dimecres, 26 de març del 2014

La tardor-hivern més sec



"Venim ja d'un hivern molt càlid i sec", ha recordat el delegat de L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET)
, Jorge  Tamayo

La Comunitat Valenciana ha registrat de setembre de 2013 fins febrer, un 70% Menys de les precipitacions normals segons ho explicava hui Tamayo, despres de fer  el balanç hídric   dels darreres mesos i de dir que ha plogut un 60% menys del normal i on la  mitjana de temperatura tambié ha variat de 0,7 º C a 9,1 º C .
La escassetat de plujes afecta molt al risc d’incendis i durant ple hivern , les autoritats han alertar de màxim perill per incendis.

A l 'Aeroport de Manises, el vent d'oest va tenir direcció terral en quasi tots els dies, quan l'habitual és que bufe la meitat d'aquests ;  amb aixó és clara la diferència entre Galícia (on ha plogut 90 vegades més que a la C.Valenciana.

Això suposa un "contrast terrible" amb el vessant altántica. i , gràcies a que no s'ha produït  a tot espanya els embassaments de la Comunitat estan "bastant bé" per ara .

Ara bé , a la primavera , segons el delegat, s'esperen temperatures superiors  als  20 -25 graus ; ja que com havía dit amb anterioritat aquest:

"Després d'un hivern sec, és obvi que no es garanteix una primavera plujosa",


Noticica original :

Noticia relacioanda :

dissabte, 22 de març del 2014

Revelen la raó precisa dels beneficis de la xocolata negra


Sempre hem escoltat que la xocolata negra tenia certs beneficis per a l’organisme, però no es coneixia la raó fins ara. Han trobat dos tipus de bacteris a l’intestí: els bons, com són el bifidobacterium i els bacteris de l'àcid làctic, els quals creixen i fermenten generant compostos antiinflamatoris; i els roïns, com  E.coli, que generen malestar.
Aleshores, els compostos antiinflamatoris fabricats per els bacteris bons, són absorbits per l’organisme, reduint el risc d’accidents cerebrals o cardiovasculars.
L’equip de la Universitat Estatal de Louisiana ha provat tres tipus de xocolata en un conjunt de tubs d’assaig modificat que simulava el tub digestiu. La catequina i l’epicatequina son uns compostos polifenòlics i antioxidants que conté un ingrdient de la xocolata negra, el cacau en pols. Aquests son mal i difícils de digerir però quan arriben al cólon i es troben amb els bacteris bons es fan amb ells. Així, la fibra de l’intestí es fermenta i els grans polímers es metabolitzen en molècules més menudes més fàcils d’absorbir i presenten una activitat antiinflamatòria. Aquesta combinació ajuda a millorar la salut general d’una persona, ja que quan s’ingereix xocolata augmenten els bacteris bons i disminueixen el microbis no dessitjats.
John Finley, el coordinador de la investigació ha explicat que si la xocolata es combina amb frutes com la magrana és mes saludable, i eixe será el següent pas per a la indústria de la xocolata.

Notícia original
Notícies relacionades:
Resolt el misteri dels beneficis del xocolate negre
Els beneficis del xocolate negre gràcies a la flora intestinal
Vídeo relacionat

dijous, 20 de març del 2014

Un cáncer antic.

Un equip d'arqueòlegs han descobert al Sudan l'esquelet d'un home que hauria patit un càncer metastàtic fa més de 3.200 anys . Es tracta d'un dels càncers més antics Les restes d'aquest home , d'edat entre els 25 i els 35 anys, es van trobar l'any passat en una tomba al Sudan.
Una anàlisi dels ossos ha revelat que l'home patia un càncer metastàtic , però no han pogut afirmar si aquest va morir a causa d'aquesta malaltia.
A dia d'avui és l'esquelet més antic d'un humà amb un càncer de tipus metastàtic.
Els exàmens realitzats mostren que  la forma de les petites lesions òssies només podia haver estat causada per un càncer de teixit tou, encara que l'origen exacte de la malaltia no es pot determinar únicament a partir dels ossos.
L'esquelet , podria ajudar-nos a comprendre la història del cáncer, i aixi entendre millor la seua evolució.
Proves radiogràfiques han permès contemplar lessions en els ossos , amb metàstasi clares en les clavícules , omòplats , vèrtebres , o pelvis .
De moment , només poden especular sobre els orígens d'aquest càncer.

Notícia original.

