dijous, 31 d’octubre del 2013

Nou descobriment de les cèl·lules mare

Les ferides a la pell poden ser reconstruïdes utilitzant cèl•lules mare. El procediment consisteix en agafar cèl•lules mare adultes de la pell i cultivar-les en un medi on es faja una proliferació de cèl•lules. Les cèl•lules es cultiven durant 3 o 5 dies i desprès s’apliquen damunt les ferides puguen evitar infeccions i pèrdua de líquids. Aquets gran avanç pot acurtar el temps de les cicatrius en un 50%.
Abans als hospitals per poder curar les cremades usaven pell d’altres llocs del cos, però hi ha llocs del cos on no es podien utilitzar altres zones.
 Per eixa mateixa raó aquest descobriment pot ser molt efectiu, ja que al acurtar el temps i si s’han produït cremades en una articulació aquesta normalment una vegada curà la ferida pot tendir a articular menys que de normal, també es podria utilitzar en les zones on en la tècnica que feien abans no podien incertar pell d’altres zones del cos.




Noticia original.

Noticies relacionades


¿Que passa al cervell d’un músic quan improvisa?


El Dr. Charles Limb, de la Johns Hopkins University de EE.UU es va formular aquesta mateixa  pregunta i la va resoldre amb un estudi de l’activitat cerebral dels músics de diferents estils quan improvisen.
Junt al científic i investigador Allen Braun varen posar a proves de ressonància magnètica a nombrosos músics.  Amb els resultats observaren que l’activitat cerebral era diferent, especialment en les regions superiors del cervell y els centres de inhibició de les mateixes.
A l’hora d’improvisar la regió de la cortesa prefrontal del cervell (relacionada amb les accions planificades i l’auto censura), desaccelerava la seua activitat. Quant menys activitat hi ha, sents menys inhibició. Per tant, improvisar per a un músic es molt paregut a la llibertat.
Per un altra part, les zones del cervell que més activitat mostraven durant la improvisació son les mateixes que s’activen quan estem somiant. El cervell de un músic improvisant presenta semblances amb el cervell d’una persona en estat REM, plantejant la possibilitat d’establir connexions entre els somnis i la improvisació.
Per últim, també es va registrar major activitat en la zona del cervell que s’activa quan es tracta de l’auto expressió, per exemple quan contem histories o anècdotes personals. Precisament, l’estudi de Limb ens explica que cada improvisació es única i correspon a una sola persona que interpreta diferent a qualsevol. Per això, comparem la música amb alguna cosa que naix d’alguna manera al igual que el llenguatge. Cada músic ens transmet el seu propi pensament mitjançant la música.

Noticia original

Noticies relacionades:
Improvisació musical al cine

Definició d’improvisació

Vídeo:



dimecres, 30 d’octubre del 2013


Les galetes Oreo son tan adictives com la cocaína 


 Investigadors de neurociència del comportament del Connecticut Collage, als Estats Units, han demostrat que les famoses galletes Oreo són tan addictives com la cocaïna, almenys per a les rates de laboratori .
 I curiosament, com els humans, estos rosegadors solen obrir la galleta i menjar-se en primer lloc la crema que conté en el centre. En un estudi dissenyat per a fer llum sobre el potència addictiva dels aliments  rics en greix i en sucres, (Joseph Schroeder i els seus estudiants) van descobrir que l'associació entre la sensació de plaer i el consum de cocaïna o morfina que establixen les rates és idèntica a la que s'establix en el centre cerebral del plaer quan es consumixen galetes Oreo. El que és més, el nombre de neurones que activaven les galetes era superior al que s'encenia amb el consum de cocaïna. Açò confirma la idea que els menjars amb abundants greixos i sucres ens estimulen de la mateixa manera que una droga i generen una forta addicció, la qual cosa "explica per què algunes persones no poden resistir-se a estos aliments a pesar de saber que són roïns per a ells". L'estudi es presentarà el pròxim mes en la conferència anual de la Societat Americana de Neurociencia  que se celebra a Califòrnia.."

Per això recomanen els experts una dieta variada i rica en tot tipus d'aliments. Fer esport i no tindre una vida sedentaria.Gran avantatge la dieta mediterrania, rica en sabors, colors i textures. I que ens ajuden a tindre una vida sana. Encara que un kebap o hamburguesa del mc donals mai sta de mes.




Noticies relacionades:

-Top: los 7 alimentos más dañinos para tu salud y tu corazón

-La verdad de mc donals

Videos:



Megalodón, el tauró més gran i major depredador marí.

El Otodus (Megaselachus) megalodón, anomenat normalment megalodón, és una espècie extingida de tauró que va viure aproximadament entre 28 a 1,5 milions d’anys. És considerat el tauró més gran i major depredador marí, les seues presses eren balenes, dofins, foques i peixos. Aquests animals tenien una llargària d’uns 20 metres i podien arribar a pesar 100 tones.
Els científics del Institut Espanyol de Oceanografia (IOE), trobaren en forma de fòssils, aquesta espècie extinta a les aigües canàries, a més de mil metres de profunditat. Les restes fòssils d’aquest gran animal van ser trobades al peu de la muntanya submarina coneguda com “Banco de Concepción”. Un de les restes trobades van ser les dents que perteneixien a diversos exemplars joves, d’uns cinc o sis metres. També, es trobaren junt als restes de megalodón, fòssils d’altres animals marins, però tots ells hui en dia extingits.
Tant el paisatge com el clima de les illes Canaries ha canviat, i també els animals marins que vivien, uns s’hi han extingit, o d’altres en queden molts pocs, hem de cuidar la nostra natura, i les nostres aigües.
Noticia original
Noticies relacionades:
-Més informació sobre el megalodón
Video:

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Ratolins sense dolor


L’escorpí d’escorça és una espècie d’insecte que habita als deserts del sud-oest dels EE.UU. És molt perillós, i amb el seu verí pot arribar a matar una persona. Però els ratolins llagosta, son immunes al seu verí, i poden menjar-se l’escorpí sense cap molèstia.
El dolor, encara que siga desagradable, és una mena d’advertència de que alguna cosa roïna passa al nostre cos, per això la nostra natura no ha fet que ens desaparega. Els ratolins llagosta, també senten dolor, però el verí d’aquests insectes, per a ells actua com un anestèsic. Però per què la toxina de l’escorpí els lleva el dolor? Els dos receptors importants del dolor als mamífers són els canals del Na dependents del voltatge NaV1.7 y NaV1.8. El verí actúa de normal en el primer voltatge, cosa que en els ratolins llagosta no passa. El segon voltatge, en els ratolins llagosta tenen aminoàcids que s’uneixen a les toxines del verí i així tallen el pas dels altres canals de sodi.
Aquest descobriment podria crear analgèsics més efectius en un futur, però primer s’han de coneixer millor els mecanismes del dolor a l’ésser humà.
Notícia original
El ratolí menja escorpins que udola a la lluna
No senten dolor?
Video relacionat

La vespa asiàtica s’instal•la permanenment a Catalunya


En les últimes quatre setmanes s’han identificat huit exemplars de vespa asiàtica en tres comarques de Girona ; sis en La Garrotxa,un en La Selva i l’altre en El Ripollés.Els Apicultors Girondins han confirmat aquesta identificació.

Aquest insecte no suposa cap perill per a les persones sinò que preocupa als apicultors,ja que en la primavera es menja a les abelles productores de mel amb l’objectiu d’alimentar a les seves larves.

Els Agents Rurals tenen l’ojectiu de localitzar aquest insecte abans de que aplegue el fred,perquè les vespes fundadores (les úniques que sobreviuen) passen l’hivern davall de les corfes dels árbres.Per a localitzar la vespa asiàtica,s’han instal•lat aproximadament 550 trampes en zones en que la seua temperatura és constant,lloc on soreviuen aquests insectes.

En les diverses investigacions sobre aquest insecte,sabem que va entrar a França a tavés d’un camió en 2004 i fa sis anys és va reconeixer com un insecte invasor.La pressencia d’aquest animal s’estén uns 100 quilómetres cada any.

En 2012 es van detectar tres exemplars de vespa però es va considerar de que es tractava d’una presència esporádica.

A principi de 2013,també s’han detectat aquest animal a la provincia de Navarra on ja han desparegut diverses abelles a causa de la vespa asiàtica.


Noticia Original


Noticies de referència
-Més pàgines que confirmen aquest fet:


Vídeo


dilluns, 28 d’octubre del 2013

NIVELL DEL MAR EN AUGMENT MOLT CONSIDERABLEMENT!!

Un informe presentat recentment  pel  Grup Intergobernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC)  adverteix de que la influència humana cada vegada s'hi mostra amb més força en el sistema climàtic, cosa que no és bona, ja que s'hi està provocant que la superfície de la Terra augmente de temperatura, sobretot aquestes tres últimes dècades.
Tot açò ens porta a una situació prou extrema, ja que s'estima que a finals del segle actual, el nivell del mar puga augmentar entre 26 i 82 cm, i la temperatura es trobe entre 0,3 i 4,8 ºC superior a l'actual. A més s'espera que les oles de calor siguen cada vegada de més duració  o les precipitacions siguen poc abundants en llocs secs.
I encara que parega un poc irreal aquesta situació, s'hi estan veient mostres que ens portaran a aquest resultat com l'augment dels gasos causants de l'efecte hivernacle o la cantitat de neu i gel que s'ha transformat en aigua en molt poc de temps.

Tot aquest fenomen també es relaciona amb el fet de que els oceans son els principals receptors d'alguns dels gasos participants de l'efecte hivernacle com el CO2  o l'energia calorífica.

Esperem que aquests informes consciencien a la població de que la contaminació en general és preocupant i realitzem certes mesures per tal d'evitar aquesta situació en un futur.

Noticia original


Noticies relacionades
-Informe del canvi climàtic 2013



Descobreixen els restes fòssils d’una nútria terrestre de fa 9 milions d’anys.

Des de l’any 2005,un equip de paleontòlegs de la Fundació de Teruel i del Museu Nacional de Ciències Naturals han iniciat unes excavacións que han donat a terme noves troballes i amb el descobriment d’una nova espècie d’équid,Hipparion Laromae.Tambè s’han trobat excrements fòssils de hienes que contenien restes de pol•len.Amb les restes de pol•len s’ha pogut investigar la vegetació d’aquesta zona.

Durant l’any 2010 i 2011 l’equip de paleontología va descbrir ossos fòssils d’un carnívor desparegut fins llavors,que ha resultat ser una nútria terrestre que l’han batejada com Tervelictis Riparius.

Van trobar un gran nombre de fòssils com són el cràni,la mandíbula,diversos ossos de les potes i fins i tot el bàcul,però el mes important es que a pesar de ser una nútria,no poseïa cap adaptación per a desplaçar-se per l’aigua i el seu esquelet és més paregut al d’altres mustèlids que al de les nútries actuals.Fet que dona a entendre que viuria prop de la vora i que s’alimenta-se de crustácits,insectes etc.

Els restes fòssils d’aquesta nútria s’exposaran en el Museu Aragonés de Dinópolis,Teruel ,on s’han donat lloc aquests descobriments.


