divendres, 30 de novembre del 2012

 ARRÒS BLANC O PAELLA?


Quan ens plantejem fer una dieta sana, potser al menú s'incloga l'arròs blanc. Segurament estiga en lo cert, no obstant, el concepte “equilibri” ha de estar sempre present. Un elevat consum d'arròs refinat, no integral, es relaciona amb un major risc de diabetis.

La clau està en la freqüència del consum i la forma de la preparació.

Per a coneixer l'impacte que té el consum de l'arròs blanc, la Facultat de Salut Pública de la Universidad de Harvard (Boston, Massachusetts, EEUU) han analitzat l'estudi de quatre estudits prospectius. Van encontrar, que, un major consum d'arròs blanc va ser asociat amb un augment significatiu del risc de diabetes.
Diuen que el més important es portar una dieta variada. La dieta mediterrània seria un bon exemple. En aquesta dieta no es menja totes les dies paella com es creu. Però, per exemple, la paella té una ventatja davant de l'arròs blanc: s'anyadeix el sofregit amb oli d'oliva, el qual ajuda a que s'abrorveixquen ràpidament els ingredients i amb açò s'aconsigueix a que no s'allibere tant ràpid la insulina. Malgrat, aquesta dieta mediterrània s'està perdent.

El fet més recomanable es portar una diea variada. I en quant a l'arròs, millor integral, prendre'l de tant en tant, no cada dia i cuinat amb forma de paella.

Notícia original.

Notícies relacionades:
Diabetes.
Arròs integral.

Canvi climatic



Científics del Departament de Geociencies de la Universitat de Princeton, presentaren un estudi en el que anunciaven que casi 200000 milions de tonellaes de gel s'havien perdut dels casquets polars.

Per primera vegada en la historia, tots els científics encarregats d'estudiar el canvi climàtic, han reunit tots els estudis realitzats per veure la pèrdua de gel als pols. La Antàrtida i Groenlàndia s'estan fonent a velocitats inimaginables en l'ultima dècada, fet que a causat una gran confusió i preocupació entre es investigadors, ja que no saben com podria afectar aquest succés al augment del nivell del mar.
Una nova estimació, que canvia per complet totes aquelles realitzades en els posteriors anys, afirma que el creixement de l'aigua de la mar es de 3.3 mil·límetres per any , que situa el augment d'aigua en les 2 ultimes dècades, en 7 centímetres.

"Les nostres estimacions de pèrdua de gel en les capes continentals son les mes fiables realitzades asta la data i suposen la evidencia mes clara de la historia sobre la fusió del gel".




Noticies relacionades:

Misteris del camp magnètic:


Tots sabem que el nostre planeta té un camp magnètic que ens protegeix i si no existira no hi hauria vida, aquest esta creat d'un misteriós component que ens crea moltes incògnites.
L'agencia espacial europea va fer un projecte via satèl·lit que ens perpetra conèixer l'evolució del camp magnètic.
El camp magnètic és un metall liquid de grans quantitats, el seu moviment genera corrents elèctriques, també fa d’escut reflector dels vents solars amb partícules els devia al voltant de la terra, generant un lloc on pot haver vida. És el responsable de les aurores boreals, tanmateix ajuda als animals a orientar-se en els seus moviments migratoris.
Des de fa molt de temps estan investigant sobre el camp magnètic de la terra perquè necessitaven actualitzar constantment els mapes de navegació, ja que el camp magnètic nord canvia molt.
Actualment hi ha molts observatoris magnètics que utilitzen aparells electrònics, calibrats de forma precisa per a mesurar i registrar canvis, per a saber tots aquests factors necessitem un magnetròmetre. Gracies a ells podem saber que els pols s’estan desplaçant cada vegada mes ràpid.
La ESA a ficat 3 satèl·lits que circularan en òrbites divergents, dos d’ells estaran a la mateixa altitud, i l’altre mes alt, aquesta missió durara 4 anys. 
Aquesta informació ens ajudara a saber el perquè el camp magnètic s’esta debilitant. 


Noticies relacionades.

Video:


LA SUPERVIVÈNCIA DELS EUNUCS


Si preguntarem les causes de per qué les dones solen viure més que els homens, ens dirien que probablement les hormones masculines serien la causa. Però potser siga cert, perque un nou estudi a partir d'un àrbre genialògic milenari, ho demostra.
La revista Current Biology ha publicat les dades d'una investigació de la universitat coreana de Inha on demostren que els eunucs, barons castrats, de la dinastia Chosun tenien una longevitat entre 14 i 19 anys superior a altres barons de la seua època, les gònades de la qual romanien intactes.