Noticies relacionades.
-Un càncer d'ossos amb 12.000 anys d'antiguitat
-El risc de patir càncer d'ovari augmenta amb el sobrepès

Video.

Badallem i contaguiem.

Tots sabem que els badalls  són contagiosos, però la ciència no acaba de trobar l'explicació del seu origen. Només els humans i els ximpanzés badallen quan veuen a un membre de la seva espècie fer el mateix i , encara que hi ha moltes teories sobre les causes d'aquest fenomen, cap té el suport científic definitiu. La teoría més certa sería que tot es déu a l’empatia ja que la nostra capacitat per entendre i posar-nos al lloc de l'altre seria la clau per explicar per què el nostre organisme imita el que veu.
No obstant això, cal buscar en altres llocs l'origen dels badalls contagiosos .
Elizabeth Cirulli , professora,va crear una hipòtesi que deia que conèixer millor aquest fenòmen pot contribuir a la investigació sobre malalties com l'esquizofrènia o l'autisme , ja que se sap que les persones afectades per aquests trastorns no es contagien quan veuen a una altra persona obrir la boca.
Per dur a terme el seu estudi , va demanar a 328 voluntaris. Aquestos tenien que veure un vídeo on apareixia gent badallant i apuntar el nombre de vegades que a ells també els havien entrat ganes de fer el mateix.
Dels 328 individus, 222 van badallar almenys una vegada durant la projecció. Però també hi havia gent que va badallar entre 0 i 15 vegades
L'única cosa que tenia influència sobre els badalls era l'edat. Els més majors imitaven menys als seus semblants. Però açò només explica un 8% de la hipòtesi.
La manca d'associació entre els badalls i l'empatia en el nostre estudi suggereix que el fenomen no és únicament producte de la capacitat d'empatitzar.
Notícia original.

Notícies relacionades.
-Per què es contagien els badalls?
-Per què badallem?

Video.

dimarts, 18 de març del 2014

Sorprenent control artificial elèctric de cèl • lules per organitzar el seu treball en equip


L'equip de Daniel Cohen i Michel Maharbiz , de la Universitat de Califòrnia a Berkeley    , Estats Units ,  han comprovat que aplicant una corrent elèctric de uns 5 volts en un recinte de 1 centímetre , poden estimular les cèl • lules a migrar seguint el camp elèctric , cap al lloc desitjat i de la manera que es vuiga fer ;  fent que  s ‘agrupen  totes a la dreta o a l'esquerra i que giren al mateix temps

Aques estudi ens permet arribar a la conclusió de governar el moviment d'una massa de cèl • lules será posible i  útil com a ferramenta científica en l'enginyeria de tot tipus de teixits per exemple per a regenerar ferides ràpidament . .

Anteriorment s'havia demostrat que la galvanotaxis   era certa per poder moure cèl • lules individuals , únicament una i ara els mateixos efectes que patia individual o fan el grup de cèl • lules afectades per la galvanotaxis .

El més fort i important d'aquesta investigación es que  han  trobat la primera utilitat d'utilitzar els camps de corrent electrònica continus per guiar , orientar, controlar … la migració de les capes de les cel • les epitelials

Notícia original :

Notícia relacionada :

Video :

dimecres, 12 de març del 2014

Predicció de terratrèmols i allaus segons la seva forma.

La predicció de terratrèmols o allaus es dificil, però per previndre els riscos que se'n deriven s'ha de coneixer la magnitut. Científics de la Universitat de Aalto a Finlandia i de la de Barcelona han determinat que aquests fenòmens tenen una forma concreta independent de la seva magnitud.
Per a descriure la magnitud dels terratrèmols i els allaus s'utilitza l'escala de Gutenberg- Richter, l'indicador mes utilitzat. Cada terratrèmol o allau té una forma determinada que indica les caracteristiques d'aquests, auquesta forma pot predir-se mitjançant models matemàtics o al contrari, observant la forma traure el model matemàtic més correcte.
L'estudi ha tret la conclusió que aquests fenòmens presenten una forma concreta, que es independent de la magnitud del fenòmen(com pasa amb els sons al rasgar un paper). Els resultats poden aplicarse a altres models, que poden ser mes complexes o més senzills i aquesta forma ens proporciona molta més informació sobre el fenòmen i algun dels exponents crítics que la llei de Gutenber- Richter.