Noticia Original


Noticies relacionades
-Més estudis que comproben aquestes desconbriment:
-Més estudis que comproben aquestes desconbriment 2:


Vídeo

Tecnologia làser capaç de detectar tumors cerebrals


La utilització de una nova tècnica de imatge làser, descoberta per  investigadors de la Universitat de Michigan  i de la Universitat de Harvard  , serà capaç de descobrir tumors cerebrals a escala microscòpica  en una operació.
Aquesta nova metodologia permet detectar el marge al voltant del tumor on s'hi troben tant cèl·lules sanes com afectades pel tumor.
El mètode de la espectroscòpia de Raman  (SRS, com és conegut aquest mètode) fou provat primer en ratolins on s`hi va veure un gran èxit en els resultats.
El efecte Raman s'hi tracta d'il·luminar una molècula o un àtom. Les partícules emeten una xicoteta proporció de llum en un estat diferent de vibració a l'anterior.
Mitjançant els anàlisis dels espectres de colors, poden determinar-se els diferents components de la mostra i comparar els resultats entre elements de la mateixa naturalesa per veure possibles alteracions en les cèl·lules analitzades.

Actualment ja s'està adaptant el sistema SRS al material d'un quiròfan per tal de ser introduït a l'espècie humana.
Amb aquesta nova ferramenta en el camp de la ciència medica s'intentarà almenys augmentar l'esperança de vida de les persones diagnosticades de aquest càncer que actualment és de dos anys i mig.

Noticia original

Noticies relacionades
-Tumor cerebral





Una proteïna clau per a la memòria

Un equip d’investigadors, liderat per científics del Regne Unit, han identificat una proteïna clau en l’aprenentatge i  la memòria, una troballa que té gran rellevància per a l’estudi de les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Els records  s’emmagatzemen en una complexa xarxa de neurones, que han d’activar un mecanisme que els permeta formar noves proteïnes que enfortisquen les connexions entre elles (sinapsi).
La proteïna en qüestió és la cridada "receptor muscarínic M3, d’àmplia extensió en el sistema central, i present en l’àrea del cervell en què s’emmagatzemen els records.

En un estudi realitzat, els investigadors van analitzar una varietat de ratolí el qual el receptor M3 no pot ser fosforilat, és dir, que la proteïna no pot ser activada o desactivada per l’addició d’un fosfat per mitjà del procés de fosforilació. Alguns d’aquestos ratolins es van sotmetre a un tractament de coneixement per por, comparant-se el seu comportament amb el de ratolins normals.

Després de les proves, els científics van descobrir qeu l’aprenentatge i la memòria depenien en gran manera dels receptors M3 i del seu estat de fosforilació, i que perquè es realitze la retenció de nous records, el receptor muscarínic M3 ha d’activar-se patint un canvi molt específic durant la formació d’un record, i si aquest canvi no es produeix, els records no són emmagatzemats.


Aquesta investigació pot ser una gran aportació per als científics per avançar en l’estudi de malalties neurogeneratives i aconseguir finalment una cura o la creació de nous fàrmacs contra aquestes malalties.

diumenge, 27 d’octubre del 2013

El Sol emet tres flamerades solars en només 48 hores

Durant els dos últims dies, l'Observatori de Dinàmica Solar de la NASA (SDO) ha captat gràcies als seus potències telescopis que el sol ha emès tres flamarades solars de diferents intensitats.


La primera va ser  una erupció solar de classe M9.3 de poca intensitat, la segona provenia de la taca del sol AR 1882 de classe X1.7 i la ultima registrada és la X2.1

Segons la NASA aquestes flamarades no són perilloses per a nosaltres, però cal recordar que són explosions de radiació i per tan poden arribar a alterar el funcionament normal dels sistemes de comunicació i inclusiu fer que poer exemple es perda les senyals de ràdio durant un temps o període de temps curt.

A dia de hui  la NASA ens adverteix que com el sol es troba en el seu màxim dins del seu cicle, aquests fenòmens són propis i comuns i que aniran augmentant al llarg de que el sol s'arrime al seu punt més alt del cicle .
La flamarada més forta que va transmetre el sol va ser classificada en X6.9 i es va detectar el dia 9 d'Agost del 2011 6 mesos després que es registrara la priemera de totes; al mes de febrer.


Noticia original .

Notica relacionada

El Sol registra tres erupciones colosales en 24 horas 
El Sol registra tres erupciones colosales en menos de 24 horas 


Video :

L’ictus als joves.

L’ictus és una malaltia considerada pròpia de la tercera edat, però no obstant aixó en les últimes dècades està afectant també als joves i de mitjana edat. Edats compreses entre els 20 i els 64 anys.
Gràcies a l’últim anàlisi global dels infarts celebrals podem arribar a la conclusió que a mesura que passen els anys aquestos ictus afecten més a persones joves i  avui es un problema que s’ha d’abordar d’una  nova perspectiva.
Encara que la presència de ictus es més palpable als països pobres, també podem apreciar aquest infart en les nacions amb més recursos ja que en aquestos podem trobar-se com a principals factors de risc l’obesitat, la hipertensió o el tabaquisme. L’ictus es la segona causa de mort al món.
Podriem afirmar que un 25%  de les persones que pateixen ictus tenen menys de 65 anys i si no canvien les xifres  adverteixen que en 2030 podria haver uns 12 milions de morts degudes a l'ictus i incomptables problemes de discapacitat i recuperació .
És important seguir realitzant estudis com aquest , precisament per a establir millors mesures de prevenció i nous projectes d'actuació ja que el tercer món es el més afectat i a la mateixa hora el que menys disposa de extratègies de prevenció.

Noticia original.

Noticies relacionades.
-La vida después del ictus.
-El accident cerebrevascular.

Video.


La crisi pot provocar un augment de malalties cardiovasculars

La SEC a advertit que la situació de crisi econòmica al nostre país hem de considerar - la ja un factor de risc important per a les malalties cardiovasculars.

Per això és importantíssim adoptar una sèrie de mitjans per intentar evitar que aquesta situació de la salut dels ciutadans espanyols no empigore més.