A Àsia i a l'Orient mitjà tenien per tradició castrar als barons per emplear-los com servents i guardians dels palaus. I la dinastia Chosun, no anava a ser menys. 
Els investigadors analitzaren a detall l'àrbre genialògic de 85 eunucs, per comprovar com pot haver afectat l'auséncia d'hormones masculines (fruit de la castració) d'aquests barons. Segons l'anàlisi l'esperança de vida dels eunucs era molt superior a la dels seus coetanis. Han-Nam Park i el seu equip relacionen la dita longevitat entre els castrats, amb l'efecte perjudicial que les hormones masculines tenen en el sistema immunològic, i en mecanismes de reparació cel·lular associats a l'envelliment. 'La castració allarga la vida en el cas de moltes espècies animals, però la qüestió no s'havia demostrat fins ara en el cas dels humans', admeten.

A pesar de les observacions, admeten que hi haurà que treballar més amb l'investigació sobre aquest tema.

Notícia original.

Noticies relacionades:
Una mosca pot ser la resposta.
L'ADN.

Vídeo:


La grip A:

El virus de la grip A té una maquina complexa que pot replicar dintre de les cèl•lules infectades. El investigadors del Centre Nacional de Biotecnica han descobert l'estructura de la maquina, que resol el cicle de la vida d´aquest virus que es transmet a les persones i pot causar epidèmies.Aquest virus es un organisme que causa fascinació i controvèrsia.En la lluita contra aquest virus és imprescindible esbrinar els mecanismes dels seus cicles de vida, ja que ens permet trobar-hi una cura.Un treball revel•la que en 2009 el virus va patir una mutuació que va donar un salt entre éspecies passant d´animals a persones.El seguent es profunditzar en els mecanismes que treballen les ribonucleoproteines perexpresar la genetica del virus de mode que
s´associen entre si amb la partícula i els mecanismes que ajuden a que els gens aviars es pugen transmetre als virus humans.

Link de la noticia.

Noticies relacionades:
- Noticia 1.
- Noticia 2
- Noticia 3

Video:

Unes bacteries ajuden a netejar un vessament de petroli


Unes bacteries presents de forma natural en el Golf de Mèxic van fer un gran treball ajudant a netejar el vessament de petroli de la plataforma petroliera el 2010. Els microbis d'aquesta classe poden convertir metalls solubles en sòlids perquè no es filtren i no puguin arribar fins corrents d'aigua o aqüífers.
Els microbis procedien de mostres d'aigua subterrània recollides en aquest terreny on havien indústries que treballaven amb urani.
La pluja va transportar els metalls dissolts fins les masses d'aigua subterrània i finalment fins al riu. Alguns microbis respiren els metalls d'una manera comparable a com nosaltres respirem l'oxigen, i en fer-ho alteren químicament aquests metalls de manera que es tornen insolubles i romanen en els sediments.
  El que se sap sobre aquests microorganismes és molt poc, però una investigació podria canviar aquesta situació.

Noticia original

Noticies relacionades

Video:

El origen de la capacitat de respirar


S'ha aconseguit identificar el que va permetre als vertebrats adquirir la capacitat de respirar aire. No només és necessari els pulmons, sinó també una circuiteria neural que sigui sensible al diòxid de carboni. Aquesta circuiteria neural permet que els organismes que respiren aire.
La base per a la capacitat de respirar aire probablement es va desenvolupar en un antic vertebrat que no tenia pulmó, però que sí que posseïa un circuit neural sensible al diòxid de carboni.
Els investigadors van buscar, entre els fòssils, algun animal incapaç de respirar aire però posseïdor d'un circuit neural sensible al diòxid de carbono.Los investigadors van centrar la seva atenció en la llamprea una espècie semblant semblant a una anguila.


Noticia original

Noticies relacionades

Video:

Un equip d'astronautes tornen amb noves especies


Un equip d'astronautes, van passar una setmana sota terra per aprendre a treballar en condicions extremes.
Durant les sis jornades que van romandre a l'interior, els astronautes van dur a terme un intens programa d'investigació científica que incloïa disciplines com la meteorologia, la topografia i la geologia.
Els astronautes van posar esquers prop de la bassa i en altres llocs de la cova per atreure tantes formes de vida com fos possible, recollir diverses mostres de les espècies menys comuns i els van preservar en alcohol per al seu estudi.
L'anàlisi molecular confirma que les mostres recollides pertanyen a una nova espècie de crustacis, coneguts comunament com cotxinilles.

Noticia Original

Noticies relacionades 

Video:

Aigua en Mercuri?

Malgrat les seues altíssimes temperatures, Mercuri, el planeta més proper al Sol, conté gel i material orgànic congelat en els cràters del seu pol nord. La NASA ha presentat avui les evidències que així ho demostren, recopilades per Messenger, la primera sonda que ha orbitat Mercuri.

Els científics de l'agència espacial nord-americana creuen que tant l'aigua gelada com els materials orgànics, similars al quitrà o al carbó, van ser dipositats en Mercuri fa milions d'anys per estels o asteroides que van col·lisionar contra el planeta.
Cràters de Mercuri on s'ha detectat aigua gelada

A diferència del robot Curiosity en Mart, la sonda Messenger no pot analitzar roques o mostres de terra directament, sinó que transmet rajos làser i recopila dades sobre la composició de la superfície durant les seues òrbites.