Noticia original 
Noticies relacionades:
http://www.nationalgeographic.es/noticias/medio-ambiente/cientificos_predicen_terremotos

http://www.20minutos.es/noticia/1642125/0/experto-complutense/predice-terremoto/siete-grados-lorca/

Video: )

La biodiversitat del riu Xúquer esta amenaçada.

Científics de València han analitzat les aigües i els peixos de punts del riu Xúquer i han detectat la presència de pesticides que podrien afectar al metabolisme dels peixos.La biodiversitat del riu Xúquer pot vores afectada per la presència d'aquests pesticides i per altres factors.

Es vàren analitzar cinc punts concrets del curs fluvial del Xúquer: Huelamo, Cuenca ciudad, el Paraje de Cuasiermas, Jalance i Antella.
Les mostres posteriorment vàren ser investigades i es va descobrir la presència d'una concentració alta de pesticides i a més alguns components prohibits per l'Unió Europea.
En alguns peixos es trobaren els compostos azinfosetil, clorpirifós, etión, diazinon i dimetoato, sobretot en major concentració en les truites i les anguiles europees, especie en extició a nivell internacional, i per lo tant mereix majors investigacions.

A partir de la conclusió, els científics adverteixen la falta de més investigacions per protegir els ecosistemes acuàtics i prioritzarse el control de pesticides.

Noticia original 
Noticies relacionades:

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/15/actualidad/1384527212_182242.html

http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/12/actualidad/1384267061_534917.html

Video:


)

diumenge, 9 de març del 2014

El major depredador europeu trobat a Portugal

Uns Científics portuguesos van descobrir diversos ossos fòssils a Portugal pertanyents a un dinosaure.Una primera aproximació taxonòmica va fer creure als científics que es tractava de l'espècie de terópode Torvosaurus tanneri , trobat anteriorment a Amèrica del Nord .

En comparar més detingudament la tíbia , la mandíbula superior , les dents i les vèrtebres parcials de la cua amb el dinosaure americà , els investigadors asseguren que es tracta d'una nova espècie que han anomenat Torvosaurus gurneyi .

A primera vista , la principal diferència entre el Torvosaurus americà i l'europeu és el nombre de dents del maxil · lar superior . Les espècie americana Torvosaurus tanneri té més d'11 dents , mentre que l'europea té menys . . No obstant això , les plaques interdentals En el primer , aquestes plaques s'estenen al marge de la mandíbula i el seu contorn és subrectangular . En l'exemplar trobat a Portugal , les plaques interdentals es desenvolupen molt per sobre del  plaques interdentals i són subpentagonales .

 Podria arribar als 10 metres de llarg , tot al voltant de 4 o 5 tones i el seu crani mesuraria uns 115 cm . Es converteix en la segona espècie identificada d' Torvosaurus.T . gurneyi era un animal carnívor , amb dents en forma fulla de fins a 10 cm de llarg . Segons els científics , el més probable és que fos un superdepredador.No és el major dinosaure depredador que es coneix .

"Pel que fa a les seves preses , és raonable imaginar que aquest teròpode caçava grans dinosaures herbívors

Noticia original

Altra noticia

Un virus reviu despres de 30.000 anys congelat a Siberia

Un virus reviu despres de 30.000 anys congelat a Siberia

 Un Grup d'investigadors ha trobat el virus més gran de la història : Pithovirus sibericum ( mesura 1,5 μ de longitud ) . Ha estat 30.000 anys sota el gel de Sibèria i acaba de ser reactivat en un laboratori .

Encara que es trobava a 30 metres de profunditat entre les capes gelades de la tundra siberiana , conegudes com ' permafrost ' , allunyat de la llum i de l'oxigen , el seu material genètic s'ha mantingut en perfecte estat de conservació .



Pithovirus ha estat latent durant, almenys , 30.000 anys , fins que els científics que l'han rescatat utilitzar amebes - un organisme unicel • lular - per comprovar si encara podia comportar-se amb normalitat .

 Durant les 12 hores següents a la seva reactivació , « el virus es va introduir en l'ameba i es va multiplicar centenars de vegades . L'ameba va morir per trencament [ denominat cicle lític ] i va aparèixer una nova generació de virus »

L'escalfament global contribueix a que poc a poc es fongui el gel de les capes superficials del permafrost , així que cada any es van desenterrant microorganismes , alguns desconeguts .

El trencalòs remunta el vol a Espanya .