Es van realitzar una sèrie de estudiaré tant a Grècia, Argentina i Islàndia, on en aquests estudies, els investigadors han tronat la relació entre les morts casualitat problemes vasculars i el PIB.


"Tenint com a prova els resultats d'aquestes anàlisis i els Efectes de la recessió econòmica a Espanya, és d'esperar que les situacions que relaten aquestes investigacions puguin també produir aquí", remalcar el president de la SEC, José Ramón González-Juanatey.

El president juntament amb altres persones que han treballat en aquest estudi ens fan saber que la disminució de la despesa sanitària, el augmnet poc a poc de la ìndx de pobresa, el descens de la renda per càpita, tot això amb altres factors són els que provoca la exlosió de la incòmoda situació sanitària.

Un altre estudi dóna importància al fet que des de l'any 1983, hi ha hagut un augment de població fins a 6 anys més de l'esperança de vida, i d'aquests 6 anys, el 63% es deu a una millora atenció i tractament de certs problemes cardiovascualrs.

Notícia original :
http://www.agenciasinc.es/Noticias/La-crisis-puede-provocar-un-aumento-de-enfermedades-cardiovasculares

Altres notícies :
--http://www.elmundo.es/elmundosalud/2013/10/24/corazon/1382631779.html
--http://www.elmundo.es/elmundosalud/2013/04/10/noticias/1365620132.html

Video :

200 dies de vol "Falacia de panxa blanca"

Un grup de científics del institut ornitològic de Suiza, ens ha documentat que la Falacia de panxa blanca, es capaç de romandre en l'aire durant 200 dies sense evidències d'aterratge, en la seua migració d'europa cap a Árica.

Açò s'ha pogut conseguir gràcies a un sensor electrònic "RFID", que varen colocar sobre uns certs individus d'aquesta espécie, per registrar els seus moviments i conéixer la energia que consumeixen en qualsevol moment.


Els datos demostren que hi han períodes de menor activitat, en els que se suposa que el au descansa, però el ángul del cos indica que encara romanen en l'aire. 


Açò vol dir que no hi ha privació de son durant llargs vols, ja que aniria contra la salut d'aquestes aus.
Respecte a l'alimentació s'ha demostrat que s'alimenten d'insectes durant tot el llarg trajecte, la seua alimentació també varia, ja que quant mes al nord menys mosquits hi romanen en l'aire.

Com a conclusió s'ha destacat que fer la vida a l'aire podría reduïr el risc de depredació o de patir certes malalties, encara que no s'haja comprobat.

No hi he trobat altre video de millor qualitat.

Notícia original.

Altra notícia.
                                                                                  Miguel Aparicio Malchirant 2nBat B.

Un pas més contra el VIH



Aproximadament 35 milions de persones a tot el món estan contagiades pel virus del VIH, sent una del les principals infeccions mortals del món i un dels primers objectius dels científics per trobar la seua cura, i després d’un camí difícil i ple de decepcions finalment estem més prop d’una vacuna per al sida.  


Un equip de científics espanyols de d’Institut de Recerca de la Sida IrisCaixa han  trobat una molècula que ajuda al VIH a propagar-se pel cos.

L'estudi dels científics demostra que el virus del VIH té en la seva coberta unes molècules, anomenades gangliòsids, que utilitza per penetrar en les cèl·lules dendrítiques. En les infeccions de la sida el virus VIH s'amaga en les cèl·lules dendrítiques i quan aquestes arriben als ganglis, el virus destrueix el sistema immunitari, atacant concretament els limfòcits TCD4.

Els investigadors no només han identificat la funció d'aquesta molècula clau en la propagació del virus, sinó que han demostrat que eliminant els gangliòsids del VIH s'evita que les cèl·lules dendrítiques puguin internalitzar, i evitar el contagi.

Gràcies a aquesta troballa s’ha augmentat la possibilitat de poder avançar en la cura d’aquesta malaltia creant nous fàrmacs i el desenvolupament d'una vacuna terapèutica molt més barata i menys tòxica contra el VIH

dissabte, 26 d’octubre del 2013

McCruelty

El que una multinacional pot fer amb diners, tapar qualsevol escàndol i a més guanyar el premi de qualitat per el seu excel•lent menjar, per suposat, parlem de mcdonalds.
La cadena de restaurant mcdonalds té 448 restaurants per tota Espanya i al món esta present en 119 països, en total té 33.000 restaurants al món, també subministra al 1% de la població mundial. Però la bona imatge s’ha acabat ja que és un dels mal tractadors animals més grans del món, mcdonalds hormona a els seus animals per a que als 3 mesos tinguin un cos d’adult, açò comporta greus problemes per a els animals ja que la estructura osea encara no a crescut i encara no pot suportar el pes. També el pollastres els tracten com si no fossin res ja que moltes aus cauen a l’aigua bullint  encara vives, a més la maquina transportadora dels polls els transporta de les potes i moltes vegades estes és trenquen. I si encara no fora poc també desforesta massivament la selva destruint el ecosistema dels orangutans i moltes més especies, per a fer els embolcalls de cartró per als happy meal etc etc.
Llavors podem dir que aquestes accions son totalment immorals i insostenibles, per això la protectora d’animals PETA a denunciat totes aquestes accions. Una imatge val més que mil paraules.





noticia principal
noticia secundaria

dijous, 24 d’octubre del 2013

Descobreixen la galàxia més llunyana coneguda

Uns astrònoms nord-americans han trobat una galàxia que es va crear tan sols 700 milions d’anys després del Big Bang, que va ser l’explosio que va causar la formació del Univers.
Aquesta investigacío ajudarà als científics a saber com era el nostre cosmos en els seus primers temps.

La galàxia es coneguda amb el nom de “z8_GND_5296”.