"L'explicació que millor quadra amb les dades que hem recopilat és que existeix material orgànic", ha assegurat Siguen Solomon, el principal investigador de la missió, de la Universitat de Columbia, a Nova York.

"No és cap hipòtesi absurda. Ningú té una explicació alternativa que concorde amb les observacions de la sonda", recalca Page.

Noticia Original

Noticies relacionades




Revelen el origen de les serps

Monstruo de Gila (arriba), Coniophis precedens (centro), y la serpiente tubería moderna. (Ilustración de Nicholas Longrich)Un grup de científics  han descubert un fósil de serp més antic que tots els altres que havien trobat abans. Aquest podria ser la peça del trencaclosques que faltava entre l´evolució dels rèptils i de les serps.Segons aquest estudi les serps son rèptils que pergueren les seues extremitats,i al contrari que deien tots els estudis fins ara,les serps no tindríen el seu origen en el mar sinó que tindríen un orígen terrestre.

Segons Nicholas Longrich,expert de la Universitat de Yale, aquest primogénit de la serp va viure fa uns 65 o 70 milions de anys i es nutria de sers xicotets,ademés les seues característiques morfológiques indiquen que era un gran excavador,tot al contrari que les serps actuals que poseeixen de una mandíbula flexible que els permet poder tragar animals molt mes grans que el seu propi pes.



Noticia original:
Noticia relacionada:

dijous, 29 de novembre del 2012

Bloquejar el olfate dels insectes podría ser el millor repelent

Molts insectes tenen un gran impacte negatiu en els humans,ja siga per transmisons de malalties,siga per producció de plagues que malven les collites o per moltes atres qüestions.Per aixó,molts cientifics intenten diariament una solució d´aquest problemes que ens afecta pero sense l´exterminació d´aquestos insectes.

Un grup de científics de la universitat de Rockefeller va pensar que la solució d´aquest problema podria estar en el olfate d´aquestos animals,així que provaren a llevaren un gen (el gen Or83b) que és l´encarregat de l´olfate en aquestos insectes i obtengueren uns grans resultats,les mosques i els insectes en els cuals es van provar els experiments,no podien percebre una gran quantitat de olors i d´aquesta manera s´els sería mes dificil detectar als humans.

Pendent encara de comprovaments i estudis pero podria ser un gran avanç en el disseny de nous pesticides més potents.



Cicle evolutiu



Un programa d'entrenament realitzat per la CAVES, ha enviat un equip d'astronautes que participen en el programa de l'Estació Espacial Internacional per passar unes setmanes baix terra per a treballar en condicions extremes.
Durant les jornades de treball que van permaneixer sota terra, els astronautes realitzaren un programa d'investigació científica: meteorologia, topografia, geologia i la catalogació de vida subterrània.
"Este any, hem descobrit un xicotet toll en el que habitaven uns crustacis molt interessants."
Els astronautes posaren trampes prop del toll i en altres llocs de la cova per capturar aquest espècimen i altres formes de vida. 
Després de recollí algunes espècies molt extranyes les preservaren en alcohol per al seu futur estudi.
El anàlisi molecular confirmà que les mostres recollides perteneixien a una nova especie de crustaci.
Es pensa que els antepassats dels isòpodes terrestres evolucionaren a partir de formes de vida aquàtica, adaptant-se per a viure fora de l'aigua. L'estrany de tot açò, es que la nova especia trobada pels astronautes ha tornat al medi aquàtic, completant un cicle evolutiu. 

   


Noticies relacionades:

Fòssil de pol·len a l'Antàrtida:

Molts científics treballen per a saber quina era la verdadera posició dels continents fa milions d'anys, per exemple, l'Antàrtida el gran desert blanc, abans, era un gran bosc verd, i tot això ho sabem gràcies a les restes de pol·len que s'han trobat fossilitzades.

Els científics saben que fa 55 milions d'anys la terra era molt càlida i el continent va començar a cobrir-se de gel fa uns 38 milions.

Més de dos terços d'aigua dolça de la Terra s'acumulen en l'Antàrtida, i la preocupació del canvi climàtic i del seu impacte recau sobre el desgel que puga patir. Al Nord la temperatura puja molt ràpidament a diferència de la resta del món.

La millor manera de veure el futur de l'Antàrtida i la influència del clima està relacionat directament amb el seu passat, assegurava Jonh Anderson, un dels principals autors i investigadors de l'estudi que va publicar en Proceeding of the National Academy of Science(PNA). També van col·laborar universitats com la de Louisiana i la de Rice.

Els investigadors saben que el procés de glaciació va anar progressant però va ser llarg i gradual, van intervenir factors atmosfèrics, tectònics i oceanogràfics.

Notícia original.

Notícies relacionades:
- L'Antàrtida va estar plena de palmeres.
- Descobreixen un món perdut a l'Antàtida.