El trencalòs ( Gypaetus barbatus )    ha estat en perill d' extinció desde el 1956 segons  el catàleg espanyol d'espècies amenaçades  i al  costat del linx o l'ós bru és una de les espècies més singulars i més amenaçades de la fauna ibérica.

La  persecució humana  va acabar amb ella  però al ara tot al contrari  amb l'ajuda de l'home , l'espècie està tornant a recuperar els seus hábitats naturals . La Fundació per a la Conservació del Trencalòs    ha estat treballant durant 10 anys per a que  alguns exemplars tornen als Pics d'Europa i aquest hivern s'ha format la primera parella d'aus  a Astúries

La població reproductora està confinada als Pirineus (Aragó , Catalunya i Navarra ) així espanya és el país europeu amb major nombre de trencalòs .


Federico Ramos  va dir  que la seua feina i la finalitat era  : « Volem que torni a les zones on va estar , que són totes les serralades espanyoles »  i no hi es quede únicament a les zones pirineiques.
L'Estratègia Nacional per a la Conservació del Trencalòs  té en el pla  de repoblar amb aquesta éspecie llocs on històricament hi va habitar i poc a poc ho estàn acosnegint .


Notícia original

Notícies relacionades :

  -eldiariomontanes.es :


Video :

Els llacs àrtics acusen els efectes del canvi climàtic

El gel que es forma sobre els llacs del nord d'Alaska durant els mesos d'hivern està disminuint.
L'estudi de vint anys d'imatges radar preses des de l'espai revelen els efectes del canvi climàtic sobre els ecosistemes a altes latituds. Les variacions de la temperatura de l'aire i dels nivells de les precipitacions hivernals al llarg de les últimes cinc dècades han alterat els cicles, la duració i la grossària dels gels que es formen sobre els llacs àrtics.

En esta regió, un clima més càlid provoca que la coberta de gel siga més fina i, com a conseqüència, que un menor percentatge dels llacs romanga congelat durant tot l'hivern. Estos canvis afecten el clima local i regional, a la dinàmica del permafrost i a la disponibilitat d'aigua per a usos residencials i industrials durant l'hivern.

Però fins ara mai s’havia documentat aquest fenomen amb l’ajuda de les dades dels satèl•lits.
Un recent estudi de la Vessant Nord d'Alaska, publicat en The Cryosphere, documenta els règims de gel en llacs poc profunds basant-se en les imatges radar preses pels satèl•lits ERS-1 i ERS-2 de l'ESA.

Els instruments radar embarcats en els satèl•lits ERS de l'ESA poden vore a través dels núvols i en la foscor. Les imatges radar d'estos satèl•lits i les de la missió Envisat permetien monitoritzar l'evolució dels llacs congelats.

Notícia original:

Notícies relacionades:

El canvi climàtic milloraria la productivitat pesquera el 3,4 % en 2050

El canvi climàtic afecta els més pobres dels països en desenrotllament


Vídeo:


diumenge, 2 de març del 2014

Identifiquen un nou mecanisme d'inundació de les llacunes de Doñana


Investigadors de la US han estudiat tres mecanismes d'inundació a les llacunes de Doñana: L'hipogénic, l'epigènic i el subsuperficial.

A partir d'aquesta constatació , es va plantejar un monitoratge detallat de variables hidrogeomorfològiques , que ha proporcionat la informació de base per identificar aquest nou model.

Aquestos mecanismes constitueixen una magnífica eina per a la gestió . Saber com han funcionat els aiguamolls associats a cada un dels tipus de models durant els últims anys proporciona a gestor un coneixement sobre escenaris futurs.

Notícia original
Noticies relacionades:
Inundacions a Laguna de Duero i Boecillo
El sud d'Anglaterra pateix les pitjors inundacions en dècades
VIDEO

Els pesticides i l'estrès ambiental amenacen la biodiversitat del riu Xúquer

Un estudi desenvolupat per científics de la UPV i UV han afirmat que la presència de pesticides amb altres factors, poden produir efectes severes sobre la biodiversitat del Xúquer.
Per a arribar a aquesta conclusió van analitzar cinc punts concrets del curs fluvial del Xúquer mitjançant la captura de peixos diferents i mostres d’aigua.

Gràcies  a aquestes mostres es va avaluar la presència de pesticides i fins i tot de components prohibits per la UE.