Mentre que la Via Làctea crea una o dos estrelles que són similars al Sol cada any, la nova galàxia en crea unes 300 a l’any.
A causa de la distància es poden fer una idea de com era l’Univers da 700 milions d’anys.
Per mitjà del telescopi espacial Hubble es va identificar la galàxia amb imatges òptiques i infraroges i amb el de Keck es va confirmar la distància.
Segons Bahrma Mobasher, el que fa aquesta galàxia és la confirmació espectroscòpica de la distància. Aquest astrònom explica que a causa de que la llum viatja al voltant de 186.000 milles per segon, quan ens fixem en els objectes distants , els veiem com eren en el passat.
El que fan els astrònoms per conèixer l’edat de les galàxies es fixar-se en la transició alfa de Lyman. Aquesta fet es detecta en les galàxies que es van formar, almenys, mil milions d’anys després del Big Bang, però, en les més antigues es cada vegada més difícil de veure

De les 48 galàxies que van observar, sols la nombrada anteriorment té la característica de trasparència. Els investigadors sospiten que poden haver dirigit la seua atenció a l'època en que l'Univers va fer la seua transició d'un estat opac , en el qual els àtoms s'ajuntaven en núvols d'hidrogen cada vegada més denses a un estat transparent, quan algun tipus de radiació va ionitzar l'hidrogen, convertint-ho tot en una sopa transparent de ions i electrons durant un període de diversos centenars de milions d'anys més, anomenada la era de la reionització.



Noticies relacionades:




Vídeo

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Les teves mans poden salvar vides.

Cada dia moren a Espanya al voltant de 100 persones a causa d’una aturada al seu cor , segons ha informat la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària ( semFYC ) amb motiu de la celebració del Dia Europeu de l'Atur Cardíac .
Aquesta complicació afecta uns 350.000 europeus cada any . Quan aquest fet passa fora d’un hospital una de cada cinc víctimes rep reanimació cardiopulmonar. Aquesta maniobra si es realitza a per un familiar , amic o qualsevol testimoni a temps, pot  triplicar la possibilitat de supervivència de la persona afectada i a més, no queden seqüeles.
Ara bé , una parada cardiorespiratòria amenaça sempre la vida de l'afectat i pot estar provocada per una malaltia coronària , un accident de trànsit o un contratemps escolar , esportiu i , fins i tot , domèstic .
" Si volem aconseguir el màxim benefici en la lluita contra la mort sobtada cal generalitzar la formació de la maniobra de reanimació cardiopulmonar  tot el possible" , ha assegurat el representant en la semFYC. Per aquest motiu cal destacar la necessitat de realitzar tallers on expliquen que cal fer en el moment d’una parada cardíaca.  "En aquests casos els ciutadans són tan importants com els metges . És millor fer alguna cosa que no fer res" , han expossat.
L’escola on anem tots nosaltres també seria un lloc excel•lent per a possar en pràctica aquestes senzilles maniobres o tècniques de reanimació pulmonar,ja que  les teves mans poden salvar vides.

Noticia original.

Noticies relacionades.
-Que fer davant d’una mort sobtada.
-Quins són els simptomes de l’atac cardíac?

Video.

dissabte, 19 d’octubre del 2013

Instrument de cirurgies coronàries exclusiu per a diabètics

 D’igual forma als diferents països trobem un gran nombre de la població amb la malaltia de les artèries coronàries(EAC)  , la qual provoca mitjançant dolor al pit(angina) o un infart moltes morts arran el diferent territori. Aquests símptomes signifiquen que en les parets internes de les artèries s’han acumulat plaques d’ateroma , per tant aquestes vies que subministren la sang al cor s'estrenyen i endureixen , la qual cosa limita també l’ ingrés d'oxigen. Aquesta malaltia sol ser provocada hipertensió arterial,obesitat,colesterol elevat,fumar...

Doncs bé, aquesta malaltia afecta més perjudicialment a les persones diabètiques perquè aquestes tenen les artèries coronàries més xicotetes i els nivells de sucre en la sang són més elevats, per tant històricament ha comportat major risc en els procediments quirúrgics i també a llarg termini.


Però en aquests moments i gràcies als avanços tecnològics han inventat el anomenat sistema Resolute Integrity Drug Eluting Stent ( DES) es desplaça per l'artèria , utilitzant un tub diminut ( stent ) , fins arribar a l'obstrucció. El stent té un suport de metall que aconsegueix mantenir oberta l’artèria i per tant el flux sanguini constant al cor. En passar un temps aquest suport s’incorpora a la paret arterial i ajuda a prevenir que no torne a estrènyer.

El resultat de d’implantació del stent a diferents pacients ha estat satisfactori.

Noticia original

Noticies relacionades

-La tecnologia d'imatge dual millora el diagnòstic i el tractament de la malaltia arterial coronària

-L'estrès del treball augmenta el risc de malaltia arterial coronària 

Video


divendres, 18 d’octubre del 2013

Resolen el misteri de l'home de les neus

Científics de la Universitat d’Òxford, Regne Unit, diuen haver resolt el misteri de l’abominable home de les neus, conegut també amb el nom de Ieti.

Després d’haver sotmès a proves d’ADN mostres de pèl que s’han trobat al Himàlaia recentment, els científics  han determinat que existeix una equivalència genètica amb un antic ós polar de Noruega.
Els investigadors creuen que es tracta d’una subespècie d’ós bru que viu a les altures del Himàlaia i que s’ha confós amb la mítica bèstia.

L’autor del informe, el professor Brian Skyles, afirma que:
"Aquest ós, que ningú ha vist amb vida, podria estar encara allí. Seria una espècie d'híbrid i, si el seu comportament és diferent al dels óssos normals, com diuen els relats, crec que això bé podria ser la font del misteri i de la llegenda."