Vídeo relacionat:


Un videojoc permetis dissenyar una proteïna mes potent que la natural




Els usuaris de un videojoc han aconseguit anar un pas mes en lla en l’ajuda als investigadors.
El programa Foldit va començar sen una cridada per a que els voluntaris deixaren que els sistemes informàtics que es dediquen a estudiar el plegament de proteïnes, els prestaren la capacitat dels seus ordenadors.
Ara , han aconseguit ajuntar les peces del trencaclosques fins aconseguir molècules artificials fins a 18 voltes mes eficaç que les naturals.
El joc Foldit va ser creat al 2008 per Zoran Popovic y David Baker a la universitat de Washington en Seattle.
Com en tots els programes, aquest a anat complicant-se, en el seu últim repte no es tractava d’endevinar com era una molècula a partir de la seva seqüencia obtinguda a la naturalesa, sinó que, donant-li els components possibles, a fet possible crearen una, on a sigut provada al laboratori.
En aquest moment el descobriment no te massa aplicacions practiques. Baker a plantejat un nou repte per als jugadors: fabricar inhibidors mes potents per al virus de la grip de 1918.

Noticia original:

Noticia relacionada:
Video


L'entusiasme sobre un possible troballa de vida a Mart no està justificat

Aquesta setmana ha estat molt moguda pel que fa al tema "Mart" es refereix. Dimarts, el principal investigador de l'MLS aixecava la llebre en declarar en un mitjà de comunicació que Curiosity havia recollit dades dignes d'entrar a formar part dels llibres d'història. ¿S'han trobat proves de vida al planeta vermell?, Es preguntava tothom. Però, el dimecres, el portaveu del projecte va assenyalar que l'entusiasme ha comedirse.

Segons ha publicat Universe Today, l'equip del Mars Science Laboratory MSL ha assenyalat que aviat tindrà grans notícies per compartir. S'espera que aquestes es facin públiques el pròxim tres de desembre.

Encara que ara mateix, els astrònoms esperen la verificació dels seus resultats abans d'aportar res definitiu, en una entrevista realitzada el passat dimarts NPR today al principal investigador del MLS, John Grotzinger, aquest va avançar que les dades recollides per Curiosity en Mart són dignes de entrar "els llibres d'història".

Tothom es pregunta si serà l'anunci de la prova que alguna vegada va haver vida al planeta vermell.

Notícia Original

Notícies relacionades
-Troben una vall a Mèxic similar al cràter Gale marcià

-El major canó del nostre Sistema Solar, a vista d'ocell

Video

Les mentires provoquen canvis en el nas

Científics de la Universitat de Granada comprovat experimentalment que les mentides afecten al nas, encara que no allargant, com a Pinotxo, sinó provocant canvis en la temperatura de la zona. Això passa en general quan es fa un gran esforç mental, o durant un atac d'ansietat. Mitjançant l'ús del termògraf, comprovat també que l'excitació sexual a nivell tèrmic és molt similar en homes i en dones.

La termografia és una tècnica basada en la detecció de la temperatura dels cossos que s'aplica a multitud d'àrees com la indústria, la construcció o la medicina. Les càmeres termogràfiques s'empren per qüestions tan diferents com mesurar amb exactitud la pèrdua d'energia dels edificis, o com a indicador de malalties respiratòries en animals bovins o de la ràbia en mapaches.

Els científics han descobert que, davant situacions en què un subjecte realitza un esforç mental (enfrontar-se a tasques difícils, en ser avaluat o en mentir sobre fets), es produeixen canvis tèrmics facials.

Notícia Original


Noticies relacionades
-Una nova tècnica no invasiva ajuda a combatre l'obesitat

-Marsella crea un mapa termogràfic de la ciutat per estalviar energia

Video

Nou virus asiàtic


Dos persones mortes i quatre les infectades per un nou tipus de virus respiratori, desconegut que l'Organització Mundial de la Salut vigila  països com Aràbia Saudita i Qatar. En aquests països hi han sis casos d'esta nova infecció respiratòria, que es pensava que al principi es creia que era un virus similar al virus respiratori que va causar la pneumònia asiàtic l'any 2003

Dos dels pacients han sigut registrats a Qatar, i quatre persones més han emmalaltit a Aràbia Saudita; dos  han mort fins. L'últim difunt es asià residia en la mateixa llar que un infectat que ha aconseguit recuperar-se; la qual cosa ha portat a reforçar els mecanismes de vigilància epidemiològica. Altres dos persones de la mateixa família han sigut investigades  perquè presentaven símptomes respiratoris, encara que  han donat negatius per al nou coronavirus. El màxim organisme sanitari de Nacions Unides aconsella que els països que siguen membres a  reforçar els seus mecanismes de control davant de qualsevol pacient amb símptomes respiratoris, especialment si han estat altres països

 És prudent considerar que el virus pot estar distribuït en més països, assegura  l'OMS, que recomana realitzar test als pacients amb pneumònies d'origen desconegut, inclús  que no hagen visitat recentment els anomenats països, qualsevol infecció respiratòria greu entre treballadors sanitaris han d'investigar-se, independentment del lloc del món en què hagen ocorregut




Noticia original


Noticia relacionada





Descobreixen un nou gènere de dinosaure a Terol.

