huit treballadors de l'abocador de la muntanya Arraiz (Bilbao) pateixen un brot epidèmic de febre Q (símptomes dels quales són semblants a una grip i pot també afectar el fetge) provocat per la presència de restes de bestiar (caps o pells de cabres i ovelles ) entre els residus ubans que arriben a la planta, segons ha informat la Diputació de Biscaia..


Després de registrar els primers casos d'infecció a  la Planta de Tractament Mecànic Biològic de la muntanya Arraiz i després a Berriatua, la UTE TMB-Arraiz va provocar que autoritats competents com Osalan, l'Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals i la Unitat d'Epidemiologia del Departament de Sa

lut adoptaren  mesures de precaució per a una possible expansió de la malaltia

La Diputació denuncia que la mala pràctica d'abocar restes d'origen animal a contenidors de residus urbans ha originat el brot epidèmic i no és sap la procedència per que les restes animals no porten  els cròtals

Notcía original 

Noticies relacionades :
Elcorreo.com :
Deia.com :

Video

dimecres, 16 d’abril del 2014

La nova tecnologia mèdica

Es sorprenent com ha avançat la tecnologia mòvil en aquestos darrers anys. Companyes com Google amb Android, Apple amb el IOS entre altres, han deixat a banda tots aquells aparells mèdics (escàners,resonancies,...) i esdevindran els nous sistemes de la tecnologia medica en el s.XXI.
La raó d’aquest fet la trobem en la versalitat que té un smarthphone o una tablet per tal de modular un nou concepte sanitari: el m-health

Per exemple, podrem utilitzar les Google Maps en el camp de la medicina? Aquest artilugi podrà ser imprescindible per algunes especialitats mèdiques, per exemple, la cirurgia. Aquestes son utilitzades per a saber,a temps real durant una operació quirúrgica, l’opinió d’altres cirurgians especialistes que estan lluny del camp operatiu.
Per altra banda, les Google Glass també serviran per a que els especialistes coneguen l’estat d’aquells pacients que es troben en l’hospital, i així saber quin atendre amb més urgència.

Pel que fa al Iphone...serà el futur fonendoscopi? Actualment està comprovat que l’ecografia cardíaca realitzada amb aquest aparell dona bastant més informació de la que s’aconsegueix escultant els batecs cardíacs.
Encara que, també  realitza la funció d’escultar: existeix una funda (Steh IO) que detecta els sons de baixa freqüència quan s’aplica al tòrax i els transmet al micròfon del Iphone a través d’uns tubs. Un app en el mòbil s’encarrega de transformar els sons en una gràfica (fonocardiograma). Açò permet que es puga compartir immediatament amb altres especialistes y a més, obtindre amb més precisió que amb la auscultació clàssica.

Podríem dur un electrocardiògraf en la butxaca? Un estudi ha avaluat l’ús de Iphone amb la carcassa Alivecore  i han observat que aquest dispositiu serà mol valuós per a diagnosticar de forma generalitzada els trastorns del ritme més freqüents, y també per a monitoritzar el tractament de una bona part dels pacients que pateixen fibril•lació auricular.

Si ens parem a pensar,ens adonem que temps arrere, instruments com el fonendoscopi o el electrocardiògraf simbolitzaven tot en medicina. Sense llevar el mèrit que van tindre aquestos instruments durant tantes dècades, hi ha que donar pas a la nova tecnologia, ja que els resultats sobre la seua eficàcia són sorprenents. Les noves aplicacions mòvils que faciliten la vida de les persones que tenen alguna malaltia podrien ser un gran pas en l’àmbit sanitari.


NOTICIA ORIGINAL
NOTICIES RELACIONADES
-El mòvil i la salut
-Adéu fonendoscopi.