Notícia original

Notícies relacionades:
-Campió mundial dels pesos pesats persegueix al Ieti
-Resolen el misteri del dit del Ieti.

Vídeo


dijous, 17 d’octubre del 2013

Aturada cardíaca

Avui en dia, l’aturada cardíaca  està present tant a Espanya com a la resta dels països i una ràpida actuació pot salvar la vida a més d’un afectat. Concretament a Espanya, cada dia moren al voltant de cent persones per aquest tràgic fenomen , segons ha informat la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària .
A tota Europa també hi ha molta gent que pateix una aturada cardiorespiratòria  aproximadament 350.000 al any.
 Però aquestes xifres poden descendir si s’actua amb rapidesa i amb seguretat amb un mateix. Realment no importa si no se sap com es tracta de fer la maniobra exactament; allò important és tenir-ne una idea general. Perquè els primers minuts de l’aturada són essencials per salvar una vida practicant el maniobres de reanimació cardiopulmonar:  el boca a boca o el massatge cardíac. Qualsevol d’aquests es fonamental per mantindre a la persona afectada en vida mentre acudeixen els servicis sanitaris.

Ara bé , de no actuar a temps una aturada cardiorespiratòria pot provocar la mort de l’afectat. L’ aturada pot estar provocada per una malaltia coronària , un accident de trànsit o un contratemps escolar , esportiu i , fins i tot , domèstic .

Per tot això, s’ha informat a la població de la realització de tallers que ensenyen a aquesta a saber actuar davant d’aquesta tragèdia d’una manera ràpida i eficaç.

Noticia original

Noticies relacionades
-  Salut prepara prop de 850 joves en el primer Dia Europeu de l'Actuació davant la Parada Cardíaca

- Noves solucions per millorar els primers auxilis de parades cardiorespiratòries 

Video

Fabriquen gasolina amb una bacteria que es troba en el nostre intestí


La gasolina és el combustible més demandat del món, però un dels seus desavantatges és la dependència amb l’or negre. El biodiesel és una altra alternativa, però no és compatible amb els motors moderns. Per això, han de trobar una forma de conseguir gasolina ecològica que siga compatible.
Gràcies a unes tècniques de biologia sintética, han fabricat per primera vegada gasolina sense recurrir ni al petroli ni a ningún combustible fòssil. Uns científics coreans, han utilitzat una bacteria: Escherichia coli (E.coli). Aquesta bacteria la podem trobar al nostre intestí, entre la femta humana. És la bacteria que ens provoca la diarrea, però la podem modificar per a que actúe com vulguin. S’ha pugut utilitzar per a produir insulina per a tratar la diabetes i proteïnes per al càncer.
De moment sols han conseguit produir 580 mg de gasolina per litre cultivat, però l'objectiu a llarg termini és millorar la producció a un preu més barat

Notícia original
Notícia relacionada
Vídeo relacionat


dimecres, 16 d’octubre del 2013

QÜESTIÓ DE TEMPS

El gel de l’Àrtic esta desaparegent  a un ritme desmesurat per la problemàtica de l’efecte hivernacle, a més a hores d’ara grans multinacionals volen aprofitar-se d’aquesta situació per extraure petroli.

En el conveni del protocol de kioto és van acordar unes lleis, però molts països no estan aplicant les lleis que es van acordar en aquets conveni, fa unes setmanes el IPCC(Intergovernmental Panel on Climate Change) va donar una dada alarmant, i és que la temperatura global a augmentat un 0’8ºC. Ara aprofitant que s’han perdut tres quartes parts del gel flotant de l’Àrtic grans multinacionals petrolíferes volen extraure petroli que subministraria 3 anys a la terra, entre elles Shell,BP,Repsol, Gazprom y Exxon. La organització Greenpeace contraataca amb aquesta idea, per que hi ha possibilitats de que hagin fuges de les succions i els abocats poden provocar un impacte mediambiental molt greu, a més a més per a ficar les plataformes petrolíferes tenen que desfer el gel amb mànegues d’aigua calenta.
Greenpeace lluita per el àrtic però el passat dia 28 de desembre 28 activistes van ser detinguts per una protesta pacifica en Rússia contra unes d’aquestes accions.        



noticia original 
noticia secundaria

dimarts, 15 d’octubre del 2013

El brócoli ajuda a combatre l'artrosi

Una investigació realitzada a la Universitat de East Anglia en el Regne Unit ha demostrat que el brócoli pot ajudar a combatre l’artrosi o a endarrerir-la.

Els científics han descobert que un component del brócoli anomenat sulforafà disminueix la destrucció de teixit cartilaginós en articulacions. Aquest component s’allibera a l’organisme una vegada el bròcoli és ingerit.

El sulforafà actua bloquejant els enzims que provoquen el deteriorament de les articulacions.

Ara, el sulforafà, té també característiques possitives davant de l’artrosi, a més de propietats anticàner i antiinflamatories.

Notícia original

Notícies relacionades :
- Un laboratori esprem totes les vides del raïm.
- El factor beneficiós del vi tint, millorat en pastilles.

Vídeo:


Són el coure i el ferro ingredients del Mal d'Alzheimer?

S’ha descobert que el coure i el ferro són responsables de l’Alzheimer , açò es deu a que acumulen al cervell proteïnes nocives per a aquest.

El coure realitza importants funcions al cervell, tanmateix si s’hi acumula pot danyar la barrera hematoencefàlica, acumulant també la proteïna beta-amiloide, cosa que és tòxica. Aquesta proteïna es retira del cervell per una altra anomenada LRP1. Però el coure perjudica la funció de la LRP1, per tant, aquesta no elimina la proteïna beta-amiloide.

Pel que fa al ferro s’ha observat que s’acumula més a l’hipocamp que al tàlam i que s’associa amb el teixit danyat. L’hipocamp és la zona del cervell que es danya abans amb l’Alzheimer i el tàlam és la zona que es danya més tard.