Investigadors de la Fundació Conjunt Paleontològic Teruel-Dinópolis han trobat restes d'un nou tipus de dinosaure herbívor en un jaciment de Ariño.
El nou gènere de dinosaure tenia algunes característiques com a tendons osificats en la columna vertebral i una bateria de dents, i alternaven entre una locomoció bípeda i cuadrúpeda.
Els científics creuen que pertany a la subfamília dels Hadrosauriformes  i que el seu parent més proper podria ser el Iguanodon , un altre gènere de dinosaures ornitópodos.
L'equip considera que la nova espècie és més recent –de fa uns 100 milions d'anys– que unes altres d'aquest grup identificades a Espanya. Gràcies a les restes descobertes, s'han establert noves línies de treball que permetran comparar l'associació de vertebrats continentals ibèrics amb la fauna d'Estats Units.
Així mateix, han trobat restes de tortugues, cocodrils, peixos, plantes –pol•len i ambre– i invertebrats. Els descobridors assenyalen que la gran extensió del jaciment “apunta al fet que hi haurà més troballes en el futur”.

Noticia original:

Noticies relacionades :
Noticia 1:
Noticia 2

Video:

dimecres, 28 de novembre del 2012

Els bacteris antàrtics viuen a 13 graus sota zero

Fa dècades els primers organismes que eren casi tots bacteris eren capaços de viure en condicions d'alta radioctavitat, casi sense llum i a temperatures de més de 100 graus.Un treball d'investigació ha publicat en la revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS) ha trobat la primera forma de vida capaç de viure en l'àrtic.
El llac on s'han trobat  amb la vida dels bacteris es troba a  les Valls McMurdo, concretament en la Vall Victòria. Aquestes aigües no contenen oxigen, estan congelades  i contenen nivells molt alts d'òxid nitrós de qualsevol aigua natural present en la Terra, és sis vegades més salada que la del mar, és troba a 13 graus centígrads baix zero. En aquestes condicions els científics han aconseguit trobar  una comunitat bacteriana que sobruviuen sense energia solar. Els cientifics creuen que es troben desde fa 3000 anys.

Aquest estudi es un gran descobriment pel ecosistema. Alison E. Murray, investigadora de la Divisió de Ciències de la Terra i els Ecosisitemes de l'Institut d'Investigació del Desert de Ren (Nevada, EUA), el descobriment és un ecosistema i una forma de vida que viuen en condicions de salinitat i aigua superficial.
Per a extraure  les mostres de gel per a ser estudiades van ser tremendament complicades. Els investigadors van realitzar dos expedicions, una en 2005 i una altra en 2010, per a rastrejar la presencia de qualsevol ser viu, es van desenrotllar complicats protocols  i es va usar equip especialitzat per a no arruinar l'exclusivitat del bacteris.

L'anàlisi del llac indica que la salmorra i els sediments rics en ferro que hi ha davall l'aigua gelada generen òxid nitrós i hidrogen, d'aquesta manera ho fan altres formes de vida, tot indica que estes reaccions d'oxidació-reducció són la font d'energia que usen els bacteris per a realitzar les seues funcions vitals.




Video relacionat:


Sumen 39 morts per el sisme a Guatemala.


 Almenys 39 morts, 155 ferits i  un centenar de persones segueixen desaparegudes en Guatemala a causa del terratrèmol de 7,2 en l'escala de Richter.

El cap d'Estat va informar que tots els morts corresponen a sis municipis a San Marcos, ubicat a uns 250 km a l'oest de la frontera amb Mèxic i Guatemala.

També va informar que altres 155 persones van resultar ferides i 131 cases destruïdes,  per el que van habilitar 11 albergs amb espai per a 800 persones. Unes quantes hores després del terratrèmol continuaven els problemes de comunicació amb l'àrea i talls d’electricitat.

Poc abans Pérez havia informat sobre l'existència de 15 persones atrapades sota la runa i que es buscava a un centenar desaparegudes.

A San Pedro Sacatepéquez, cinc cotxes i camionetes van ser aixafats per la caiguda de parets.

El ministre d'energia, Erick Archila, va comentar que el terratrèmol va deixar 73 mil habitatges sense energia, casi tots a San Marcos, i va recomanar que les persones anessin a comprar menjar, ja que per a que totes les botigues tornaren a la realitat es necessitarien moltes hores.


Alerta a El Salvador i Nicaragua.

En El Salvador, es va ordenar l'evacuació preventiva d'un tram de costa davant el risc de tsunamis locals, que finalment no es va realitzar perquè l'oceà va augmentar només 7 cm després del sisme. També a Nicaragua van declarar una alerta de prevenció de tsunami.