En els peixos, la concentració variava segons l'espècie ; on més van trobar va ser a la truita comuna i en l'anguila europea , espècie en perill crític d'extinció.
Els cientifics anuncien la necessitat de investigacions per protegir aquests ecostistemes aquàtics amb ajuda de les reduccions de pesticides.
Una altra de les mesures que cal prendre és la conservació i expansió dels boscos de ribera , i un augment significatiu dels cabals ecològics a escala regional .
Els boscos de ribera actuen com un filtre que redueixen la quantitat de pesticides que arriben a l'aigua.
A més, els cabals ecològics gairebé nuls en els trams finals dels nostres rius, com el Serpis , perjudiquen ecológicament.
Notícia original
Noticies relacionades:
Un buit legal permet evitar multes a les pizarreras que assequen rius
La UE prohíbe el pesticida ‘fipronil’ por entrañar riesgo para las abejas

Colors d’alerta


A molts de nosaltres en crida l’atenció els animals amb colors cridaners, però no sabem que darrere d’aquesta capa hi ha amagats coses que no sabem i que deuríem conèixer. Aquest animals tenen una defensa anomenada aposeatisme.
El aposeatisme és un mecanisme de defensa que posseeixen moltíssims animals per assegurar la seva supervivència. Molt extens entre els insectes, però també conten amb ell els rèptils, amfibis e inclús alguns mamífers.
Serveix per a advertir als depredadors que es troben davant un animal molt venenós o dotat d’alguna substància tòxica que farà servir en cas de perill. És a dir, per a protegir-se dels depredadors o de moments que poden posar en perill la seva vida.

Un estudi realitzat a la Universitat de Granada, arribà a la conclusió que quan més brillants més grans són les glàndules del verí. Per exemple, la granota Ranitomeya reticulata. La seva coloració de roig i negre indica que no debem tocar-la ja que posseeix un verí neurotòxic. També tenim l’exemple de la ser de cascavell. Ens avisa sonorament de la seua perillositat.

Noticia original

Noticia relacionada:
- Altres fets especials de la naturalesa
- Altres utilitats del color

Video relacionat:

Els rosegadors transportadors


Els ratolins tenen un paper important en la regeneració natural de les plantes. Aquests el que fan és traslladar les semilles dels arbres per tal de repartir-les per la zona i donar lloc a noves plantes.
Aquesta funció està condicionada pels olors que perceben. Si oloren la geneta, van més amb compte amb els seus moviments i passen més temps vigilant que realitzant la seua tasca. Però si oloren altres rosegadors, fan un tipus de competició amb ells per veure qui reparteix més semilles.

Aquest fet és molt important per a la regeneració, ja que quan més aliments amaguen sota el terra, major serà la probabilitat de germinació de noves plantes. Açò significa, que quan més nombre de rosegadors posseïm millor. 

Els investigadors es sorprenen davant la forta interconnexió entre diferents espècies del ecosistema, inclús en diferents nivells de la cadena alimentaria 

Aquestes investigacions van ser realitzades a Barcelona per el CREAF. Col·locaren al costat de les bellotes cotó impregnat amb aigua i excrements de geneta i ratolins, fins arribar a la conclusió que els carnívors no ajuden en la regeneració, mentre que més ratolins si.
Noticies relacionades:
-          La casa de les aus 


Recorre ta casa i aprèn a reciclar

Europa avança poc a poc amb el tractament de deixalles. Avui en dia es recicla el 40% dels rebutjos urbans tractats, en canvi, al 2001 només era un 27%.
De les 16 tones de matèries primeres que cada europeu consumeix en un any, sols 6 acaben sent residus i, d’estes, la meitat acaba en abocadors. Així com el 37% dels residus urbans.
A pesar de la millora que em anat fent cada any encara ens queda molt per aprendre, i la Comissió Europea ha decidit conscienciar més a la gent per a un ús responsable dels recursos. Per això, la campanya Generation Awake, llaçada en 2011, es centra en una millor gestió dels residus que generem, algo que la Comissió considera “un recurs enormement infrautilitzat”, amb importants pèrdues per a l’economia: si s’aplicara la legislació existent, segons l’estudi que han elaborat per a la UE, s’estalviarien 72.000 milions d’euros a l’any i es crearien 400.000 llocs de treball per al 2020.  
Igual con van fer campanyes per a les deixalles dels aliments i per al consum d’aigua, també en esta ocasió la campanya es desenrotlla entorn d’una pàgina web interactiva , disponible en els 24 idiomes oficials de la Unió Europea, en la que els ciutadans poden trobar informacions pràctiques sobre hàbits de consum. Entrant a aquesta pàgina es pot navegar a través d’una casa i veure, objecte rere objecte, les accions diàries que es poden realitzar per a estalviar recursos i produir menys fem.
El protagonista d’aquesta campanya és Bernardo Fem, un poal de fem rescatat de la soledat del seu traster per les mascotes que apareixen en les anteriors fases de la iniciativa de sensibilització llançada per la Comissió que adverteix: “Baix la desenfadada campanya s’amaga un missatge seriós: els desperdicis contenen sovint materials de valor que poden ser reintroduïts en el sistema econòmic”.