Bé, doncs amb aquest estudi realitzat per dos equips d’investigadors queda demostrat que la presencia excessiva de coure i  ferro provoca danys al cervell i que tenen un efecte negatiu sobre la malaltia de l’Alzheimer.


Notícies relacionades: 

Vídeo: 

La vespa asiàtica s'instal•la permanentment a Catalunya

Al voltant de fa unes quatre setmanes es va detectar la presència d’una espècie invasora a Catalunya. Aquesta espècie s’anomena la “vespa asiàtica”.
Es concentra en la província de Girona i ja s’han identificat 8 exemplars en tres comarques.
Ignasi Rodríguez, Subdirector General de Biodiversitat de la Generalitat, diu que podria haver-hi un niu amagat d’aquesta espècie a la zona de Sant Privat d’en Bas.
La vespa asiàtica no suposa cap problema per a les persones, però si que pot afectar als apicultors, ja que es menjen a les abelles que produeixen mel per a poder alimentar a les seues larves.
Per tant, els Agents Rurals intenten localitzar aquest animal abans de que arribe el fred, ja que les vespes fundadores, que són les úniques que sobreviuen, passen l’hivern davall de les corfes dels arbres.
Per a poder localitzar-lo s’han instal•lat unes 550 trampes en zones que no són àrides ni gèlides, ja que és ací on podrien sobreviure les vespes asiàtiques.
La vespa entrà a França en 2004 per mitjà d’un camió i fa sis anys es va reconèixer com a insecte invasor. Aleshores, la poca distància que hi ha entre Francia i Girona ha facilitat que aquest animal augmente en nombre.
En 2012 ja es van detectar tres exemplars de vespa asiàtica a l’Alt Empordà i tres nius en Val d’Aran, però, en aquell moment es va dir que la presència d’aquest animal era esporàdica. En els pròxims mesos la Generalitat investigarà com afecta la presència de la vespa asiàtica als apicultors catalans.

Notícia original:

Notícies relacionades:

Detecten a Galícia una vespa asiàtica molt agressiva que arrasa ruscos senceres

Vespes asiàtiques mates a 41 persones a la Xina

Video:

Èxit del transplatament de neurones reprogramades contra l'infermetat del Pàrkinson



Un equip d’investigadors japonesos, on es troba Shinya Yamanaka,  premi Nobel de Medicina 2012, demostra que aquesta teràpia no genera un rebuig immunològic en cap dels animals amb els quals s’ha realitzat l’experiment, són quatre micos Cynomolgus, la qual cosa, s’apropa a la possibilitat d’utilitzar aquestes cèl•lules amb humans amb infermetat de Pàrkinson

 Els resultats publicats a la revista "Stem Cell"  presenten com a possibilitat el trobar una teràpia eficaç contra el Pàrkinson en un futur. Aquesta infermetat provoca una pèrdua de neurones productores de dopamina. Amb els tractaments actuals podem millorar els símptomes, tals com la rigidesa o problemes de mobilitat, però no la pèrdua de neurones que parlàvem anteriorment. Aleshores, del que es tracta la teràpia de l'equip de Yamanaka és, a partir de cèl•lules de la sang o de la boca dels micos, convertir-les per mitjà de la tècnica de reprogramació, en neurones productores de dopamina. Una vegada aconseguit açò, els investigadors les injectaren en el cervell de dos micos; als altres dos micos els injectaren neurones derivades de cèl•lules d’altres micos donants.
Tres mesos després, comprovaren que els dos micos rebedors de les neurones reprogramades presentaven una reacció immunològica mínima. Per una altra part, els altres dos micos rebedors de cèl•lules donants, van presentar en rebuig major.

Un dels investigadors implicats en aquest treball, Jun Takahashi, del Centro de Investigación y Aplicación de Células iPS de la Universitat de Kyoto afirma que els resultats son una base per a começar amb el transplantament autòleg.


Notícia original

Notícies relacionades:

Premi Nobel de Medicina 2012 als “pares” de la reprogramació cel•lular 

I cada vegada més prop de la cura del Pàrkinson amb cèl•lules mare

Més informació relacionada amb el Pàrkinson

Vídeo relacionat:


diumenge, 13 d’octubre del 2013

La sang té elements que prediuen el risc de suïcidi

Investigadors de la Universitat de Indiana han trobat uns biomarcadors de ARN en la sang que podrien ajudar a identificar qui està en risc de suïcidar-se.

En concret, el equip de DR.Alexander B.Niculescu III (professor de psiquiatria i  neurociencia mèdica en la Escola de Medicina de la Universitat de Indiana,en EEUU) a través d'un estudi que el descriurem a continuació, han comprovat que els biomarcadors estan presents a nivells alts en la sang, tant de pacients amb trastorn bipolar i impulsos suïcides, com en un grup de persones que es van suïcidar.

Aquest estudi va ser el següent:
El Dr. Alexander B. Niculescu III. 
-Durant un període de tres anys, realitzaren entrevistes i s’agafaren mostres de sang a un grup de pacients els quals se’ls havia diagnosticat trastorn bipolar . Els investigadors van dur a terme diversos anàlisis de la sang; aleshores es van adonar que aquells pacients que havien experimentat intencions de suïcidar-se, presentaren diferències en la
expressió dels gens. Es van sotmetre aquestes diferències en un anàlisis dels gens que va ajudar a identificar els millor marcadors. A continuació, els autors del estudi analitzaren mostres de sang de persones que s’havien suïcidat, i trobaren que la presencia d’alguns dels mateixos marcadors era significativament alta. Per últim, els investigadors analitzaren els resultats de les proves de sang de dos grups addicionals de pacients i contrastaren que els alts nivells dels biomarcadors en la sang estaven correlacionats amb les futures hospitalitzacions derivades de intents de suïcidi.
Encara que també cal dir que els pacients eren homes, per tat hi hauria que investigar amb el sexe femení per tal de validar aquest descobriment.