Noticies relacionades: 

Combat de la malaltia de la són




La infermetat de la són esta causada per una família de paràsits, uns protozous anomenats tripanosomes, que s’encontren a dos zones de Àfrica.
La tramitis la mosca tse-tsé, i afecta a unes 7.000 persones a l’any, i pot ser mortal si no resibisen tractament.
La infermetat de la son amenasa a milions de persones de 36 paisos de l’Africa subsahariana. Moltes de les poblacions afectades viuen a zones amb poc accés a serveix de salut adecuats.
Investigador espanyols de l’Institut de Parasitologia y Biomedicina López Neyra  de Granada del CSIC, han descobert una nova proteïna que regula la multiplicació dins de la sang humana del paràsit.
El descobriment seria extrapolable a altres emfermetats tropicals.

Noticia original:

Noticies relacionades:

Video:


Els efectes de Fukushima a Tenerife

La radioactivitat que es va produir al març de 2011 com a conseqüència de l'accident en la central nuclear de Fukushima a Japó va arribar a Tenerife però no va suposar risc algun per a la salut pública, ha explicat José Hernández Armes, director del Laboratori de Radioactivitat Ambiental de Canàries.

Després de produir-se el 'tsunami' i posterior accident en la central de Fukushima, Hernández i Emilio Cuevas (de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), va dirigir un treball amb mesures simultànies de radioactivitat en aire a 300 metres d'altitud (laboratori de la Universitat de Medicina), i en el Centre d'Investigació Atmosfèrica, (en Izaña, El Teide) a 2.400 metres, es van col·locar en tots dos llocs bombes de succió d'aire per a establir si la radioactivitat que eixia de Japó aconseguia aplegar a Canàries movent-se amb l'aire de les capes baixes o les altes de l'atmosfera.

Hernández, catedràtic de Física Mèdica de la Universitat de la Llacuna, ha comentat que va ser necessari actuar de pressa a causa que els valors detectats de iode i cesi radioactius en l'aire s'havien incrementat després de l'accident en relació amb els valors mitjanç mesurats en el laboratori durant molts anys.

Però aqueix augment no comporta perill per a la salut pública, a causa que els anivelles mitjana detectats de iode 131 i de cesi 137 i 134 eren molt baixos abans de produir-se l'accident nuclear i, malgrat l'increment, es va estar molt lluny dels valors reconeguts per a originar danys a la salut humana, ha afegit Hernández, que també és cap de Protecció Radiològica de l'Hospital Universitari de Canàries (HUC).

El núvol que va transportar el material radioactiu des de Japó va arribar primer a les costes d'Estats Units i després de creuar l'Atlàntic, en acostar-se al continent europeu es va bifurcar, de manera que una part va arribar a Europa continental i una altra es va dirigir cap a la zona geogràfica en la qual està Canàries, va comentar Hernández.




Voltarén en els peixos del Xúquer i de l'Ebre:

Un estudi presentat en la III Conferència Anual de Scarce, fet per un grup de químics i biòlegs, han descobert dintre d'alguns peixos, residus d'antiinflamatoris com el diclofenac, també dit, col·loquialment, Voltarén.

Aquest medicament es pot comprar sense recepta, és a dir, el seu consum és més elevat. La Unió Europea el vol afegir al llistat de contaminats controlats als rius. Hi sol abundar a totes les conques hidrogràfiques, on es consumeix més. Un dels investigadors va deixar clar que aquesta contaminació no és dolenta per als humans, ja que està en dosis molt petites, a comparació a les que ens prenem habitualment.

Aquest fet, succeeix quan les depuradores no poden acabar amb aquest contaminant, i al llarg d'un temps pot afectar negativament als peixos i als ecosistemes d'aquests. Altres estudis diuen que és necessari fer millores en rius, per a la qualitat de l'aigua i dels qui conviuen amb ella.

Notícia original.

Notícies relacionades:
- El projecte SCARCE detecta nivells de dicoflenaco en peixos dels rius.
- Medicaments al riu.

Vídeo relacionat:

LA VIDA DEL SER HUMÀ SEMBLANT A LA DE LA MOSCA DE LA FRUTA


LA MOSCA DE LA FRUTA I EL SER HUMÀ.
 
Igual que els éssers humans hi ha un tipus de mosques que es van traslladar d'Àfrica, i ara estan tornant amb l'eixam que no es translado.


Aquest és una de les troballes fets en dos estudis recents realitzats per especialistes de la Universitat de Califòrnia a Davis.


L'objectiu principal és entendre millor a les força que donen forma de la variació genètica. En el primer estudi que es va realitzar aporta dades sobre 37 soques relacionades a Carolina del Nord i de sis soques de la nació de Halawi. En el segon estudi realitzat, s'han descrit 139 ceps de 22 tipus de diferents poblacions europees i africanes.


Igual que l'ésser humà es van originar a l'Àfrica. Es creu que aquestes mosques van aparèixer fa 50.000 anys, al costat dels éssers moderns. Tots dos experiments tenen una reducció dràstica de població en el passat, que va reduir la diversitat poblacional.