Notícia original

Notícies relacionades:

- Cóm reciclar

- Manualitats a partir de material reciclats

Vídeo:

Elaboren el primer mapa digital de la Gran Barrera de Coral

Un grup de científics ha elaborat per primera vegada un mapa digital de tota l’àrea que cobreix la Gran Barrera de Coral, situada al nord-est d’Austràlia, està declarada Patrimoni de la Humanitat des de 1981.
Un grup de científics australians i alemanys han creat un mapa 3D que inclou dades sobre la profunditat d’esta zona de més de 350.000 km², on fins ara quasi la mitat de les aigües poc profundes no havien sigut plasmades en documentals digitals.
Robin Beaman, expert de la Universitat James Cook, va afirmar que el mapa permet veure la forma de cada escull, la localització de cada llacuna i cada detall d’este acosistema, la qual cosa contribuirà a entendre les amenaces i sabre com protegir-ho.
Per exemple, en el cas de l’estrela de mar “Acanthaster planci”, coneguda com a corona d’espines i voraç depredadora de corals, el mapa ajudarà a entendre com interactuen les larves i com flueixen dins i al voltant dels corals, la qual cosa por permetre veure on viatgen i pronosticar el pròxim brot.
L’any passat, l’Institut Australià de Ciències Marines, va alertar que la gran Barrera de Coral  ha perdut més de la mitat del seu coral en els últims 27 anys, principalment per les tempestes i les corones d’espines.
La Gran Barrera, que alberga 400 tipus de coral, 1.500 espècies de peixos i 4.000 varietats de mol•luscos, va començar a deteriorar-se en la dècada dels 90 pel doble impacte del calfament de l’aigua del mar i l’augment de la seua acidesa per la mejor presència de CO₂ en l’atmosfera.

Notícia original

Notícies relacionades:

- En 50 anys els mars podrien evaporar-se. 

- Acidificació d’oceans s’accelera a ritme sense precedents: UNESCO.

Vídeo:

H&S el xampú que desforesta les selves

El xampú H&S i altres productes d’higiene personal estan fets per la multinacional Procter & Gamble(P&G).Però el que queda amagat d’aquests productes és la manera com els fan.

Com tots sabem, l’oli de palma és un ingredient fonamental en la fabricació de detergents,xampús,cosmètics..., i el problema no és aquest ingredient sinó les plantacions que hi ha, que produeixen la desforestació de les selves i boscos.
Segons una investigació de Greenpeace realitzada l’últim any, han pogut verificar que aquesta multinacional s’abasteix de l’oli de palma de proveïdors relacionats amb la desforestació. També les grans plantacions d’aquest ingredient estan relacionades amb la mort d’orangutans i altres animals propis de la zona. 
En una de les zones on més tala d’arbres i incendis ha hagut és a Indonèsia i per tant una de les zones on més desforestació s’està produint i de la qual s’abasteix P&G. La tala massiva d’arbres està afectant al terreny al igual que els incendis que a més l’any passat van produir molts problemes respiratoris en la població.

Moltes empreses com Kellogg’s,L’Oréal i Nestlé entre altres ja s’han compromès a eliminar la destrucció de selves  de les seues cadenes de subministrament.


Noticies relacionades



Vídeo


Més ''xiringuitos'', menys platja.

Les mesures previstes en la nova Llei de Costes, nombrada de protecció i ús sostenible del litoral, ha rebut nombroses crítiques perquè planteja el contrari: mantenir tot el que ja s'ha construït i atorgar més permisos per ocupar la costa.