Aleshores, si amb un anàlisi de sang es pot captar una senyal d’alarma d’algú que està en un alt risc de executar un acte suïcida, podríem reduir la quantitat de persones que es suïciden cada any al món?

Notícia Original

Notícies Relacionades:
-Científics d'Estats Units identifiquen gen del suïcidi

Vídeo:

Possible vacuna contra la malària en 2015

Alguns experts afirmen que uns 219 milions de persones cada any arreu del món es veuen afectades per la malària, i els nens que sobreviuen poden veure la seva salut greument afectada. No obstant, aquesta xifra es pot veure reduïda en uns anys.

La farmacèutica britànica GlaxoSmithKline (GSK) sol•licitarà a l’Agencia Europea del Medicament (AEM) el pròxim any permís per a traure al mercat una gran novetat: la que seria la primera vacuna contra la malària, la RTS,S. Ho farà gràcies a les dades adquirides d’un assaig clínic en fase III que està desenvolupant la mateixa companyia i que s’ha presentat en la VI Conferència Panafricana de la Iniciativa Multilateral de Malària.

Segons els científics que estan realitzant la investigació, després de 18 mesos de seguiment a més de 15.000 nens, aquesta possible vacuna
ha reduït a la meitat el nombre de casos de malària en els nens d’entre 5 i 17 mesos, i en un 25% en els nens de 6 a 12 setmanes de vida. S’ha aconseguit prevenir 941 casos per cada 1.000 nens. La malària greu també s’ha aconseguit reduir un 36%.

Els membres de la farmacèutica esperen que la OMS recomane l’ús d’aquesta vacuna a principis de 2015. GSK s’ha compromès a fer que el preu d’aquesta vacuna no siga excessiu, encara que haurà de compensar els 350 milions de dòlars que ha invertit en aquesta vacuna.

Noticia original

Noticies relacionades

'El repte de la OMS és decidir quin paper va a donar-li a esta vacuna' 

‘La OMS desenvolupa un pla per a acabar amb les morts per tuberculosis infantil’


Video relacionat

Una roca llunyana amb restes d'aigua va poder ser la base d'un antic exoplaneta habitable



Gràcies a les observacions del telescopi espacial Hubble i el gran telescopi Keck d'Hawaii , científics britànics i alemanys han analitzat la pols i les runes que rodegen la nana blanca GD61.

Esta firma química informa de que el material va pertànyer alguna vegada a un cos més gran originàriament compost per un 26% d'aigua. Esta quantitat és comparable a la que tenen alguns asteroides del cinturó principal en el nostre sistema solar. Per comparar, la Terra només té un 0,023% d'aigua.

Estem absolutament segurs de que este oxigen procedix de l'aigua, ja que coneixem bé este procés químic en altres parts de l'univers, i amb una probabilitat molt alta es tracta d'aigua

Ja s'havia confirmat la presència d'aigua fora del nostre sistema solar, per exemple en l'atmosfera de planetes gegants gasosos, però ara es tracta de la primera vegada que es troba en cossos rocoses o restes d'asteroide, per la qual cosa és de gran interés per a entendre la formació i evolució d'exoplanetas propicis per a la vida.

La troballa d'aigua en un asteroide de grans mides -uns 90 km de diàmetre- implica que existixen 'bloques de construcción' per a formar exoplanetas habitables". En este cas els 'bloques' s'han trobat al voltant de GD61 però, segons els investigadors, podrien existir entorn d'estreles mare semblants en altres parts de l'univers.

L'estudi suggerix que l'aigua pot sobreviure -posiblemente davall de la superfície d'un planeta- a les altes temperatures que es generen en l'evolució d'una estrela com el Sol cap a les nanes blanques, i que potser GD61 va poder haver tingut planetes com la Terra orbitant-la en el passat.

Noticia original:


Noticies relacionades:

- Agua en la atmosfera de otros planetas


- Agua en el sistema solar


Videos:


Tracen el mapa de les quatre migracions que van canviar la història genètica d'Europa

El fet de poder analitzar l'ADN de dents i restes òssies prehistòriques ha donat lloc a analitzar la història de la genètica de l'Europa actual.

“Hemos caracterizado distintas culturas arqueológicas para reconstruir cuatro importantes situaciones durante el Neolítico que describen el flujo genético europeo”, destaca Guido Brandt investigador del Institut d ‘ Antropología de la Universitat de Maguncia  i un dels  autors dels diversos estudis.

En el primer estudi que van fer, l'equip d'investigadors van prendre l'ADN mitocondrial extret dels ossos i dents de 346 esquelets humans que van viure a Alemanya durant més de 4.000 anys i el van analitzar. Després els resultats van indicar que el Mesolític els habitants de Centreeuropa vivien de la caça i la recol • lecta, mentre que un temps més tard van ser reemplaçats per l'agricultura

A continuació els agricultors i els caçadors-recolectadors del nord d'Europa van barrejar material genètic, aquest fet ens indica i ens fa saber que els centreeuropeus i els habitants del nord es relacionaven entre ells .
Aquests moviments de gent, de població, d'intercanvi de material genètic i cultural són els causants dels orígens de la varietat del genoma europeu actual.



Els quatre moments claus que han contribuït a la nova formació de la diversitat mitocondrial dels europeus d'avui dia, segons Brandt són:: 
1 - Introducció de l'agricultura de l'orient pròxim fins al centre europeu.
2 – Aquesta  agricultura des del centre europeu Fins al sud d'Escandinàvia.
3 - La influència genètica del pròxim orient.
4 - El Influx de la cultura campaniforme de l'oest europeu.

Notícia original

Noticia relacionada :


Video .