En les últimes dècades, mosques similars han establert poblacions a Àfrica, com per exemple en les modernes instal · lacions cerveseres.
 
 
ENLLAÇ:

ALTRES:
 

NOU TIPUS DE GARRINS



ES TROBA UN NOU TIPUS DE GARRINS.



Els astronautes que van participar en el curs d'entreteniment subterrani CAVE de l'ESA, van tornar a la superfície i van portar amb si un tipus de garrins especial.

Durant les sis jornades van romandre a l'interior d'un sistema de coves d'Itàlia. Van portar un intens programa d'investigació de la meteorologia, topologia, la geologia o la catalogació de vida subterrània.

Els astronautes van posar esquers prop de la bassa i altres llocs per identificar les formes de vida subterrània. Un d'ells va preparar un esquer amb una intensa olor a base de fetge i formatge podrit. Van deixar aquests esquers durant una setmana.

Als quatre dies més tard, els van recollir i els van preservar amb alcohol. L'anàlisi molecular confirma que pertanyen a una nova espècie de crustacis de vuit mil·límetres de longitud, són coneguts com garrins. Són una espècie de crustacis adaptats totalment a la vida fora de l'aigua ia la vida en l'aigua.

Els astronautes han descobert una espècie que ha tornat al medi aquàtic.







ENLLAÇ:

noticiasdelaciencia.com/not/5707/astronautas_regresan_con_nuevas_formas_de_vida/

ALTRES ENLLAÇOS:


www.esa.int/esaCP/SEMF6V91M9H_Spain_0.html

VIDEO:


www.antena3.com/noticias/ciencia/grupo.astronautas-descubre-nuevo-tipo-cochinilla-2012112300277.html

Científics descobreixen la forma de replicar el virus de la grip


Dos equips científics han aconseguit revelar l'estructura del mecanisme responsable de la replicació del virus de la grip.

Aquesta complexa estructura funciona realment com una màquina molecular, capaç de reescriure el missatge genètic del virus i de autoreplicar dins de la cèl · lula infectada

En concret el que ha estat descrit és l'estructura de les ribonucleoproteïnes,. El virus necessita aquestes estructures ja que a diferència d'organismes més desenvolupats que tenen cèl · lules eucariotes no tenen un nucli on hi hagi el material genètic.

L'estructura final mostra una organització de doble hèlice amb dues cadenes d'ARN i nucleoproteína.

El descobriment és un pas per poder interferir en el virus o per evitar que infecte els éssers humans.

Noticia original

video:

dimarts, 27 de novembre del 2012

Investigant el punt més salat del Atlàntic Nord.

Aquesta investigació permet saber com fluctua el contingut de sal en les capes superiors de l'oceà i com aquestes variacions estan relacionades amb canvis en els patrons de precipitació per tot el planeta. El viatge s'està portant a terme en el vaixell científic Knorr. L’ investigació durarà uns quants anys.

El punt més salat de l'Atlàntic  es troba situat entre les Illes Bahames i la costa occidental d'Àfrica del Nord.


Les dades recollides per aquesta expedició, portada a terme per l'equip de Raymond Schmitt, Oceanographer des del Institut oceanogràfica Woods Hole a Massachusetts, Estats Units, ajudarà a conèixer l'acceleració del cicle de l'aigua de la terra. A mesura que les temperatures pugen, augmenta l'evaporació, alterant la freqüència, intensitat i distribució de les pluges en tot el planeta, aquest fet comporta grans repercussions per a la vida en la Terra. 

Els oceanògras consideren que l'oceà registra millor que la terra els canvis en les precipitacions. Al mar, aquests canvis es tradueixen en variacions en la concentració de sal de les aigües superficials. 

Molts científics que havien estudiat els registres de salinitat dels últims 50 anys, van poder observar la petjada d'un augment en la velocitat del cicle de l'aigua. 



Soroll antropogènic,culpable de la incomunicació de les balenes.



Els alts nivells de soroll de fons, el soroll antropogènic, provocats pel trànsit de vaixells, ha reduït la capacitat de les balenes franques de l'Atlàntic Nord de comunicar-se.

Entre el 2007 i el 2010, uns científics de diverses entitats ,als Estats Units, van usar una sèrie de dispositius de gravació acústica per vigilar els nivells de soroll marítim, així com gravacions dels sons de comunicació de balenes en perill d'extinció, incloent les balenes franques.
Els nivells de soroll ocasionats pel trànsit marítim d'avui dia demostren que les balenes franques han perdut entre un 63 i un 67 per cent del seu espai de comunicació al santuari marí i les aigües circumdants.
Les balenes grans, com les balenes franques, es recolzen més en la seva percepció auditiva que en la visual. Leila Hatch, ecòloga marina i coautora de l'estudi, creu que el soroll crònic està probablement reduint les oportunitats d'aquestes balenes per recopilar i compartir informació vital que les ajuda a localitzar menjar, trobar parella, navegar adequadament, evitar als depredadors i tenir cura de les seves cries.
El problema s'agreuja pel fet que les balenes franques de l'Atlàntic Nord, estan a la vora de l'extinció.