Amb la nova Llei de Costes, en vigor des de juliol, es permetrà fer obres de reforma als habitatges que estan en zona de servitud, la part posterior a la platja, en la qual fins ara no podien fer cap tipus de canvi en l'estructura, i algunes novetats més que aporta el nou reglament com:

- ''Xiringuitos'' més grans. S'estableix una nova divisió entre platges urbanes i naturals. A les urbanes, els requisits i usos permesos són molt més flexibles. Es permeten 300m per a ús de alguns negocis que contrasten amb els 150 que permetia l'anterior llei. Les separacions mínimes entre negoci i negoci es fixen en 150 metres (a l'antiga norma eren de 200 metres). En canvi, a les platges naturals els negocis no poden tenir més de 70m2 i tots els seus elements han de ser "desmuntables". La distància mínima de separació és de 300m.

-Festes i patrocinis. Amb la nova llei, les platges urbanes podran acollir "esdeveniments amb repercussió turística" de tot tipus i cites esportives o culturals que tinguin "repercussió nacional o internacional". La publicitat, abans prohibida, es permetrà de forma excepcional en activitats lúdiques i esportives autoritzades.

-Dunes desprotegides. Queden fora del domini públic dos tipus de dunes perquè no se les considera "necessàries per garantir l'estabilitat de la costa”, com les dunes estabilitzades, que no es mouen, cosa que es pot aconseguir artificialment.

-El propietari, responsable de les obres . El control de les reformes en els habitatges del litoral, que abans no podien canviar res sense presentar una gran quantitat d'informes, queda en mans de les autonomies.

-Platja més estreta. Es proposa que es faja un nou mesurament del domini públic, com la delimitació, retallant la platja. Per a això caldria certificar que un temporal amb probabilitat de repetir-se en 50 anys no superaria aquesta franja. Aquest tràmit pot fer que propietaris de cases situades en aquesta part del litoral, de màxima protecció, adquireixin nous drets, com la possibilitat de fer obres.


Noticia original
Noticies relacionades:
http://elpais.com/elpais/2014/02/28/media/1393620556_706853.html
http://www.eldiario.es/canariasahora/topsecret/turismo-Riu-hotel-Corralejo_6_228587164.html

Sequera en les Cataractes de l'Iguazú

El cabal de les famoses cataractes d'Iguazú està disminuint per la intensa sequera que afecta tant al Brasil, Argentina com a Paraguai. Aquesta disminució ha provocat la desaparició d'algunes cascades del costat brasiler i ha deixat al descobert les pedres de la famosa zona batejada com 'Garganta del Diablo', que està a la frontera entre Argentina i Brasil. De fet, els turistes se sorprenen en veure les pedres ocultes.


Una de les set meravelles del món està en perill però a pesar de les greus sequeres les Cascades del Iguazú no han deixat de rebre visites de turistes.

La quantitat d'aigua que cau actualment per segon és la tercera part dels 1.500.000 litres habituals, segons un informe publicat pel Parc Nacional d'Iguazú (Argentina). L'informe també detalla que pel salt d'aigua tan sols corren  600.000 litres d'aigua per segon.

Aquesta oscil·lació produeix erosions en els barrancs i genera altres problemes ambientals, que pot afectar negativament l'alimentació dels peixos dels rius Iguazú i Paranà. També es pot alterar el cicle de reproducció dels caimans 'yacarés' i de les tortugues, entre altres espècies aquàtiques.

Segons els experts, a la zona humida del voltant habiten més de 2.000 espècies de plantes a més de tapirs, óssos formiguers gegants, micos aulladors, ocelots, jaguars i caimans. Les enormes roques de basalt, de 80 metres d'altura i de 2.700 metres d'ample van ser declarat Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO l'any 1984 i van formar part del grup 'Set meravelles del món' l'any 2012.


Noticia original
Noticies relacionades:
http://noticias.terra.com/america-latina/la-sequia-amenaza-seriamente-a-las-cataratas-del-iguazu,d292e66ecc574410VgnVCM20000099cceb0aRCRD.html
http://www.opinion.com.bo/opinion/articulos/2014/0226/noticias.php?id=121120


dissabte, 1 de març del 2014

Missió: Desxifrar Terratrémols.

Un grup de científics d'unes quantes universitats van desenrotllar un mètode, purament empíric que van anomenar "terratrèmols virtuals" i va ser publicat recentment en la revista Science. És una tècnica que combina dades --en este cas, de la Xarxa Sismològica del Sud de Califòrnia, on els científics baixen de la xarxa de manera gratuïta i estacions soterrades a un metre de profunditat al llarg de la falla de Sant Andreu  "van romandre allí per al voltant de tres mesos."