NOTICIA ORIGINAL.

Noticies relacionades :
-La investigación submarina en la playa de Cofete  regresa a EEUU.
-El soroll com a font d'estrès per als peixos de cultiu.

Video:



El debat sobre el bosó de Higgs es desplaça a Granada.


El juliol passat, el Laboratori Europeu de Física de Partícules CERN  va fer l'anunci més esperat per la comunitat científica en l'últim mig segle: el descobriment d'una nova partícula en el Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) que les seves característiques són compatibles amb el bosó de Higgs  .
Les jornades, en les quals participen 180 físics i coordina un grup de la Universitat de Granada, compten amb la presència d'un dels científics que ha dirigit la cerca del bosó de Higgs anomenat Jim Virdee. El bosó de Higgs seria la clau de l'explicació de l'origen de la massa de les partícules elementals, que explicaria com es va formar la matèria de l'univers.
En el CERN participen 570 físics i enginyers espanyols, 200 en el LHC, als quals cal sumar una important comunitat de físics teòrics. Aquests científics es donen cita cada any en les Jornades CPAN  per compartir els avanços assolits en els seus respectius camps i debatre els progressos futurs. La cerca de les propietats d'aquesta nova partícula similar al bosó de Higgs continua a bon ritme, i s'espera tenir nous resultats en els propers mesos abans de l'apagada del LHC  en 2013.
Un altre dels temes a tractar aquests dies serà la construcció d'un nou accelerador de partícules que estudiarà detalladament el que es descobreixi en el LHC.
En 2012 es compleixen cent anys del descobriment dels rajos còsmics. Una porció d'ells correspon a les partícules més energètiques, que ens arriben de totes adreces però l'origen es un misteri.
Noticia original :

Noticies relacionades:
Noticia 1 :

Noticia 2:

Video :


La fisioteràpia afavoreix el desenvolupamet dels nens amb espina bífida

El Conseller General de Col•legis de Fisioteràpia d’Espanya ha destacat l’objectiu de la fisioteràpia, que es afavorir el desenvolupament tant físic, com psíquic, sense oblidar el desenvolupament evolutiu i social dels xiquets que sofreixen la malaltia de l’espina bífida.

Per a aconseguir-ho, es desenvolupen programes individuals amb diverses tècniques, començant des de nadó, explicant als pares les postures que son favorables i les que no per al seu desenvolupament, també els expliquen els exercicis que han de fer per a que els nens puguen seure, gatejar, aixecar-se... Aquest passos es realitzen progressivament i utilitzen jocs per a motivar als nens.

El tractament fisioteràpic d’aquestes persones consisteix en aplicar els mitjans necessaris per a prevenir complicacions secundaries a les intervencions quirúrgiques.

Actualment, 19.520 persones a Espanya estan afectades per aquesta malaltia, aquesta malaltia es la segona causa de discapacitat física de la infància en aquest país, segons les dades del INE i de la Federació Espanyola d’Associacions d’Espina Bífida.

Notícia original

Notícies relacionades:

Notícia 1

Notícia 2

Vídeo:

Aprofundint la construcció cel.lular del cor.


No és estrany que naixquen nadons amb defectes congènits defectes congènits  del cor. Això es deu al fet que el seu desenvolupament en l'embrió és un procés que no només és molt complex, sinó també propens a errors.


El camí de les cèl · lules fins a crear un cor acabat consisteix en la divisió i transformació d'unes poques cèl · lules mare cardíaques. que van formant cada vegada una estructura més gran, desenvolupant les diferents parts del cor. Per això, les cèl·lules mare i les precursores travessen un procés complex que, també inclou la migració, diferenciació i especialització de cèl · lules. Quan el cor està complet, les cèl · lules mare finalment són desactivades.

Uns científics de l'Insitut Max Planck Per la Investigació Cardíaca i Pulmonar a Bad Nauheim, Alemanya, van descobrir recentment com són regulades parts importants d'aquest procés de desenvolupament. Això projecta la possibilitat futura d'impedir que es produeixin certs defectes congènits del cor, i poder aplicar noves formes d'estimular la regeneració de cors danyats en adults. En particular, l'equip de Gergana Dobrev s'ha centrat en dos factors de transcripció, denominats Ajuba i Isl1.


  Els resultats de l'estudi obren un camí cap a coneixements més detallats de com es regula el desenvolupament cardíac. Quan esbrinen els suficients detalls sobre les causes dels defectes congènits del cor, serà possible aplicar nous enfocaments terapèutics. Més endavant podrien ser reparats cors adults, na possibilitat per això seria, optimitzar la producció de cèl·lules de reemplaçament a partir de cèl.lules mare embrionàries o produïdes artificialment al laboratori. Silenciar el Ajuba en aquestes cèl · lules podria promoure'n la transformació en cèl · lules musculars cardíaques funcionals. D'aquesta manera es conreen suficients cèl·lules de reemplaçament per al tractament.