 Estes estacions capten la força que alliberen les onades del mar en les costes. "Com estan colpejant constantment, eixa energia genera una pressió en el fons de l'oceà que es convertix en ones sísmiques dins dels continents", explica Prieto a L'Espectador. "Es un moviment del terreny extremadament xicotet, milions de vegades més xicotet que el que s'espera amb un terratrémol. El que passa és que la forma com eixes ones tan xicotetes interactuen amb la geologia, amb les estructures.

Així, la qual cosa els científics estan fent és utilitzar el soroll sísmic que produïxen les onades del mar per a generar un terratrémol en les seues pantalles de computador i veure com serien els moviments del sòl a l'escala d'un terratrémol real.

 El curiós és que fa deu anys, compte Prieto, els científics escoltaven eixe senyal amb els seus instruments, però no li donaren importància.. Hui en dia és com una xicoteta caixa de sorpreses, amb informació que en el futur pot respondre més preguntes sobre els terratrémols i inclús incidir en les normes de construcció d'edificis i ponts, per exemple. Perquè el que estudien no és només la intensitat del moviment, sinó, a més, com eixa informació pot aportar en la presa de decisions en el cas que ocórrega un terratrémol real.

En Bogotà, per exemple, per estar sobre un antic llac, el comportament d'un terratrémol serà molt diferent en la muntanya que en l'aeroport, perquè estan en terrenys completament distints", explica. Per eixa raó, els servicis d'ajuda en el cas que es presente este fenomen natural podrán estar concentrats on es preveu un moviment més fort.


Notícia Original.

Notícies Relacionades:
El Hierro registra un seísmo de magnitud 5,1 en la escala Richter
Dos nuevos temblores de tierra se registran en el entorno de Castor

Video:



El xoc d'una roca en la Lluna produïx un llamp com l'estrela Polar.

Una roca que va xocar contra la Lluna produint un llamp quasi tan brillant com l'estrela polar. Va ser observat per investigadors de la Universidad de Huelvay el Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA, del CSIC) , que ho anuncien ara, després de les anàlisis realitzats, en la revista científica Monthy Notices de la Royal Astronomical Society británica. L'objecte tindria un diàmetre d'entre 0,6 i 1,4 metres, amb una massa d'uns 400 quilos, va xocar a 61.000 quilòmetres per hora i va fer un nou cràter en el sòl lunar de 40 metres de diàmetre. El llamp va durar huit segons, per la qual cosa és "el més llarg i intens que s'ha observat fins al moment", recalquen els investigadors.

En eixe moment vaig ser conscient que acabava de ser testimoni d'un esdeveniment extraordinari", comenta José María Madiedo, de la Universitat de Huelva, que va detectar la col·lisió. La detecció, explica l'IAA, es va realitzar gràcies als dos telescopis del projecte Mides (sigles, en anglés, de Sistema de Detecció i Anàlisi d'Impactes en la Lluna) , desenrotllat per Madiedo i José Luis Ortiz, de l'IAA.

La col·lisió es va produir en el Mar dels Núvols (Mare Nubium) , una antiga conca lunar de lava solidificada d'extensió semblant a la de la península Ibèrica, i l'energia implicada en el xoc va ser equivalent a la detonació d'unes 15 tones de TNT, per la qual cosa els científics estimen que va ser almenys tres vegades més potent que el major impacte detectat fins ara en la Lluna, al març de l'any passat.

Estos impactes els produïxen, majoritàriament, fragments de cometes i asteroides que giren al voltant del Sol i que, tècnicament, es coneixen com meteoroides", expliquen els experts de l'IAA, que presenta la investigació amb un vídeo de divulgació. "La Terra posseïx una atmosfera protectora que evita que la majoria dels meteoroides que impacten contra ella aconseguixen el sòl, però la Lluna no té eixe escut i fins als fragments més xicotets poden xocar contra la superfície i produir cráteres". El xoc genera una sobtada elevació de temperatura que dóna lloc el llampeig (normalment d'una fracció de segon) .

 L'estudi d'impactes en la Lluna permet calcular la freqüència amb què col·lidixen estos objectes amb la Terra i la investigació de Madiedo i Ortiz conclou que els impactes de roques de grandària semblant al de l'última que ha impactat en la Lluna podria ser deu vegades superior al que molts experts venien estimant.




Notícia Original.

Notícies Relacionades.
El Big Bang cumple 50 años
La distancia a las galaxias, medida con una precisión del 1%

Vídeo: